用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 6331|主題: 869929

25想讀返書

複式洋房

國民生產總值:303

當年讀中五, 無去考舊制會考, 事業又幸運地好, 一直升一直升, 但升到管理層開始要睇返學歷.想睇下大家有無建議可以俾到我, 如果依家想讀返書, 直頭去考DSE還是其實仲有其他出路?

男爵府

國民生產總值:6729

讀個DIP再上啦...

寶石宮

國民生產總值:407784

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015xmas

deacon_w 發表於 16-11-24 12:35
當年讀中五, 無去考舊制會考, 事業又幸運地好, 一直升一直升, 但升到管理層開始要睇返學歷.想睇下大家有無 ...
毅進--->VTC/DIP/DIGH DIP咁讀上去得唔得?

大宅

國民生產總值:3900

pomanlife 發表於 16-11-24 12:37
毅進--->VTC/DIP/DIGH DIP咁讀上去得唔得?

其實咁様好嘥時間和學費!

係我的話,下定決心,試下搏一次考DSE, 考得好的話,直上大學degree!

寶石宮

國民生產總值:407784

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015xmas

野原美冴 發表於 16-11-24 12:40

係我的話,下定決心,試下搏一次考DSE, 考得好的話,直上大學degree!
但個課程已經改到唔同晒喇

男爵府

國民生產總值:9070

當年讀中五, 無去考舊制會考, 事業又幸運地好, 一直升一直升, 但升到管理層開始要睇返學歷.想睇下大家有無 ...

如果讀BBA, 有工作經驗都可以直接報,唔駛再考DSE.

別墅

國民生產總值:808

野原美冴 發表於 16-11-24 12:40

考DSE報degree是經JUPAS
當中所有都是full time degree
樓主返緊工,應該讀唔到Full time.
不如試試用mature applicant報,過25歲就ok

wcpcelia    發表於 16-11-24 14:45

大宅

國民生產總值:4118

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

KeekeeNg 發表於 16-11-24 12:48
如果讀BBA, 有工作經驗都可以直接報,唔駛再考DSE.
Agree。

樓主可以留意下Scope同Space嘅課程 (如Top-up Degree),有D係夠相關經驗就可以報

侯爵府

國民生產總值:23273

樂桃猴年勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

揀科有興趣,以mature student身份讀

大宅

國民生產總值:3133

回覆 deacon_w 的帖子

如果唔系政府做 根本唔驶考DSE。驶钱驶时间。

子爵府

國民生產總值:12735

回覆樓主:

25 仲好後生。邊條路都得, 加油

大宅

國民生產總值:4934

用mature student+相關經驗就得~ 唔好考DSE喇,一兩年時間連個dip都差唔多讀完了

大宅

國民生產總值:2076

回覆樓主:

工作性質?

男爵府

國民生產總值:9860

回覆樓主:

讀相關degree可,如公司推薦入得,

別墅

國民生產總值:559

回覆:25想讀返書

邊類工呀? 睇下有咩課程啱你

複式洋房

回覆 麻薯 的帖子

呢個都系吾錯既選擇, 不過有無話邊間OR邊到讀會好D? THANKS

男爵府

國民生產總值:8650

大學會收25歲以上的mature student
只要你有相關經驗
甚至面試時ok就可以了

不過未必有part time讀

子爵府

國民生產總值:11233

我真心支持再讀多d, 因為可迎接嚟緊三十歲後事業高峰,加油!

複式洋房

回覆 honeyhonry 的帖子

OFFICE, 由文員到依家系senior sales executive, 有機會再上, 依家就HOLD住左公司系trading company...

複式洋房

回覆 wife 的帖子

多謝你, 但依家其實好迷茫, 怕行錯就會變浪費時間
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎