用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3875|主題: 870239

英文語境系小學階段重要嗎?

大宅

國民生產總值:4471

ILLUMA Inspired by Nature勳章

我小朋友考到間直資系有外國人做班主任,家長都話語境一流,但我之前其實無咩研究有幾好,想聽下大家意見

水晶宮

國民生產總值:55095

hashtag影視迷勳章

想學好英文, 小學環境比中學更緊要, 學語言一定係從細學最好, 底子打得好, 上到中學都易吸收D

wcpcelia    發表於 16-11-24 14:20

子爵府

國民生產總值:13069

回覆樓主:

語文係要時候浸出黎,小學英語環境係好,詞語要慢慢儲,上到中學睇段文章都快D

侯爵府

國民生產總值:24367

hashtag影視迷勳章 2015xmas

咁, 如果只係上一般小學, 屋企又冇語景, 咁個小朋友係咪就學唔好英文啦?

.........................................

珍珠宮

國民生產總值:39884

有外國人做老師, 一定好有幫助, 起碼日日都聽到同講到

大宅

國民生產總值:3431

多與外籍老師溝通,起碼聽得明,長大後與外國人溝通也不會藤。但係講唔講得好,就各自造化喇!

翡翠宮

國民生產總值:79248

lovestarry001 發表於 16-11-24 12:08
咁, 如果只係上一般小學, 屋企又冇語景, 咁個小朋友係咪就學唔好英文啦? ...
睇天份同後天努力. 有d人遲學英文, 最後d 英文都好勁, 比早學既一批人好.

男爵府

國民生產總值:6395

lovestarry001 發表於 16-11-24 12:08
咁, 如果只係上一般小學, 屋企又冇語景, 咁個小朋友係咪就學唔好英文啦? ...

有目標,有方向
殊途同歸 !

子爵府

國民生產總值:14738

回覆樓主:

想知邊間

大宅

ckat 發表於 16-11-24 12:17
想知邊間

pm u

男爵府

國民生產總值:8561

有實好過無,但無亦唔能于學唔好英文。

子爵府

國民生產總值:14738

scarlett1014 發表於 16-11-24 12:21
pm u

Thx

大宅

Jane1983 發表於 16-11-24 12:21
有實好過無,但無亦唔能于學唔好英文。

如果無又可以點令佢學得好呢?小朋友讀私幼,日日有net,可以點含令佢keep到個英文語境

公爵府

國民生產總值:25061

bosch 發表於 16-11-24 12:15
睇天份同後天努力. 有d人遲學英文, 最後d 英文都好勁, 比早學既一批人好.

Agree, 另外其實中文比英文難,都要打好中文底子。

男爵府

國民生產總值:8504

醒目開學勳章 2015xmas

回覆樓主:

英文聽同講要好,是長時間的,未必是学校,如果屋企有外國人,放学後電視電影制造全英语境都可以的(每個家庭不同的),如要聽講好,而吾靠学校语境,又吾靠屋企語境,如想出外補就多多錢都難補得好,因为不是每日一小时,每星期—小时能做到的

大宅

國民生產總值:4423

充足的英文語境可提升小朋友聽,講英語能力,跟外國人講英語較容易及自信。至於讀,寫都係靠多睇多寫才會進步。一般程度較好嘅英中都會有一part用英語面試的,所以我覺得語境好重要。

男爵府

國民生產總值:5770

唔會,一樣學到。只是事倍功半啫。

大宅

國民生產總值:1873

scarlett1014 發表於 16-11-24 12:21
pm u

我都想知呀!好少有net做班主任!

男爵府

國民生產總值:8561

回覆 scarlett1014 的帖子

其實係要在生活中把英文融合,多聽多寫多講,可以係睇電視、video或聽收音機。以前香港根本無net,亦有部份人英文好。

大宅

Jane1983 發表於 16-11-24 12:41
回覆 scarlett1014 的帖子

其實係要在生活中把英文融合,多聽多寫多講,可以係睇電視、video或聽收音機。 ...

thx
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎