用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2604|主題: 870036

請問有無JM上過喺文書總會攪嗰個IN CA/ACO個面試班呀?

子爵府

國民生產總值:11241

我收到信叫我IN CA, 現在諗緊好唔好報佢個面試班, 請問有無JM上過個面試班呀? 覺得上左之後有無用呀? 謝謝

珍珠宮

國民生產總值:41502

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

interview? 即係 skill test 過關? 恭喜你

zoie_w    發表於 16-11-24 20:21

男爵府

國民生產總值:9089

有冇用唔係人哋講, 只要自己認為有需要就報

男爵府

當年都有舊同事有offer 後話呢啲班廢, 但我覺得自己想得到份工又唔係好有信心, 俾幾百蚊做多手準備, 上完我覺得值得 (雖然而家貴咗好多), 但一定會有人負評, 唔需要理人

子爵府

kakachopper 發表於 16-11-24 20:21
當年都有舊同事有offer 後話呢啲班廢, 但我覺得自己想得到份工又唔係好有信心, 俾幾百蚊做多手準備, 上完我 ...

請問你喺IN CA之前有上過面試班? 真的有幫助嗎?

男爵府

zoie_w 發表於 16-11-24 20:23
請問你喺IN CA之前有上過面試班? 真的有幫助嗎?
我覺得需要同有幫助, 冇問過其他人, 因為面試嗰個係自己, 好想得到呢份工嘅都係自己

子爵府

kakachopper 發表於 16-11-24 20:28
我覺得需要同有幫助, 冇問過其他人, 因為面試嗰個係自己, 好想得到呢份工嘅都係自己 ...

因為我見面試時係考處境題, 時事, 基本法, 同埋讀英文, 唔同SKILL TEST咁會有實質野教

因為處境題, 時事都沒有標準答案呀

男爵府

zoie_w 發表於 16-11-24 20:48
因為我見面試時係考處境題, 時事, 基本法, 同埋讀英文, 唔同SKILL TEST咁會有實質野教

因為處境題, 時事 ...
面試班會俾過往題目參考, 同埋有啲問題都幾hit 幾大路
處境同時事考核重點未必係個答案

我自己覺得上完個心真係定啲, 如果你覺得無需要上或者覺得太貴都無問題

子爵府

kakachopper 發表於 16-11-24 20:55
面試班會俾過往題目參考, 同埋有啲問題都幾hit 幾大路
處境同時事考核重點未必係個答案

好的, 咁我自己考慮下啦! 唔該哂您呀

大宅

國民生產總值:4312

動物勳章

zoie_w 發表於 16-11-24 20:59
好的, 咁我自己考慮下啦! 唔該哂您呀

我覺得過到skills test呢關已經好叻, jm你好西利呀! 我聽同事講過呢個班係幾實用, 對未in過既人會幫助好大, 同埋有料過出面報既班! 雖然今年貴左但係都值得! 利申我未上過,希望我都有得上啦,但好多人同我講返話好有用

男爵府

noodleball 發表於 16-11-24 21:35
我覺得過到skills test呢關已經好叻, jm你好西利呀! 我聽同事講過呢個班係幾實用, 對未in過 ...

有兩個會主力搞面試班, 兩個都係資深文職前輩教授, 對於政府面試0經驗或者毫無頭緒嘅人嚟講真係實用
至於坊間仲有過千蚊嗰啲就唔評論

對我嚟講用幾百蚊打支定心針係值得, 反而佢哋嗰啲skill test 實習班我就冇報, 因為呢方面個人冇乜問題

祝JM 你成功

大宅

國民生產總值:4312

動物勳章

kakachopper 發表於 16-11-24 21:42
有兩個會主力搞面試班, 兩個都係資深文職前輩教授, 對於政府面試0經驗或者毫無頭緒嘅人嚟講真係實用
至於 ...

多謝你意見呀!我希望skills test可以pass到,真係好想好想pass到先再諗面試班

wcpcelia    發表於 16-11-25 10:41

大宅

國民生產總值:1958

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

如果第一次考,interview唔知點考既真心建議你地去報,雖然貴,但值得報,讀完至少你有準備佢點考你

男爵府

國民生產總值:6701

回覆:請問有無JM上過喺文書總會攪嗰個IN CA-ACO個面試班呀

我都係現職ca , 個時我都有問老公好唔好去報 佢叫我未side錢 我記得interview係咁

入到去 記緊要熄電話 唔好諗住攪震機就算 佢地會check

跟住都係問你點解會考ca呀 問返d關於前份工既野 可以再補充一下前份工既野既工作同同ca既工有關 會勝任到呀 問返ca做咩工作

俾篇英文你讀 好簡單 跟住佢地會用英文問返你篇野既內容 都好簡單

情景題 我記得問如果你係counter但同事咁岩又病左 冇人 得你一個 又多人 又接近收工時間 你會點做? 記得千萬唔好自把自為 總之找返當值主管 報告返俾佢地知先 之後安撫客人 可以話貼張notice 話電腦壞左 要耐心等候 話會做埋佢地先會收工 請保安既同事幫手維持秩序咁

最後 好似係問3條基本法 答係定唔係 我都係亂咁答 去民政拿本基本法睇睇

最緊要唔好擦鞋 話想服務市民 我老公話政府唔buy 哈哈 我老公都係cs來

同埋我冇買到suit去in , 個時上到去 見到個個人都著哂suit真係嚇死我架 我老公話in ca仔咋 駛乜side錢買 我係著見工look去咋

因為大肚 訓唔著 哈哈 先有時間打咁多字 希望幫到你

男爵府

國民生產總值:7350

dordorcat 發表於 16-12-7 05:11
我都係現職ca , 個時我都有問老公好唔好去報 佢叫我未side錢 我記得interview係咁

入到去 記緊要熄電話 ...
下,如果我真係會答服務市民,亦係打政府工的獨特之目標。因為做政府工吾同出面公司,不想再爲老闆賺錢,做揾錢工具。

男爵府

國民生產總值:6701

引用:Quote:dordorcat 發表於 16-12-7 05:11 我

原帖由 bbkq 於 16-12-07 發表
下,如果我真係會答服務市民,亦係打政府工的獨特之目標。因為做政府工吾同出面公司,不想再爲老闆賺錢,做 ...
唔知呀 個個都係咁講 就覺得都係咁普通 我個時好似係咁講 因為年紀大 同埋有個女 咁岩對上份工要返大陸 我想多d時間陪阿女 同埋想一份穩定既工作

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎