自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

回覆樓主:

小朋友學習不應該全部靠學校/老師的,家長應該參與一份,從小培養他們學習的興趣!!! 咩幼稚園都好,父母投入去教,他們學得更好!!

大宅

Happy school 都可以認字 一日認一個 一年都300個 3年幼稚園 當認到600個 夠上小一了

男爵府

我就覺得讓小朋友在幼稚園時候養成很好的習慣,比如專注,認真,仔細,好重要。字不需要著急去學。年紀小,同樣一個字可能需要2倍的時間才學到。去到小學,有了好的習慣,很快就學會了。其實我們現在長大了回憶,我們是幼稚園認字多少對人生影響不大,反而好的習慣,樂觀的態度才會終身受益

子爵府

家長唔好大安旨意淨係靠學校,要同小朋友睇下書,培養閲讀興趣

侯爵府

回覆:幼稚園happy school

我大果個,係佢K1 開始,已經好留意佢識字量。。一直都係學卷幼稚園,但因為唔係所謂happy school, 所以識字好多,到左小學,完全無問題,細果個,係我角度,佢係不足,但出到去學野,人地評估係比其他同年紀既識字多,但我覺得仍然好唔夠。。所以我已經要求佢去認字,同佢睇書認字都要恆常做。。我概念係一直有準備,係依家辛苦,之後就舒服。。到左要用時就輕易掌握,依家好舒服,到要追時,就係迫死自己同子女。。。大家都辛苦。。到時先怨做咩果時唔做準備。。但時間過左唔會返轉頭。。。

水晶宮

其實大眾對"happy school"定義睇得好表面好膚淺, 一刀切, 覺得學卷校=happy school, 私校=unhappy school; 課程淺=happy; 課程深=unhappy。

其實我眼見身邊朋友的小朋友, 冇任何一個因為學校係學卷定係私校而返學"unhappy", 通常"unhappy"都係返學後遇到適應問題, 或者老師太惡, 無愛心, 而怕左返學。但更多"unhappy"情況, 係家長自己對子女o既要求和評價。

咁細個小朋友, 返學有同學仔一齊玩, 有野玩有野學, 佢地唔知咩叫「課程深」或「教快」...佢地識或唔識一樣個字點讀, 唔會影響佢地開唔開心, 如果冇人話俾佢地知, 唔識d乜, 係「唔好」/「唔乖」...

根本好多時係家長o既評價和反應, 令小孩有疑惑有壓力。

唔好再賴學校, 點樣教養孩子係父母自己決定。

大把人讀所講學卷happy school, 放學要孩子日日去上英文班數學班去補底;

又大把人俾小孩上"happy school", 從來冇跟進小孩學習進度, 上到小學又忽然埋怨小孩不愛閱讀、做功課慢、溫默書溫到冇得瞓...

子爵府

回覆樓主:

我覺得幼稚園同小一上學期課程深度差距不是很大 ……
分別反而係在於如果幼稚園本身教得深少少,小朋友小一一開學已經有個底,佢喺適應上,學習上會較容易喺一個positive cycle 裡 ~

子爵府

Elenalan 發表於 16-11-24 16:12
其實大眾對"happy school"定義睇得好表面好膚淺, 一刀切, 覺得學卷校=happy school, 私校=unhappy school; ...

完全同意 ~

水晶宮

回覆樓主:

其實點解覺得小朋友喜歡認字=unhappy?
我女鍾意睇書認字,出街食飯自己睇餐牌點餐,佢好happy, 4歲小孩能自己閱讀餐牌路牌,佢已經好滿足,快樂很簡單。

自己小孩不會做,又要同別人比較或標籤別人,最唔甘心唔happy係邊個?

chowchow2012    發表於 16-11-24 16:49

子爵府

我細仔幼稚園都係HAPPY SCHOOL架....佢小一初初兩個月.....好多中文字都唔識....但佢每次測考都8X/9X...仲要佢學校D中文卷普遍幾深...所以唔駛擔心HAPPY SCHOOL會影響認字....

子爵府

eleven123 發表於 16-11-24 15:55
我就覺得讓小朋友在幼稚園時候養成很好的習慣,比如專注,認真,仔細,好重要。字不需要著急去學。年紀小, ...

同意

珍珠宮

其實大眾對"happy school"定義睇得好表面好膚淺, 一刀切, 覺得學卷校=happy school, 私校=unhappy school; ...

同意。細路根本冇機心去想將來,學玩新遊戲同認識新字,都係一樣,玩錯又黎過啫,認錯/認唔到字係大人“責怪”令成件事脫離happy之始,久而久之直情變厭惡苦差。

翡翠宮

有同感

我都想講happy school唔代表無野學/學唔到野……

同埋學卷唔一定係happy school囉,我個女間學卷幼稚園課程頗深,功課量亦唔算少~

翡翠宮

回覆樓主:

學唔學到野、認到幾多字……責任唔係全部係哂學校度,小朋友本身的資質同家長的付出都好重要~

禁止訪問

醒目開學勳章

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

happy school?點樣知?

用戶要求終止服務

回覆樓主:

不要單靠幼稚園。就算讀unhappy school ,原來同小學都差距好多,小學真係要求寫好多好多字,背默,普通話就要學拼音,題目又要自己睇。不論讀咩幼稚園,家長真係要跟得好啲。

水晶宮

回覆樓主:

我女讀學卷校,每星期都有兩本中英圖書,有閱讀報告。家長如果肯put effort去伴讀,去培養小朋友閱讀興趣和習慣,即使只單靠學校提供嘅資源(圖書) ,一年都睇到差不多100本書。伴讀時只係睇圖畫,定係引導小朋友去認字理解內容,或鼓勵小朋友去嘗試講解內容……家長嘅教育方法和付出嘅心機時間,對小朋友掌握知識和認字能力有好大影響。同一樣教材和資源,即使係讀所謂嘅"程度淺"學卷學校,小朋友嘅學術水平都可以相差好遠。

所以好怕d家長,自己做唔到或唔願做,就隨便去標籤其他人。見人地小朋友喜歡閱讀,又要標籤人地父母一定係怪獸,一定係讀unhappy school。

首頁

尾頁

跳至