用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 4093|主題: 915113

家庭日,好男人?但我好矛盾.....  

別墅

國民生產總值:575

BKXmas勳章

男朋友大我10年,我20頭,當初係欣賞佢痴家,家庭觀念重,所以對佢有興趣,之後開始拍拖,一齊左大半年。佢每星期日都有家庭日,時間係6-11點半。人數大概12-20人,佢地成個家族聚會既。基本上除左紅事白事,佢都唔會缺席。咁程序就係6點出發去酒樓食飯,1-2圍。食完飯上佢地長輩屋企打麻雀,打到11點半走。咁個個星期有家庭日係好事黎,我都有陪過佢去兩次,佢會係到打麻雀,我就坐係到幾個鐘,等佢打完一齊走。好多人,好迫,其實都有少少辛苦,但陪佢我唔介意。佢啲親戚都有同我講:有冇悶親你呀?我地其實唔係為打麻雀賭錢,係為左成家人可以聚耐啲,所以先打麻雀!我答:我明白!
咁講番我自己,我係一個好早訓覺既人,每晚大約10點-11點一定要上床訓覺,間唔中一日半日夜啲ok既,番工7點-7點半左右起身。
咁我本身中好細個,好多野都唔識,因為我地大家都好愛大家,佢都3x了,好想同我結婚,我都有念過同佢結婚,佢好中意bb,好想做爸爸,我係一個好驚死既人,念起生bb都好驚,可能我中細,如果真係有左,我會好需要佢陪係我身邊,我驚我會有產前抑鬱。
咁依家成日念,如果我有左,可能成日嘔,成日唔舒服,會好驚,可能成日要佢照顧,要佢係我旁邊先訓到,我又早訓,如果個個星期日都要打麻雀打到11點半先開始番屋企,我冇理由大住個肚去崖眼訓睇打牌,之後第2日起身番工掛?另外,如果真係有bb,我中好細個,唔識做人媽媽,我好驚。如果我抱埋個bb去陪佢打牌,陪佢聚會,一黎我要崖眼訓,2黎咁夜中要個bb係咁嘈既環境下訓覺,唔係咁合適。番到屋企成12點,之後中要半夜生更幫bb沖埋涼,哄bb訓覺,先到我地兩個沖涼,最早都凌晨2點先訓得,之後又番工?
我知道家庭日係好事,但佢地10幾人,唔會就你一個早啲走,打麻雀通常一打就到打到尾,冇得話打到一半走左去。間中咁夜我ok,但如果個個星期都係咁,我驚會影響我地生活,影響bb健康。

別墅

BKXmas勳章

希望大家可以比啲意見我....教下我點做

男爵府

國民生產總值:5971

開心吸收勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

你想太多了!

可以比你既意見係"不要想太多!"

961123    發表於 16-11-28 19:45
wendylau1988    發表於 16-11-28 10:12
natjosejim    發表於 16-11-27 12:34
cissie    發表於 16-11-25 23:26
APIGMA    發表於 16-11-25 22:32

男爵府

國民生產總值:9061

BKXmas勳章

你諗太多x2
婚都未結B都未有
到時有左你地心態自然會有改變

公爵府

國民生產總值:27393

BKXmas勳章

回覆樓主:

到時你有左,就大把理由唔出席啦,再唔係婚前講掂數先。不過個個星期日都聚會都好煩喎

minisui    發表於 16-11-24 18:55
tsung    發表於 16-11-24 18:09

複式洋房

國民生產總值:381

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實吾駛想到甘複雜。。如果你真系有想過同他結婚,系應該同他傾下。。

伯爵府

國民生產總值:16262

BKXmas勳章

回覆樓主:

你預咗呢樣嘢唔會變。

大宅

國民生產總值:4201

BKXmas勳章

回覆樓主:

祗係女朋友,唔需要諗咁多,
到真係結婚啦,先黎傾啦。

公爵府

國民生產總值:25997

BKXmas勳章

群姐baby 發表於 16-11-24 17:01
希望大家可以比啲意見我....教下我點做
放心, 大肚大晒既, 到時個個都會就下你, 老公都會陪你多D, 多同男方傾下自己想法, 互相就下啦

唔係個個大肚都嘔, 我懷細仔時一次都無嘔仲食乜都得, 第一次就差D, 但好多都是頭3個月唔舒服, 想起肚入面BB, 就頂到架啦

重點, 你而家有左咩, 都未, 想咁多做乜

wendylau1988    發表於 16-11-28 10:13

子爵府

國民生產總值:10288

BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆 群姐baby 的帖子

星期日都玩到咁夜星期一仲駛返工既

咁佢地咁大家族,有老婆/仔女既又點先? 我諗另一半唔會真係陪足全晚呱

珍珠宮

國民生產總值:48114

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

群姐baby 發表於 16-11-24 17:00
男朋友大我10年,我20頭,當初係欣賞佢痴家,家庭觀念重,所以對佢有興趣,之後開始拍拖,一齊左大半年。佢 ...
坦白講, 好怕呢啲男人, 如果兩三個月一次家庭聚會ok, 個個星期係咁, 真係人都癲, 唔好講有無bb, 你諗下自己可唔可能個個星期日陪佢朝6晚11, 如果你可以唔出席又唔同講法

男爵府

國民生產總值:6861

BKXmas勳章

回覆:家庭日,好男人?但我好矛盾.....

只可以講唔好俾自己未結婚就有咗,唔係你只可以硬食

珊瑚宮

國民生產總值:109024

2017勳章 BKXmas勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

咁快就諗生B, 我係你會俾自己1-2年時間2人世界先, "我仲係好細個" 呢種諗法要改下, 第日做咗人阿媽, 老婆就要慢慢變強, 唔知你男人係咪好LIKE 呢種小鳥伊人, 你唔變時, 我怕佢日子耐咗嫌你煩咋!!

男爵府

國民生產總值:7816

雞年勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 BKXmas勳章

真係想得太多....

或者你真係好細個啦..

別墅

國民生產總值:667

BKXmas勳章

只要唔需要你出席,我覺得無問題。你話需要佢照顧方面,我覺得到時佢都識得分輕重ge。

我建議如果你真係結婚,要出席下先可以融入到佢地,但早走。

如果你極抗拒佢d親戚,極抗拒家庭聚會。甘就快d byebye啦。

伯爵府

國民生產總值:17878

BKXmas勳章

妳會唔會諗得太多?
宜家佢無野做就話打到甘夜者,妳有無見到其他家族成員抱埋個b去打啊?
仲有,妳唔想跟住佢甘夜,咪食完飯自己翻去先囉

翡翠宮

國民生產總值:82187

畀面勳章 BKXmas勳章

群姐baby 發表於 16-11-24 17:00
男朋友大我10年,我20頭,當初係欣賞佢痴家,家庭觀念重,所以對佢有興趣,之後開始拍拖,一齊左大半年。佢 ...

樓主妳都好厲害, 20出頭就已經係經驗陪月!

大宅

國民生產總值:2433

BKXmas勳章

回覆樓主:

一個月一次還可以
每星期出席吃不消
30出頭的男人
為何咁重佬味愛竹戰

別墅

BKXmas勳章

Lovelovebear 發表於 16-11-24 17:05
到時你有左,就大把理由唔出席啦,再唔係婚前講掂數先。不過個個星期日都聚會都好煩喎
...

我出席唔係問題,我係唔想個個星期搞到咁夜。而且我怕我到時身體會負荷唔黎,坐係啲咁嘈咁迫既環境唔郁幾個鐘。到時腰痛,腳腫咁....佢又要個個星期打麻雀既話,唔通次次食完飯,我大住個肚自己番屋企?佢去打牌唔陪我,我係屋企會好驚,一陣番屋企半路暈左,係屋企有咩事佢又唔係身邊,咁點算...

侯爵府

國民生產總值:20931

BKXmas勳章

回覆樓主:

現階段你諗太多了。

如果覺得佢係好男人,生活又夾自己,唔好輕易放手。
不妨趁而家約下佢星期日做其他野如睇戲,燒野食,演唱會,行下街拍拖。看看可否改變些什麼。

此外,你男友是否媽媽為首位的男人? (簡稱媽寶) 如果係,就要仔細考慮了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎