自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成十年冇做過野,到底做咩工好呢?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

婚後無小朋友無做野幾年,之後頂唔住搵半日office part time, 點知比人當全職做,嬲嬲地搵到而家呢份,hea hea地全職,係人工奀啲但同工作量成正比,所以都OK happy

男爵府

alicemic 發表於 16-11-24 17:42
婚後無小朋友無做野幾年,之後頂唔住搵半日office part time, 點知比人當全職做,嬲嬲地搵到而家呢份,hea ...

咁你宜家係做咩工呀?

大宅

經濟環境錢少就無得亂買野
多有多就買花戴果種
無野做果陣好down
宜家做返野好好多

wcpcelia    發表於 16-11-25 08:49

象牙宮

opl2 發表於 16-11-24 17:38

做 part time... 挑不用腦力的開始
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

而家真係有啲老細,想請兼職,但時間就想你同返全職冇分別

男爵府

333s 發表於 16-11-24 18:43
做 part time... 挑不用腦力的開始

我都係咁諗,可能太耐冇做野,搵工果陣好似咩都唔啱做咁,服務性又唔想做,有d時間又唔啱

男爵府

cici2001hk 發表於 16-11-24 18:50
而家真係有啲老細,想請兼職,但時間就想你同返全職冇分別

如果係咁就真係唔會做囉,再搵好過

水晶宮

opl2 發表於 16-11-24 17:38

我,做咗呢份pt 6年,細公司,老闆所有同事都好好近日屋企有事可能要quit, 但問心真係唔捨得份工! 返9放1, 夠鐘會問您點解唔走。有時比較忙,我可選擇下午返埋工,隨時可補放假。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

opl2 發表於 16-11-24 17:53
咁你宜家係做咩工呀?

都係office, 5 days work

公爵府

CINDYC 發表於 16-11-24 19:10
我,做咗呢份pt 6年,細公司,老闆所有同事都好好近日屋企有事可能要quit, 但問心真係唔捨得份工! ...

點搵到 我都想

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我細仔出世後ftm左2年,大仔今年小一,我早上送完佢返學(細佬留係屋企嫲嫲湊),跟住就好得閒,日日去體育館跑下步,hea下食早餐或者行街,冇事做就回家補眠,做下家務或者上網,可能我勞碌命,覺得好悶,咁既生活過左個幾月就去搵左份part time。早上送仔返學校,係學校做一陣義工,再去返工,放工去接放學,時間剛剛好。份工跟學校假期,亞仔放假我可以得閒陪佢去玩。其實我老公唔比我返工架,不過我先斬後奏。我份糧唔多錢,返工只係為kill time。

大宅

anpanmenbaby 發表於 16-11-24 23:50
我細仔出世後ftm左2年,大仔今年小一,我早上送完佢返學(細佬留係屋企嫲嫲湊),跟住就好得閒,日日去體育 ...

, 介唔介意講下咩工咁好可以跟到小朋友假期放?我都想搵工做,但就係因小朋友假期無人湊,所以打消咗念頭。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

CINDYC 發表於 16-11-24 19:10
我,做咗呢份pt 6年,細公司,老闆所有同事都好好近日屋企有事可能要quit, 但問心真係唔捨得份工! ...

你唔做嗰陣介紹我吖

水晶宮

sharon_pig 發表於 16-11-24 21:22
點搵到 我都想

我舊公司有唔同部門,係做另一個field同事介紹,我完全無那行業經驗。份工除咗$少好多(但我返工主要唔係經濟問題),其它如軟硬件都好啱我! 每年公司成立日那段時間老闆都會請去旅行(今年去咗北海道),老闆待我如全職同事,同事有嘅我都有

wcpcelia    發表於 16-11-25 09:18

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

CINDYC 發表於 16-11-25 08:28
我舊公司有唔同部門,係做另一個field同事介紹,我完全無那行業經驗。份工除咗$少好多(但我返工主要唔係經 ...
好正

侯爵府

畀面勳章

Decmar 發表於 16-11-25 06:29
, 介唔介意講下咩工咁好可以跟到小朋友假期放?我都想搵工做,但就係因小朋友假期無人湊,所以打消 ...

你搵下d係學校返工既工作,例如派飯同小賣部,都係跟學校假期,又彈性上班。

用戶要求終止服務

CINDYC 發表於 16-11-25 08:28
我舊公司有唔同部門,係做另一個field同事介紹,我完全無那行業經驗。份工除咗$少好多(但我返工主要唔係經 ...

首頁

尾頁

跳至