懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實唔知咩心態...我未生佢自己都話佢係好忙 (但又話遲D可以湊孫),咁我生完都想有人理下,陪月又可以幫下我照顧個初生BB,又唔係佢比錢,但佢好唔鍾意。又成日話以前佢個年代邊有咁多野,生完落田都得 ! 講時望住我老公,等人撐佢,但我老公唔理佢繼續打機。
不過,我唔理了,其實佢自私...我知如果有陪月佢很難插手照顧BB,或者佢又驚我到時有精神自己湊到個BB...我家姐話,佢係自私,只係想搵人幫佢生個孫,個心抱理得佢死活...

最爆係...佢想我辭職安胎生BB,但生完去返做野,比低個B佢 !

一直同佢關係OK,但短短BINGO幾日,知佢為人,世上真的只有媽媽好 !

子爵府

我唔會理身邊甘多說話啦,費事影響自己心情

我同我老公講,我一定要陪月,生多一個一定要請工人,兩公婆傾好唔好理其他啦

有人話我點解請陪月,我會:我老公話怕我辛苦

伯爵府

總之做為自己最好既野, 唔好理佢咁多..
唔好當佢黑心/衰人啦, 只好諗人人想法不同.

如果而家未生你都對佢有反感, 咁生左你要諗清楚邊個湊啦.

子爵府

回覆樓主:

我朋友奶奶仲有趣...新抱未有bb就話生左bb奶奶拎返大陸湊,有邊個做媽媽會接受到同bb分開?新抱有左都係叫新抱即刻辭職,奶奶一心想湊bb,不過新抱已經一早計劃好做ftm...新抱出院仲執緊野,奶奶就一聲不響抱走左bb行去搭lift

明明一直都相處ok,經過好多事後唯有保持距離

所以奶奶講咩當佢唱歌,自己安排好坐月、湊bb既事

男爵府

呢個世界真係乜人都有...

子爵府

回覆 艾森 的帖子

死啦,我都好驚佢趁我產後病房仲休息緊時,偷偷抱左BB出院。
醫院係唔係淨係比BB父母簽出院?

子爵府

回覆 艾森 的帖子

拎返大陸湊,呢個CASE好顛 !
我一早講明,BB在3歲前唔會返鄉下、或申請回鄉咭 !
我真係怕BB比大陸人搶左

子爵府

之緣 發表於 16-11-24 16:44
回覆 艾森 的帖子

死啦,我都好驚佢趁我產後病房仲休息緊時,偷偷抱左BB出院。

唔好意思...嚇親你
其實當時個情況係媽媽夠鐘出院,都未話行得,奶奶已經推走bb出產後房(當時bb訓住醫院bb床仔),奶奶推到中間卡住,新抱以為奶奶純粹心急啫...出到產後房仲要等姑娘核對多次bb資料,再交齊文件比媽媽先可以離開,當媽媽仲執緊文件,奶奶就一聲不響抱走bb,媽媽追上去見到...奶奶抱住bb一腳踢開醫院對門....
bb返大陸只係奶奶一廂情願,bb媽媽自己湊bb,邊個都唔可以帶走bb

別墅

陪月最大作用係煮坐月子餐嘛,湊仔都係俾媽媽休息。

又唔係奶奶俾錢請,仔又唔係佢生,出咩聲?

唔理佢已經叫好有禮貌。

我朋友仲絕,請陪月加保母,就係唔俾奶奶湊,費事多事幹。

禁止訪問

大宅

我同你一樣99吾俾請陪月,但佢出發點係吾想有人入佢間屋(我地同住)但又冇話會點夾手夾腳湊bb

為免佢隨時反口,我同老公決定搬出去請陪月幫手,起碼自己bb自己話事,吾洗聽咁多閒話

男爵府

99 永遠覺得陪月同姐姐係敵人~

首頁

尾頁

跳至