夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

男爵府

回覆:做人繼母甚艱難,呢度有冇朋友可分享一下?

做人係有選擇自由,食得咸魚抵得喝嗎?

複式洋房

和平相處 當同事 大家都係經營家庭關係 唔投入太多情感就唔會覺得心酸 或者一D親情上既糾結 家庭又可以和諧

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bbbp0712 發表於 16-11-24 15:06
如題

竅門要問下雞比

大宅

回覆:做人繼母甚艱難,呢度有冇朋友可分享一下?

同意,係有難處嘅,要大家攞個平衡囉。 始終都會有啲難受嘅位 。我自己都係經歷緊同樣。
或者其他jm可以嘗試唔好成日下下一句吃得咸魚抵得渴, 我諗當事人唔係唔深明呢個道理, 只係接受還接受,係咪連有少少唔開心都唔可以呻下呢。 有啲位的確只有當事人先會有苦自己知, 當然係可以揀啦, 咁試問又如果你男友做左啲咩激嬲你, 你上黎呻,係咪人地又可以講一句:自己揀嘅,食得咸魚抵得渴咁?!
我會覺得呢個issue的確係好難,我都啱啱經歷左一個好不快好心痛嘅事 但我比你好嘅係,我唔需要同佢地一齊住,我相信一齊住會更多磨擦。始終有啲位係的確要妥協,要攤出黎傾嘅,多啲溝通對件事會好啲嘅,唔好自己收喺心 同老公傾下可以點樣一齊教個小朋友啦
加油呀

伯爵府

自問無一個可以奉獻"無私的愛"嘅心,
絕對唔會做呢d自尋煩惱(做繼母)嘅事.
自己生嘅幾難教都唔可以放棄,
因為係自己嘅責任嚟.
但人地嘅小朋友自問無信心去教,
加上有好大成份佢地嘅問題係因為自己嘅介入而做成添?

複式洋房

回覆樓主:

真心對待,要公平,小朋友有乜問題,例如曳,唔聽話盡量交返比老公話佢,避免衝突,我同繼子相處了10年(一齊住),感情不錯,佢亦好錫我生的兩個小朋友

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我冇呢方面經歷,但眼見例子,只有一句:視如己出。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

別墅

一嚿大番薯 發表於 16-11-26 03:08
同意,係有難處嘅,要大家攞個平衡囉。 始終都會有啲難受嘅位 。我自己都係經歷緊同樣。
或者其他jm可以嘗 ...

Thx. Add oil too. 我都努力學習中

大宅

食得好勳章

回覆樓主:

我都啱啱發生咗件事,為咗個囡學業問題同老公嘈咗一陣。我真心建議為小朋友好,唔領情咪算囉,老公講話我迫個囡...我好真心覺得好難做

大宅

回覆樓主:

我身同感受

大宅

.

男爵府

回覆 bkncfung 的帖子

我都系第2段婚姻,從一開始抗拒到而家我地好似姐妹,我先生個女有4年時間系唔彩我,我只提供我當時做法,希望從中你會明白,我方法系投其所好,慢慢靠近,用心聆聽,遇到事繞一個彎去迎合,然後改變,打個比方,佢考大學,兩個學校去選擇,當時全世界要佢讀大學,但係我知道佢唔中意,當時我保持中立態度,因為我知道我無可能改變其他人對佢意見,畢竟我系繼母,但係我只系講一句,無論你點樣選擇我會支持你,當時佢仲咪可以同我講野,後來佢選擇讀大學,大學4年佢都系一年見面一次比較尷尬,但係只要見面時候我盡量有事無事借D意去穩佢去問下野,逼佢面對我同埋講一下廢話都好,就咁樣佢大學畢業,返香港,個一年系最難熬,畢竟真係要面對相處,但係繼母角色你一定要明白,我地無資格去否決小朋友,畢竟非我所生,如果你太激烈佢會一句話,你都唔系我媽媽,憑咩,同埋你如果系希望家庭和睦,希望日後佢成為你朋友,咁樣我建議你慢慢聆聽,真正了解佢所要,因為往往小朋友所需一定同大人願望唔一樣,咁樣只要唔系違背法律,我都會支持,因為一般響咁樣情況下小朋友覺得你會系少數大人裡面了解佢,時間可以改變好多好多野,包括人心,尤其小朋友,當佢勢單力薄時候會需要你同埋會記住你,但係如果相反,你要用一種嚴母態度,應該系自認為覺得我系對佢好立場,適得其反,因為你忘記左你非親生,佢帶有抗拒又點解體諒。我都同我先生小朋友相處都挨左4年,大仔6年時間,先可以到今日佢地會把秘密偷偷話我知道而唔講比佢爸爸知,我們可以好愉快兩個人去旅遊,佢可以湊我仔,仲好痛愛個細佬,繼母好難,前提系調整自己心態,記得花時間聆聽,站佢地個邊,只要唔系犯法,其實社會無一把尺去衡量對錯,讀書固然重要,不過到底系父母自己覺得重要還是個小朋友覺得重要呢?尼點無論系作為繼母定系父母我覺得都要好好考慮一下,我系一個持開放態度媽媽,我細仔都系讀書唔得,我反而同學校老師講,只要佢開心,哪怕零分我唔介意。因為我覺得童年無可代替

公爵府

pomanlife 發表於 16-11-25 22:01
竅門要問下雞比

仲有冼太!

別墅

KWOKPHOEBE 發表於 16-12-4 14:28

我都系第2段婚姻,從一開始抗拒到而家我地好似姐妹,我先生個女有4年時間系唔彩我, ...

(emoji)(emoji)

別墅

我都系第2段婚姻,從一開始抗拒到而家我地好似姐妹,我先生個女有4年時間系唔彩我, ...

別墅

別墅

別墅

我係第一段婚姻。我要面對的問題很沉重。我父母很體諒我,待我另一半和繼子都很好。相反,99之前很反對我和老公一起,結婚前,叫老公層樓唔好加我名。唔加無所謂,因為係結婚前我自己都有樓。我亦無諗住同繼子爭老公層樓。幸好現在99唔會像拍拖前給我看臉色,相處總算和睦,我仍努力學習和99,繼子相處。

首頁

尾頁

跳至