自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/re ... t/20161124/55958402

年尾特別多人結婚,fb最近就瘋傳幾張「紅白大對決」WhatsApp截圖:家中遇上白事的事主稱因忌諱不能做禮,而搞喜事一方則稱自己百無禁忌,要事主「人唔到,禮都要到」,對話內容精采啜核之餘,其實都有值得我們深究的地方。

究竟遇上白事,我們還可不可以出席或舉辦婚宴?玄學家周亦彤(Thierry) 指:「假如自己家中有白事而朋友結婚,最好要等100日,即是三個月左右,才能出席婚宴;假如自己家中有白事,又想辦喜事,最好還是等一年。」如果不理會,如常出席的話,紅白二事即有所相沖,「如果家有白事,其實我們會將一些不好的氣場,帶到人家的婚宴中,對辦紅事一方帶來不良影響。」Thierry補充,像WhatsApp截圖提到的「人唔到,禮都要到」的講法也有不妥,「其實這都是不好的,想送禮或禮金,最好要等一段時間,最少要三個月。」撇開白事,去婚宴的衣着又有甚麼要注意呢?Thierry說:「有些衣服不可以穿,如全白和全黑,最好就穿彩色。如果是孕婦,就更加要穿一些開心少少的顏色,總之開開心心出席婚宴。」至於人情,Thierry笑言自己見過多種不同款式的利是封,甚至見過有人新潮地用白色信封封人情,她說:「絕對不應該用白色,應該用紅色利是封,還可以封一些象徵祝福的數字,例如讀音象徵一生一世的1314、長長久久的9字,以及象徵發財的8字等。」另外,Thierry指不少客人都會問到「紅事沖紅事」(自己結婚,再出席他人婚宴)、長輩生肖於結婚當日與自己相沖會否有問題,Thierry指兩個情況均沒有問題,可以如常出席婚宴。「信則有,不信則無」,人人對這些風水迷信之說的取態都不同,從玄學角度而言,遇上白事,的確不應出席婚宴或做禮,就算自己百無禁忌,也沒必要強逼他人「犯禁」,因錢銀而傷和氣。周亦彤(Thierry)小檔案
著名玄學家周漢明女兒,曾於外國修讀藝術,2010年開始向父親學習玄學,希望將新潮元素引進其中,一改風水玄學老土形象,以玄藝師自居。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

香港地,為2蚊,已經睇到人格

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢類人咁'恨'人情, 面皮厚過恐龍皮...

小fen    發表於 16-11-24 16:56
pi0219    發表於 16-11-24 16:07
siamsiam    發表於 16-11-24 14:56
gobaa49    發表於 16-11-24 14:29

珍珠宮

下次你再結婚一定到。
真的笑了!

侯爵府

Alex123 發表於 16-11-24 14:26
下次你再結婚一定到。
真的笑了!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:下次你再結婚一定到。真的笑了!

原帖由 Alex123 於 16-11-24 發表
下次你再結婚一定到。
真的笑了!

珍珠宮

人情大過天,r到出曬面,好心冇錢就咪擺酒啦

子爵府

係咪玩野呀?

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

為左錢乜都得

子爵府

好媽媽勳章

回覆:【網民瘋傳】白事沖紅事 人唔到禮都唔應該到

我又想問如果家有白事撞正新年,可否收利是或派利是呢?

伯爵府

力神 發表於 16-11-24 15:47

唔拜年唔派利是
人地比會收不過唔會主動(emoji)

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:我又想問如果家有白事撞正新年,可否收利是

原帖由 力神 於 16-11-24 發表
唔可以派,但可以收

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

真潮

大宅

我又係屋企紅白二事都有
唔去得人地婚宴
諗住封人情算

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都唔明, 結婚請 EX 做乜?
EX 未結婚, 就話請佢飲示威啫, EX 都結埋婚
係唔係想同EX 講: 我終於嫁得出!

會唔會有一圍係比 雙方 EX 一齊坐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

fxxaa82 發表於 16-11-24 16:05
我又係屋企紅白二事都有
唔去得人地婚宴
諗住封人情算

屋企有白事,唔比得禮人架。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

勁肉酸....

子爵府

力神 發表於 16-11-24 15:47
只收不派

男爵府

Teletrend 發表於 16-11-24 13:16
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/supplement/20161124/55958402

...

香港人為咗錢,仲有乜嘢做唔出?講唔出?

子爵府

selinako^^ 發表於 16-11-24 16:09
都唔明, 結婚請 EX 做乜?
EX 未結婚, 就話請佢飲示威啫, EX 都結埋婚
係唔係想同EX 講: 我終於嫁得出!
又要扮大方,又想串人

首頁

尾頁

跳至