3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

各位有咩秘訣 train 佢地自己瞓一張床?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

依樣嘢真係要由BB開始入手,如果一開始就同大人同床,好難戒得甩。

我阿二佢全埋身人奶,勁痴身,每次放落BB床即喊,試過有一晚恨心唔抱佢上大人床,佢半夜喊到天光,嘈到6299都敲門問我哋係唔係虐兒 最後要等阿二5、6歲左右先肯開始自己瞓,但久不久仍然會半夜喊醒或走過來我哋房話瞓唔著要同我咃瞓

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得真係好難架,細個既時候佢地自己訓就冇安全感,大小小之後,就習慣咗同大人訓...

珍珠宮

其實最好就由BB嘅時候開始養成呢個習慣

水晶宮

呢個要從細開始訓練嘅,你試下等佢訓著再放佢落自己床度訓

大宅

畀面勳章

幫佢搵隻瞓覺公仔做伴, 有個伴或者會好啲, 加油呀

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

我喺佢跩完借機扮嬲要佢去返自己張床瞓

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果同一間房,自己訓床,小朋友都接受到。如果自己另一間房,C6就陪佢一個禮拜,就慢慢習慣。

大宅

回覆樓主:

你小朋友幾大?我小朋友三歲九個月,一個月前开始自己睡(2歲開始大人床一起瞓),現在自己一間房,自己一張床,開頭幾天有陪佢瞓,睡著我便走,一星期後已經不用大人陪瞓,上床便自己瞓著。

頭兩三天竟然一覺瞓天光,但之後幾日零晨叫我幾次,攪到我冇覺好瞓, 我便跟他說你常常叫媽媽,媽媽會好攰,冇得瞓覺 , 他說他驚 ,我叫他攬住公仔/ cushion, 我說cushion是你的好朋友. 之後真的有改善。
他間中會叫媽媽陪瞓 ,但我說有嘢做 ,不能(其實係我唔想他習慣有我陪)。 近兩日又話驚 想我陪佢瞓 我話其實你瞓著咗媽媽會來看你,也幫你蓋被 ,他很開心,發覺原來自己睡著了媽媽是有來看他的, 他一起床 便會問我媽媽你昨晚是否有來看我睡覺。雖然如此,但現在他凌晨也會叫我0-2次不等。

我唔知你小朋友幾大?如果都有咁上下大,其實你講佢會明白。 慢慢嚟,比D時間, 我自己也在學習中適應中。 不過每個小朋友都唔同嘅,你試下之後佢唔ok,咪遲啲先再開始囉,relax! 之前我都諗住如果佢唔ok咪去返大人床度再一起瞓,遲啲先再試囉,但係估唔到佢又適應得好快.

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

瞓咗就抱佢返去自己床瞓,抱一排佢就會習慣

大宅

買一些靚靚床單被鋪、窗簾、夜晚用的公仔燈。

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

babymamaloveyou 發表於 16-11-25 23:02
你小朋友幾大?我小朋友三歲九個月,一個月前开始自己睡(2歲開始大人床一起瞓),現在自己一間房,自己一張床 ...
唔好意思咁遲先覆

3.5 歲,頭幾日陪佢瞓子母床,佢慣性要我按住 pat pat 瞓,我話張床好難伸隻手入去按,叫佢瞓近欄邊望住我,見佢開始扭 pat pat 即係就瞓著,我就開始扮瞓,等佢無得扭我按住佢。

幾晚都係等佢瞓淋先走,朝早佢瞓醒嗌我時即刻入去攬攬讚佢叻叻,經過幾日佢都慣慣地自己瞓。

呢幾晚凍佢有扭入我房瞓,我再讚佢叻叻大個仔凍凍識得冚被,媽咪都會入去睇佢係咪叻叻,咁佢又乖乖自己入房瞓。

首頁

尾頁

跳至