用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 117|主題: 236413

38week+3 急問

洋房

國民生產總值:71

大家好!作為第一胎媽媽完全冇乜經驗嘅我近日面對住BB出世問題感到非常煩惱!我一直有係QE同私家做開產檢(緣楊施聰柏醫生),因為第36周開始BB點都唔肯轉身,
一直面向肚,雖然BB已經轉佐落子宮口,但又未落得曬而且臍帶又繞頸一圈,我個人一直想順產,但施醫生話叫我開刀皆因我係細碼媽媽BB係中碼,如果順產會創傷好大,我同先生共識過去荃灣港安生
想問問基于我咁情況係咪一定要開刀?

別墅

國民生產總值:508

回覆樓主:

你bb頭圍大唔大,重唔重?
其實政府多數會要你順產,除非真係超巨b。
如果bb size比較大,可能順產需要吸or鉗bb出黎,你自己覺得點~同埋剪下面傷口可能大少少,每個人諗法唔同,我自己比較怕吸同鉗,我是選私家開刀的。
加油呀~

洋房

回覆 蚊蚊mosquito 的帖子

BB頭仔唔大,我都係怕要用到其他工具,所以一直都十五十六,今日係港安留佐位醫生嗰邊亦要盡快答覆,希望可以順順利利!

複式洋房

國民生產總值:136

Keita 發表於 16-11-24 13:21
大家好!作為第一胎媽媽完全冇乜經驗嘅我近日面對住BB出世問題感到非常煩惱!我一直有係QE同私家做開產檢( ...

我係QE生,有去醫院同私家醫生產檢,中碼B一直話個頭向下可以順產,冇講面向邊。之後38+4滲羊水,39w先發現要緊急催生,上到産房陣痛個時醫生/助產士先話BB面向上,要等佢轉身,之後開到8-9度問姑娘佢話面轉咗下,push咗30-45mins BB順利出世,姑娘先話原來生個時佢塊面又轉咗上,結果係面向上出黎,7lb,下面個傷口好似爆得大嘅,不過一切正常,傷口1個月到好返。所以面向上好似唔係太大件事(對於我,我生個時60kg, 155cm高)
不過佢地冇話我B臍帶繞頸...所以你可以醫院產檢時問下意見

洋房

回覆 gallieng 的帖子

多謝您分享!我諗我知道點揀了=) 我次次去QE醫生都冇咩講,過多幾日就39w了,BB依然好活躍,呢幾日開始有子宮收縮情況應該好快出世了!希望大人小朋友都平安大吉xD

複式洋房

Keita 發表於 16-11-28 15:18

多謝您分享!我諗我知道點揀了=) 我次次去QE醫生都冇咩講,過多幾日就39w了,BB依然 ...

加油呀媽媽,一定大小平安,順利大吉!

別墅

國民生產總值:508

Keita 發表於 16-11-28 15:18

多謝您分享!我諗我知道點揀了=) 我次次去QE醫生都冇咩講,過多幾日就39w了,BB依然 ...

祝平安順利
加油

洋房

最後問題都係一樣,揀佐十二月五日開刀~希望一切平安順利!多謝祝福~

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Keita 發表於 16-11-30 08:50

最後問題都係一樣,揀佐十二月五日開刀~希望一切平安順利!多謝祝福~ ...

好好享受呢個星期,盡量瞓多d,期待你BB出世,健康快樂!

洋房

國民生產總值:42

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
點生都好, 最緊要母子平安, 祝一切順利

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 mamaocean 的帖子

多謝你丫,等我出院後再分享俾大家知

大宅

國民生產總值:1473

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Keita 發表於 16-12-2 21:47
回覆 mamaocean 的帖子

多謝你丫,等我出院後再分享俾大家知

我都係睇DR See,都諗住港安生,等你好消息呀
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎