自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

最少一定要佢認到一d常見既問題字,例如比較,多少,合共,長短,最少唔識d字都可以估下題目

侯爵府

下, 小一仲未認字.........點考試啊?

我果個而家K3, K2 暑假我已經訓練佢認字, 每日讀書, 我最初係會先讀一次然後到佢讀, 佢而家已經可以自己讀 小4 程度中文喇, 仲會日日寫日記.......

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

KITTY0328 發表於 16-11-24 15:00
但發現當考試時不懂看題目, 因為平時全我讀給她知.... 其實是不應不讀給聴, 要她自己查字典, 但她全不懂又 ...

我囡個時都係 慢慢到三年級先唔使

侯爵府

引用:對不起,從來唔會讀佢聽,就算幼稚園都唔會,

原帖由 gigi19810326 於 16-11-24 發表
對不起,從來唔會讀佢聽,就算幼稚園都唔會,要佢讀比你聽,字唔識,逐個問,要佢自己先了解,解唔到先“幫手“,而 ...
同意,我都覺得係習慣,我地從來都冇陪做功課讀題目呢樣野

男爵府

但發現當考試時不懂看題目, 因為平時全我讀給她知.... 其實是不應不讀給聴, 要她自己查字典, 但她全不懂又 ...

唔好全程只係你讀比佢聽,要佢用手指一邊指住個字一邊讀,當然佢唔識既就教佢,讀讀下就會識,同埋你想佢識睇多d字可以平時做“伴讀書僮”,無錯!唔係講故事佢聽,係同佢一齊睇圖書,先同佢睇左圖畫再指字讀,比d心機丫你會見到成果架,因為以上既事我都進行中

水晶宮

真係睇個人資質。
我生兩個,一個文盲,記字超慢又唔鍾意睇書;另一個超鍾意閱讀,乜都讀一餐,認字、聯想字超快。
兩個我都無特別教,真係天生。
希望早日開竅。

子爵府

回覆樓主:

我女小一都唔係識好多字,考試老師會講題目,一年後,個個細路都進步神速,會識好多字嫁菈,放心

公爵府

2024勳章

廷廷媽 發表於 16-11-24 15:06
通常小一學校會讀題目, 冇咩?

x2

大宅

我女學校小一考試老師會讀題,但她平時做功課都識睇題,好少會問我,依家小二已經識好多字,平時出街見到唔識D字都會問我哋,中意去讀書館睇書。帶細佬去健康院打針派D書仔都系她睇完同我講幾大時可以食D咩

珍珠宮

我個女文盲,完全不會讀題目。上次測驗6X分。好擔心。

男爵府

回覆樓主:

我女讀卷只有6x分,下次老師不讀,不知幾多分

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

教佢自己讀啦,認下d keyword, 倒如填色,圈起,填字母等等,我多數用鉛筆圈起keyword等佢自己留意,K2開始已經咁做

子爵府

回覆 birdbird 的帖子

我仔今年已F6 喇可能時代吾同左. 佢讀果間幼稚園係冇功課,4歳先教揸筆架所以吾識寫字,佢讀一年級時我都好頭痕,完全吾識睇题目

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女K3我已經係教佢認字,題目我讀一次佢讀一次,教佢keyword字,起碼大概知要做乜

琥珀宮

引用:但發現當考試時不懂看題目,+因為平時全我讀

原帖由 KITTY0328 於 16-11-24 發表
要佢自己讀,唔識你先教,教完要叫佢自己讀多次。

唔好叫佢花時間查字典,由你教佢都一樣。

大宅

正常
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至