用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5720|主題: 869364

對腳有水腫,除咗腎有事,仲有無其他因素?

男爵府

國民生產總值:6678

話說之前因關節問題,睇咗不同跌打、西醫等等,有幾個都話我雙腳有水腫,問我有無驗身,其實之前驗咗,話我糖尿指數5.x,血有少少濃,但醫生話問題不大,注意飲食就可以。

其實對腳水腫可能係好耐之前已有,只係我無為意,因之前都有朋友問過我係咪,我以為只係肥。尋日在某商店的足部矯正師又係咁問我,令我有少少擔心。

所以請教吓各位jm。

水晶宮

國民生產總值:54114

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

回覆樓主:

我奶奶之前腳腫
最後check到碘高

男爵府

國民生產總值:8631

心藏差都有關

男爵府

國民生產總值:8162

或者係心臟, 上次喺急症室, 個醫生提醒無嗱嗱有不明腳腫, 真係要去睇 ..
可以好危險

男爵府

lailaiha 發表於 16-11-24 12:09
我奶奶之前腳腫
最後check到碘高
請問係驗血定驗尿知道?

男爵府

FJmom 發表於 16-11-24 12:13
心藏差都有關
我有心律不正,吾知關吾關事

男爵府

AndrewMami 發表於 16-11-24 12:17
或者係心臟, 上次喺急症室, 個醫生提醒無嗱嗱有不明腳腫, 真係要去睇 ..
可以好危險 ...
其實上次因關節痛都入左急症室,當時個醫生都有話我對腳有少許水腫,我仲話係呀!吾知點解。但佢又無叫我做任何事,只係針對關節痛問我要吾要止痛藥。

珊瑚宮

國民生產總值:102911

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

心, 腎 都有關!

男爵府

國民生產總值:8162

loved 發表於 16-11-24 14:14
其實上次因關節痛都入左急症室,當時個醫生都有話我對腳有少許水腫,我仲話係呀!吾知點解。但佢又無叫我做 ...
有時D 醫生都會 overlook 咗, 你要自己問多句, 話好膽心, 佢先又再同你 check 多D

禁止訪問

國民生產總值:114

水晶宮

國民生產總值:54114

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

loved 發表於 16-11-24 14:08
請問係驗血定驗尿知道?

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珍珠宮

國民生產總值:36914

抽血check 腎

男爵府

AndrewMami 發表於 16-11-24 14:31
有時D 醫生都會 overlook 咗, 你要自己問多句, 話好膽心, 佢先又再同你 check 多D ...
為有去睇私家醫生

男爵府

lailaiha 發表於 16-11-24 15:01
thanks

男爵府

BIGPAT 發表於 16-11-24 15:04
抽血check 腎
之前自己已去私家醫生驗過血,空肚驗血,醫生話指數只係少少踏界,話我問題不大,遲d驗可能落返去添。

水晶宮

國民生產總值:53624

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆:對腳有水腫,除咗腎有事,仲有無其他因素?

我阿媽腳腫,原來係心臟衰竭

數學是不完美事實的完美呈現

男爵府

Chowying 發表於 16-11-24 18:27
我阿媽腳腫,原來係心臟衰竭
你媽咪除左水腫,仲有無其他徵狀?心臟衰竭有無得醫?

水晶宮

國民生產總值:53624

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

引用:Quote:Chowying 發表於 16-11-24 18:27 我

原帖由 loved 於 16-11-24 發表
你媽咪除左水腫,仲有無其他徵狀?心臟衰竭有無得醫?
冇。初頭以為腳有事,叫極佢都唔去睇,成日話年紀大係咁。結果有日睇西醫計心跳,好似係太快,醫生即該寫紙要入院。去左威記,話心臟衰竭,所以血液循環唔好,液體積係下肢。重有肺積水同甲抗。

數學是不完美事實的完美呈現

水晶宮

國民生產總值:56226

回覆樓主:

我識人腳腫係心臟有事

大宅

國民生產總值:1240

我公公之前都係腳腫,佢係個肺有事無幾耐走左
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎