用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

夫婦情感 今日: 53|主題: 36687

做人繼母甚艱難,呢度有冇朋友可分享一下?

複式洋房

國民生產總值:289

如題

王國熱話
真空煲燉湯
紅燒肉
吐司白麵包點解切到爛哂
Bruno hot plate 邊度有現貨?

大宅

國民生產總值:3742

回覆:做人繼母甚艱難,呢度有冇朋友可分享一下?

做人係有選擇自由,食得咸魚抵得喝嗎?

複式洋房

國民生產總值:125

和平相處 當同事 大家都係經營家庭關係 唔投入太多情感就唔會覺得心酸 或者一D親情上既糾結 家庭又可以和諧

寶石宮

國民生產總值:406794

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2015xmas

bbbp0712 發表於 16-11-24 15:06
如題

竅門要問下雞比

別墅

國民生產總值:870

回覆:做人繼母甚艱難,呢度有冇朋友可分享一下?

同意,係有難處嘅,要大家攞個平衡囉。 始終都會有啲難受嘅位 。我自己都係經歷緊同樣。
或者其他jm可以嘗試唔好成日下下一句吃得咸魚抵得渴, 我諗當事人唔係唔深明呢個道理, 只係接受還接受,係咪連有少少唔開心都唔可以呻下呢。 有啲位的確只有當事人先會有苦自己知, 當然係可以揀啦, 咁試問又如果你男友做左啲咩激嬲你, 你上黎呻,係咪人地又可以講一句:自己揀嘅,食得咸魚抵得渴咁?!
我會覺得呢個issue的確係好難,我都啱啱經歷左一個好不快好心痛嘅事 但我比你好嘅係,我唔需要同佢地一齊住,我相信一齊住會更多磨擦。始終有啲位係的確要妥協,要攤出黎傾嘅,多啲溝通對件事會好啲嘅,唔好自己收喺心 同老公傾下可以點樣一齊教個小朋友啦
加油呀

子爵府

國民生產總值:13551

自問無一個可以奉獻"無私的愛"嘅心,
絕對唔會做呢d自尋煩惱(做繼母)嘅事.
自己生嘅幾難教都唔可以放棄,
因為係自己嘅責任嚟.
但人地嘅小朋友自問無信心去教,
加上有好大成份佢地嘅問題係因為自己嘅介入而做成添?

複式洋房

國民生產總值:247

回覆樓主:

真心對待,要公平,小朋友有乜問題,例如曳,唔聽話盡量交返比老公話佢,避免衝突,我同繼子相處了10年(一齊住),感情不錯,佢亦好錫我生的兩個小朋友

超級版主

國民生產總值:97595

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

我冇呢方面經歷,但眼見例子,只有一句:視如己出。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

國民生產總值:5386

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

複式洋房

國民生產總值:289

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
一嚿大番薯 發表於 16-11-26 03:08
同意,係有難處嘅,要大家攞個平衡囉。 始終都會有啲難受嘅位 。我自己都係經歷緊同樣。
或者其他jm可以嘗 ...

Thx. Add oil too. 我都努力學習中

別墅

國民生產總值:561

發表於 昨天 20:39 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我都啱啱發生咗件事,為咗個囡學業問題同老公嘈咗一陣。我真心建議為小朋友好,唔領情咪算囉,老公講話我迫個囡...我好真心覺得好難做

大宅

國民生產總值:1334

發表於 昨天 22:41 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我身同感受

大宅

國民生產總值:1825

發表於 昨天 23:37 |顯示全部帖子
給你一個方法, 好簡單亦好難做到

專心聆聽繼子/女說話, 不要提供意見批抨, 只聆聽他/她的想法

去看他/她的行為, 反應 (特別年紀小的小孩)

先去了解他, 引導他/她把想法告訴你

讓他/她把你當成聊天對象, 有問題時他/她會去找你

之後你再去回應或安排, 例如你的經驗談, 不要命令, 要有商有量

仲有最重要的一點, 要當他/她和爸爸的橋樑, 幫忙說好話

試試去做孩子一輩子的好朋友, 密友
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎