自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 summertown 的帖子

任何一間? 多數上網就可以搵到資料還是需要親身去學校查詢/報名? 希望你吾好介意我問咁多, 皆因好怕行錯第一步真系, 行錯真系好浪費時間

子爵府

deacon_w 發表於 16-11-24 18:37

任何一間? 多數上網就可以搵到資料還是需要親身去學校查詢/報名? 希望你吾好介意 ...

你要上有關大學的網搵non-jupas的收生資料
一般來說教務處Registry會有寫明收mature student 的條件,未必科科都收就真,要看科目性質

最直接是打去學系或收生組熱線去問清楚

子爵府

Winyi 發表於 16-11-24 12:58
Agree。

樓主可以留意下Scope同Space嘅課程 (如Top-up Degree),有D係夠相關經驗就可以報
Space 係垃圾學店 , 呃錢的

禁止訪問

禁止訪問

引用:回覆 honeyhonry 的帖子OFFICE, 由文員到依

複式洋房

okok, 明白!!! THANKS

複式洋房

回覆 麻薯 的帖子

明白明白~感謝你地啊!!!!

男爵府

2018復活節勳章

OUHK 18歲就得

琥珀宮

畀面勳章

Mature student 唔駛考DSE
部份大學會收

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:野原美冴 發表於 16-11-24 12:40 其

原帖由 麻薯 於 16-11-24 發表
考DSE報degree是經JUPAS
當中所有都是full time degree
樓主返緊工,應該讀唔到Full time.
如果 Eva 還在,佢都應該會咁講,sorry,新會員嘅你可能唔知我講咩

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

deacon_w 發表於 16-11-24 18:32
回覆 honeyhonry 的帖子

OFFICE, 由文員到依家系senior sales executive, 有機會再上, 依家就HOLD住左:thi ...

支持以mature student + 工作經驗apply

- 唔好讀DSE,有mature student+工作經驗就得,你part time 咁讀,入學資格唔會同全日制經jupas咁嚴,而且各大學嘅part time courses都係大學嘅校外進修課程舉辦,所以收生資格同全日制經jupas學生完全唔同

- VTC (2-4年讀個dip, 太長時間,仲要一星期返三四晚,太困身) / 毅進 (只等同五科合格,除非唔打算做私營公司才有用)/ 公開大學(聽講易入難出) 都唔好考慮

- 英文能力同財力: 兩樣都有就直踩degree

最重要係妳想讀邊科先?

禁止訪問

複式洋房

回覆 KTKTKT5 的帖子

其實如果叫我考DSE都真系無把握...

依家都系想以mature student呢個身份去報關於商務, 管理part time courses,
但其實我尋日都有搵過下大學D網站, 好多都系full time, 我諗應該真系要打去問下.同埋真系吾系好清楚其實有幾多人真系可以以mature student呢個身份而又成功報入!

男爵府

如你有把握, 自修情況下都可吸收知識, 我提議你報讀 OU 的BBA, 大部分時間係要獨立去閱讀, 溫習, 做 assignment, 有需要才上tutorial, 吾會影響工作及日常作息.

珍珠宮

deacon_w 發表於 16-11-25 09:39
回覆 KTKTKT5 的帖子

其實如果叫我考DSE都真系無把握...

例如你search 香港大學校外進修課程,你要search“hku space” ,你search “hku”佢就係大學本部,試吓search XXX(大學名)校外進修課程

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至