用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 7187|主題: 869954

小一女女如看題目不懂字, 次次要我讀給她聴

男爵府

國民生產總值:5604

但發現當考試時不懂看題目, 因為平時全我讀給她知.... 其實是不應不讀給聴, 要她自己查字典, 但她全不懂又有排查.....><

珍珠宮

國民生產總值:33607

hashtag影視迷勳章 大廚勳章

通常小一學校會讀題目, 冇咩?

水晶宮

國民生產總值:53731

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆:小一女女如看題目不懂字, 次次要我讀給她聴

小一時我會讀比個女聽,跟住要佢讀返比我聽,再解釋,唔係咪學唔識囉,當時係好辛苦嫁。

數學是不完美事實的完美呈現

男爵府

第一次有, 但第二次說冇了, 見她平時測驗冇讀題目就衰晒

彩鑽殿

國民生產總值:802143

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

一邊讀, 一邊教佢認下字

琥珀宮

國民生產總值:185392

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 2015xmas

wcpcelia 發表於 16-11-24 15:21
一邊讀, 一邊教佢認下字

大宅

國民生產總值:2934

回覆樓主:

教佢讀,認字,
咁就好快識自己睇,
自己亦唔洗跟得咁辛苦,
我個小一一開學已經識睇大部份題目,
變左我唔洗煩咁多,(同班大多都未識睇)
到下學期,
基本大多數都識睇。

彩鑽殿

國民生產總值:802143

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

言多必失 發表於 16-11-24 15:27
教佢讀,認字,
咁就好快識自己睇,
自己亦唔洗跟得咁辛苦,
你小朋友叻叻…不過相信毎位小朋友能力唔同,媽媽唯有邊讀邊教,總之大個少少, 就一定會進步

男爵府

國民生產總值:6684

我仔小一時連自己個名都吾識寫, 比D時間陪下佢讀, 解釋比佢聽應該好快掌握到

大宅

國民生產總值:2934

wcpcelia 發表於 16-11-24 15:40
你小朋友叻叻…不過相信毎位小朋友能力唔同,媽媽唯有邊讀邊教,總之大個少少, 就一定會進步
...

咁每個小朋友能力唔同 。
但比啲心機 慢慢教佢讀
好快就識睇架啦

davywm    發表於 16-11-24 16:08

男爵府

yes, keep 住要她讀出聲

侯爵府

國民生產總值:21294

回覆樓主:

自己讀,唔明先問

男爵府

國民生產總值:5367

畀面勳章

回覆樓主:

對不起,從來唔會讀佢聽,就算幼稚園都唔會,要佢讀比你聽,字唔識,逐個問,要佢自己先了解,解唔到先“幫手“,而唔係直接講佢聽條題目問咩,咁樣只會永遠靠人讀同解,無人讀就唔識做

子爵府

國民生產總值:11095

睛靈勳章

回覆:小一女女如看題目不懂字, 次次要我讀給她聴

學校問題,小一老師一定要讀題目比小朋友聽,或作適當引導,冇可能返咗兩個月,就識自己睇題目

珍珠宮

國民生產總值:31523

QUEEN314 發表於 16-11-24 15:43
我仔小一時連自己個名都吾識寫, 比D時間陪下佢讀, 解釋比佢聽應該好快掌握到 ...

吓? K 2下學期学校冇教小朋友寫自己個名咩?

男爵府

國民生產總值:9926

回覆樓主:

其實先俾佢自己解題, 同佢講唔識晒字都可以估下, 唔好一開始同佢解, 佢講岩, 就大大鼓勵!錯都唔好話, 大前題係佢諗左先, 做晒先一次過講

水晶宮

國民生產總值:51743

動物勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友似倚賴,試下唔好咁順攤講佢知,叫佢估下,諗下先再講,唔係佢永遠唔肯自己記住
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

大宅

國民生產總值:3652

K2下學期開始我已經教個仔睇題目,一黎等佢習慣吾好一黎就落筆做做錯晒二黎等佢上小學識得自己睇

男爵府

國民生產總值:7856

回覆樓主:

跟住你讀

侯爵府

國民生產總值:20373

動物勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

我個仔都唔睇

我會叫佢睇KEY WORD

例如: 哪一個"不是" XXXX

同埋題目要求係圏 OR 刪去

錯呢D...真係哭

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎