自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

同我每天最大的願望是平安回家,家是最安全的!

男爵府

有呀!我有服藥+認知行為治療+學呼吸+去教堂+聽有關講座。好怕服藥都不能控制病情,是否要吃藥一世呢!?
每次發都要服鎮靜劑?
謝謝!

水晶宮

Doris 發表於 16-11-25 07:48
我媽最近也被診斷為驚恐, 排政府要去到出年5月, 上網SEARCH過有一個治療叫"沙維雅", 有沒有人試過呢? 另有 ...
super fast wor
我有新人排 2 years +

大宅

回覆樓主:

我係成日要去廁所 一搭車或塞車就會開始心跳加想嘔 咁其實係咪都係驚恐呢?搞到我吾敢同人出街 去遠d都吾想

珍珠宮

alicecmc2003 發表於 16-11-25 12:00
我暈足半年有多,上兩月去見精神科E生,證實患上驚恐症。因有左BB,治療方面選擇唔食藥,轉介左見心理E生。 ...

我都想問下,現階段我都有左,心跳變得好快有時好似喘咁,因為本身我都有驚恐症,但係我而家其實郁D都會病發,因為心跳快左,咁我係咪應該都要搵醫生睇睇呢?

男爵府

August_82 發表於 16-11-25 16:07
我係成日要去廁所 一搭車或塞車就會開始心跳加想嘔 咁其實係咪都係驚恐呢?搞到我吾敢同人出街 去遠d都吾想 ...
呢個問題出現左幾耐?
照你描述算係
加上已影響左日常生活
不過建議你搵專業人士再評估下

「換個角度,自然有出路。」

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 555216 的帖子

我有驚恐症9年…初頭真係好辛苦,但慢慢就習慣左…呢5年都無乜點發作,但我無停藥…自行停左半個月每次睡醒都好驚的、唔知驚D乜,仲出現早博…一分鐘得50下心跳…超辛苦

你要加油呀!呢個病係要D就要D時間去醫…唔急得架

大宅

天佑我們 發表於 16-11-24 22:23
想請教下係咪一定要食半年藥?我0岩0岩食醫生話要試藥試得0岩都最少要食半年,我搭飛機同船仲有車 ...

我都係搭船搭飛機搭車會驚..
所以我10幾年冇搭過船;
搭飛機會食安眠藥;
搭車只敢坐小巴,私家車,或MTR,
總知俾我覺得可以好快落到車的話,我就放心搭....
逢人多時會驚,又會頭暈...
好似透唔到氣,搭(emoji)人多時唔敢搭...

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

555216 發表於 16-11-24 15:40
確診年半了,每當發病時都好辛苦,透不到氣,心跳極快,心悸,想嘔,好驚但不知怕甚麼,又有失實感………… ...
你咩情況發作?我以前就人、地方遠、搭飛機就好不安…響屋企就少D,醫生就開左隻鎮靜劑比我每次出發出街前食…當我克膠左後呢三年都無乜食過,唯獨主打果隻remirta 30 mg mirtazapine唔停得,不過我都係每日睡前食一粒

大宅

回覆 alicecmc2003 的帖子

對!panic attack的主要成因是自己將所有risks 都看成必然會發生。我之前撞過車,有輕至中度PTSD,試過一次半夜panic attack,要去急症室。
不過依定情況好番好多啦,除左搭的士仲會緊張之外,其餘情況都ok喇!(我半夜返工搭的士撞車)
每當我感到panic時,我都會提自己要處之泰然,「是福不是禍,是禍躲不過」。

珍珠宮

PPKS 發表於 16-11-25 16:40
搭飛機會食安眠藥;
我有時唔止人多…總之要焗住一個地方唔走得開都會咁…例如:仔女學校聽講座、等巴士排緊隊

珍珠宮

555216 發表於 16-11-25 15:28
有呀!我有服藥+認知行為治療+學呼吸+去教堂+聽有關講座。好怕服藥都不能控制病情,是否要吃藥一世呢!?
...
我有朋友都好返…亦有朋友好似我咁食住藥無發作,你既鎮靜劑係病發先食?定係你本身有抑鬱食緊?

男爵府

PPKS 發表於 16-11-25 16:40
搭飛機會食安眠藥;
真心問
搭飛機可以食安眠藥嗎?
我都好想坐到飛機

大宅

原來有尼個病的JM個個症狀都會咁 我都患上驚恐一年 搭車 排隊 商場都會暈, 朋友聚會更加唔敢去 , 入鋪頭揀少少野都要快 唔系又心跳又暈 好多野都有影響 普通人真系唔會明有幾辛苦 唔系話放鬆就可以舒服返 .

大宅

Minor 發表於 16-11-25 16:44
我有時唔止人多…總之要焗住一個地方唔走得開都會咁…例如:仔女學校聽講座、等巴士排緊隊 ...

冇錯!焗既時候... 好似坐巴士咁,多人,又焗,又嘈,個下好似透唔到氣... 走又走唔到,因為塞車.... 所以我好驚搭巴士....

大宅

回覆樓主:

睇完呢度先知原來我有驚恐証 我每逢搭船 或者聽到强大音樂同引擎聲 都會心跳加速 好驚同頭暈 個心好似跳出嚟咁 同老公講佢成日話我冇病呻吟 我想問下睇醫生有冇幫助同係咪好貴?

大宅

zstb 發表於 16-11-25 16:50
真心問
搭飛機可以食安眠藥嗎?
我都好想坐到飛機

有啊!
去診所到叫醫生開....
一上機,坐低就拎藥食,試過有幾次空姐好好人,黎走問我係咪唔舒服,可以安排第二d位俾我,我話唔需要,訓一陣就可以...

男爵府

回覆 booop 的帖子

認同,當腦部的血清素失調,患者就有不同程度的身邊反應(不適),屆時絕不是話停/放鬆就處理到,只有患者才知都苦楚,E生只能給予你藥物(都重要),不是常人可理解。

大宅

555216 發表於 16-11-25 17:17
回覆 booop 的帖子

認同,當腦部的血清素失調,患者就有不同程度的身邊反應(不適),屆時絕不是話停/放鬆就 ...

我想問 藥是發作時才食 定要定時食 因為呢一年發作比以前密咗 唔知係咪年紀開始大有關

男爵府

PPKS 發表於 16-11-25 17:14
有啊!
去診所到叫醫生開....
一上機,坐低就拎藥食,試過有幾次空姐好好人,黎走問我係咪唔舒服,可以安 ...
咁一粒安眠藥頂到幾多個鐘?
去日本得唔得喔?

首頁

尾頁

跳至