用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 6|主題: 117325

[日本] 求幫手如何買pass

複式洋房

國民生產總值:282

第一次去日本,plan左以下行程,但唔知邊日買關西同大阪pass.求指路,謝謝

Day1.13:20機場~關西附近特賣場~囉房
Day2.早餐~今昔館~天神橋商店食飯~天守閣~大阪歷史博物館~日本橋
Day3.黑門市場~奈良~心齋橋
Day4.梅田~通天閣~難波道地掘
Day5~6:有馬溫泉

王國熱話
學戒尿片睇邊本繪本好?
有無網上言情小說推介呀?
請問有無古言小說可推介?

男爵府

國民生產總值:8512

lamjy 發表於 16-11-24 14:36
第一次去日本,plan左以下行程,但唔知邊日買關西同大阪pass.求指路,謝謝

Day1.13:20機場~關西附近特賣 ...

其實唔知啲PASS怎樣用最佳的方法就是不要亂買,否則一知半解,買了都是慳不到錢或者比個PASS限死哂行程.如果真心想買PASS去慳錢,請仔細看看以下網頁:

http://nicklee.tw/?page_id=21023

再試吓用行程來配合一吓罷.

大宅

國民生產總值:4928

lamjy 發表於 16-11-24 14:36

Day1.13:20機場~關西附近特賣 ...

心齋橋行到去道頓堀㗎喎,日本車費貴,唔好分兩日啦,除非本住心齋橋/道頓堀附近

如果妳好早起身出門口(早上7點半至8點度),我建議你早上去奈良先,第一百貨公司/商場未有咁早開,你襯早上去完奈良,奈良我唔計搭車,兩個幾鐘就走(出左奈良站我坐巴士去好多鹿嗰度, 因為都幾遠吓,如果由奈良站來回步行就應該多好多時間),早出門口去完奈良,坐返轉車之後食完飯對腳休息夠去行街啱啱好,而且日本好早天黑,早d去奈良好~

另外,不打算去京都嗎?隨口問吓,無特別意思

複式洋房

KTKTKT5 發表於 16-11-27 18:26
心齋橋行到去道頓堀㗎喎,日本車費貴,唔好分兩日啦,除非本住心齋橋/道頓堀附近

如果妳好早起身出門口( ...

有啊,宜家第4日改左去京都清水寺一日遊,未知點搭車,住日本橋,另外直接比錢答係咪好d,唔使買pass

複式洋房

jcctiu 發表於 16-11-27 18:00
其實唔知啲PASS怎樣用最佳的方法就是不要亂買,否則一知半解,買了都是慳不到錢或者比個PASS限死哂行程.如果 ...

ok,thx

大宅

lamjy 發表於 16-11-28 20:32
有啊,宜家第4日改左去京都清水寺一日遊,未知點搭車,住日本橋,另外直接比錢答係咪好d,唔使買pass
...

我次次由大阪市中心坐JR/subway轉JR去京都站,去到京都站門口出面有好多巴士線, 有好多大顯示屏寫住目的地係邊個寺廟,如果坐夠3程就買500円一張一日巴士券(往返京都至各寺廟)

由日本橋搭去京都(因為日本有好多種車:普通/快速/特急車等),下面係其中一種搭法,download喱個apps (乘換案内) 超方便

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

KTKTKT5 發表於 16-11-28 21:34

我次次由大阪市中心坐JR/subway轉JR去京都站,去到京都站 ...

咁如果齋去清水寺呢?係咪直接買飛唔買pass.係咪姐係日本橋答到大阪轉jr?因為我未去過,唔識,d地鐵又好亂(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

lamjy 發表於 16-11-28 22:53
咁如果齋去清水寺呢?係咪直接買飛唔買pass.係咪姐係日本橋答到大阪轉jr?因為我未去過,唔識,d地鐵又好 ...

如果跟上圖去到東梅田行去大阪就轉JR去京都,再搭京都站出口出面嘅巴士去清水寺。正如我之前講,分普通/特急/快速車,可以搭嘅方法有好多種,如下圖,建議妳download我講嗰個apps真係超方便只要用中文輸入現在地同目的地,佢就可以出最平同最快去到嘅搭法,我去大阪,名古屋同東京都靠佢同google map

如果妳肯定只由京都站去清水寺,清水寺返京都站兩程就唔洗買巴士pass都得,不過印象中一程210yen, 兩程都420yen, 其實買巴士一日pass也是500yen

另外,提提妳: 清水寺落車位唔係清水寺門口係附近有條路再要上有條斜路有好多商舖買紀念品同嘢食先行上去(基本上落車果到超多人,妳跟住大部份人嘅方向行就ok)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:8512

lamjy 發表於 16-11-28 22:53
咁如果齋去清水寺呢?係咪直接買飛唔買pass.係咪姐係日本橋答到大阪轉jr?因為我未去過,唔識,d地鐵又好 ...

地鐵去淀屋橋轉京阪電車到京都,在清水五条站下車,行上清水寺,再落祗園,在祗園四条站搭番京阪電車去大阪.京阪來回820YEN,如果用PASS平多120YEN,比起搭JR轉巴士平超過一半,但時間大家都是差不多.

大阪去京都盡量不要搭JR,因為價錢比私鐵貴好多(約一倍),但又不見得快好多.例如大阪去嵐山:

JR : 970YEN (如果識得在京都拍卡出閘再入閘慳170YEN= 800YEN), 時間49分鐘, 在大站京都駅轉一次車,轉車月台不易找, JR 1 DAY PASS2200YEN,好貴,只去京都基本上不用考慮買JR PASS

阪急: 400YEN, 時間47分鐘, 在細站桂轉一次車, 轉車月台很易找, 如果去埋河原町可以買個800YENPASS就更慳得多車費.

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
KTKTKT5 發表於 16-11-28 23:24

如果跟上圖去到東梅田行去大阪就轉JR去京都,再搭京都站出 ...

(emoji),thx

複式洋房

jcctiu 發表於 16-11-28 23:40
地鐵去淀屋橋轉京阪電車到京都,在清水五条站下車,行上清水寺,再落祗園,在祗園四条站搭番京阪電車去大阪.京 ...

(emoji),thx

大宅

jcctiu 發表於 16-11-28 23:40
地鐵去淀屋橋轉京阪電車到京都,在清水五条站下車,行上清水寺,再落祗園,在祗園四条站搭番京阪電車去大阪.京 ...

我去了三次都以為得JR入京都好彩有兩次係關西機場直去,如果唔係三次都用左蠢方法 。對唔住樓主我老點左妳
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎