用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4878|主題: 869523

一咳就停唔到 係咪氣管有事?

男爵府

國民生產總值:6528

唔咳就好地地冇事 但一咳就停唔到 喉嚨好似痕,乾 感覺有少少扯蝦咁 仲試過咳到嘔 咳到都幾大聲 而家要隨身帶備蜜糖水 一咳就飲 會好少少 想睇醫生 應該睇中定西醫? 哮喘係咪咁架? 煲惡魚肉湯可以舒緩嗎?

男爵府

國民生產總值:8868

回覆樓主:

我唔清楚你是否同樣!
我自己曾有段時候,一係5咳,好好地,一咳就不停了!
最後,係敏感咳!!
只有遠離致敏原。

若氣管敏感,医生可以開藥食!不過,只治標!

珍珠宮

國民生產總值:32414

其實我都係.. 傷風過後可以咳足一個月, 平時無咩事時一聲都無.. 一聞到異味, 咳到回唔到氣咁..

男爵府

回覆樓主:

我發覺係feel到喉嚨痕痕地 就開始扯蝦 會咳得好大力 停唔到咁眼水都標埋果隻 好辛苦 咳左都差唔多兩星期

大宅

國民生產總值:4515

回覆:一咳就停唔到 係咪氣管有事?

睇左醫生先,通常要食青蛙糖

男爵府

國民生產總值:9251

我試過咳到唔停,仲咳到嘔,咳咗好耐,食咗藥都唔見好,最後聽朋友教含住生薑片瞓覺,好神奇第日真係明顯咳得無咁厲害

男爵府

sabrina_cherry 發表於 16-11-24 14:36
我發覺係feel到喉嚨痕痕地 就開始扯蝦 會咳得好大力 停唔到咁眼水都標埋果隻 好辛苦 咳左都差唔多 ...

上次我大病就係咁,一嚟料就簡直想死,尤其搭緊車時,勁驚d人以為我肺癆。
同你一樣咳到流眼水,可以咳足一分鐘無誇大!

試下含片薑瞓啦,我上次試含一晚就見效

侯爵府

國民生產總值:21647

我都咳到就來C了

男爵府

龍蝦 發表於 16-11-24 15:40

上次我大病就係咁,一嚟料就簡直想死,尤其搭緊車時,勁驚d人 ...

係呀d人會即刻擰轉彈開 哈哈 I know that feel

男爵府

龍蝦 發表於 16-11-24 15:37
我試過咳到唔停,仲咳到嘔,咳咗好耐,食咗藥都唔見好,最後聽朋友教含住生薑片瞓覺,好神奇第日真係明顯咳 ...

我麻麻地薑 不過都要試架啦 唔鍾意食西藥 係咪切片薑含住瞓就得喇

大宅

國民生產總值:3825

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

我近呢幾年又係咁,一傷風感冒完...D咳一咳就會唔停,咳到流哂眼水爭D嘔都仲係咁咳

男爵府

sabrina_cherry 發表於 16-11-24 15:52
我麻麻地薑 不過都要試架啦 唔鍾意食西藥 係咪切片薑含住瞓就得喇

係呀,將生薑切片含住,可以切薄d,
上次我貪心得滯厚切,仲含兩塊,含得好辛苦,
最後頂唔住吐返一塊出嚟,再咬細口嗰塊繼續瞓

版主

國民生產總值:97264

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sabrina_cherry 發表於 16-11-24 15:50
係呀d人會即刻擰轉彈開 哈哈 I know that feel

試過突然狂咳,一邊流眼淚一邊想嘔,尷尬到即刻落車

珍珠宮

國民生產總值:38743

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我咳到標晒眼水噯噯聲,冇晒儀態
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

國民生產總值:38743

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我咳到標晒眼水噯噯聲,冇晒儀態
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

國民生產總值:4826

sabrina_cherry 發表於 16-11-24 13:48
唔咳就好地地冇事 但一咳就停唔到 喉嚨好似痕,乾 感覺有少少扯蝦咁 仲試過咳到嘔 咳到都幾大聲 而家要隨身 ...

正正咳左4,5日。 咳到心口痛。今晚就試下生薑

男爵府

國民生產總值:8663

回覆:一咳就停唔到 係咪氣管有事

我又係,一咳就成個月唔好,睇晒醫生照晒肺都無用

男爵府

回覆樓主:

岩岩我又咳到嘔啦 好在有垃圾桶在隔離 我又趕得切攞紙巾墊住

大宅

國民生產總值:4378

我都係,上年突然勁凍果陣開始第一次乾咳到嘔,不停標眼水,仲停唔到。而家一轉天氣又黎料

大宅

國民生產總值:3816

Suki_zuky 發表於 16-11-24 22:48
我都係,上年突然勁凍果陣開始第一次乾咳到嘔,不停標眼水,仲停唔到。而家一轉天氣又黎料
...
明知凍親特徵係夜晚咳多d 叫寒咳, 飲薑飲品好

但係寒咳飲左川貝就咳多2錢

燥熱咳先係飲"屁爬路"

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎