用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家庭理財 今日: 19|主題: 36207

兩個小朋友一個月開支幾多?

別墅

國民生產總值:731

朋友有兩個小朋友,一個k3,一個4年班,無請工人自己湊,學野錢每個月兩個小朋友加埋2千,無其他駛錢課外活動,無旅行,無買玩具,衫淘寶揀平既買且好小買,間中去普通餐廳食野,多數自己煮簡單送菜,係我角度算係普通養個種,但佢經常無錢用,要問人借錢,先唔討論其他開支(個d有數得計),想知佢咁樣養2件有關小朋友既洗費幾多?我無經驗計唔到,想幫朋友,佢避開唔講一直唔面對又唔同敢同老公講,但就無錢用,各位媽媽比d意見丫

王國熱話
bb係咪可以食洋蔥?
仔仔8個月喇,超為食!加固分享!
白汁洋蔥栗米三文魚字母粉
免治牛肉,免治豬肉,13個月的bb吃,d肉質...

大宅

國民生產總值:3729

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Ting0731 發表於 16-11-24 18:49
朋友有兩個小朋友,一個k3,一個4年班,無請工人自己湊,學野錢每個月兩個小朋友加埋2千,無其他駛錢課外活 ...

你朋友無做嘢?
開心過每一天吧!

大宅

國民生產總值:1624

就2個小朋友,大既讀小學要午飯錢,車費,如普通養應該有申請車船津貼果類
細小朋友普通養都應該唔駛得好多錢
不過雖則煮飯都有權買貴餸,小朋友唔舒服睇醫生平均300以上
如果比係我唔計住屋同水電,淨3餐,夜晚一家4口食,小朋友飯錢車費加學野錢,10k左右

侯爵府

國民生產總值:20540

其實佢唔講您好難同佢計, 您又唔知佢老公比幾錢佢.

如果佢有心想改善自己的生活, 看看佢有無打算等細果個小朋友上小學後去搵份part time 做下.

有d人會計劃, 亦計劃得很好
有d人想計劃, 但未必做得好
而有d人根本唔想去計劃!

所以您幫佢計都無意思, 除非佢真心想解決問題

別墅

koko2000 發表於 16-11-25 10:59
其實佢唔講您好難同佢計, 您又唔知佢老公比幾錢佢.

如果佢有心想改善自己的生活, 看看佢有無打算等細果個 ...

咁又係,同佢傾完應該小朋友開支唔多,反而係老人家開支,同埋之前既卡數,已經叫佢正視,我唸無咩問題要些時間改善財政

侯爵府

國民生產總值:20540

回覆 Ting0731 的帖子

好朋友的話, 可以問下佢有無心想解決問題, 有無決心?如果無, 係浪費大家時間.

如有係有........可以比d意見佢

如 -

1)先列出可以用的錢 (每月) - 即係老公比的家用
2) 再列出 - 佢認為自己每月用的錢 (如佢要比的租, 水電媒, 食, 日用品, 小朋友洗費, 老人家費...等)
3) 再列出共欠的債務

如果根本係入不足以支出, 債務只會愈來愈多. 如不能增加收入就只能減少支出..........

男爵府

國民生產總值:9741

回覆樓主:

盡力而為去幫,可能佢C6賭錢,小朋友上網每月1xx,學校反費每位約300,校車費每位約1000。。。。

複式洋房

國民生產總值:101

好多野可以減得就減既,我細個邊有校車坐,20歲先睇第二三次醫生,同朋友玩咪興趣班囉

子爵府

國民生產總值:10378

其實唔夠錢應該課外活動都唔好參加

學卷幼稚園都要比少許學費同茶點書簿費, 小學都要交飯錢, 書簿費校服錢(要平時儲落, 學期尾或學校頭一炮過比), 仲有平時學校活動如參觀同學校旅行, 都要比錢架~

我都算係平養, 兩個小朋友讀小學財政壓力無咁大, 唔洗學費好好多, 係學校書簿雜費一炮過比哂, 校服可以大傳細(同一間小學)~ 我地只比小朋友上學校興趣班, 一個學校二三百蚊一樣活動 有段時間財政困難, 咩都無比小朋友上, 連補習班都無~

別墅

國民生產總值:943

窮養、富養,金額差很多

別墅

koko2000 發表於 16-11-25 11:18
回覆 Ting0731 的帖子

好朋友的話, 可以問下佢有無心想解決問題, 有無決心?如果無, 係浪費大家時間.

你呢個列舉好好呀、會好清式,以我所知佢債務就還完,佢都有返下part time

別墅

brother4 發表於 16-11-25 14:13
盡力而為去幫,可能佢C6賭錢,小朋友上網每月1xx,學校反費每位約300,校車費每位約1000。。。。
...

佢c6唔賭錢,係老人家開支要6千多,佔最大份,小朋友學校係樓下,唔駛校車

別墅

snoopyiu 發表於 16-11-25 15:39
其實唔夠錢應該課外活動都唔好參加

學卷幼稚園都要比少許學費同茶點書簿費, 小學都要交飯錢, 書 ...

嗯認同你的做法,如果無錢唔好學好過,係我角度有小朋友一定要有後備錢,咁先無咁大壓力

複式洋房

國民生產總值:189

卡數第一要KO先, 利"踏"利,卡冚卡,神仙難幫!我估都佔幾重因素!

男爵府

回覆樓主:

医療計劃/蓄儲計劃?

男爵府

回覆樓主:

好難講見人執紙皮可養活一家人,佢個仔申請破產不能做工(係唔還錢),老婆走咗,還有一個bb,不如考慮叫朋友申請綜援?

別墅

aiyuk 發表於 16-11-26 14:05
卡數第一要KO先, 利"踏"利,卡冚卡,神仙難幫!我估都佔幾重因素!

佢卡數已經整合左,現每月定額還,佢連信用卡都唔要了 ,唔好好利用信用卡真係會害死人

別墅

brother4 發表於 16-11-26 14:29
好難講見人執紙皮可養活一家人,佢個仔申請破產不能做工(係唔還錢),老婆走咗,還有一個bb,不如考慮叫朋友 ...

佢地都有手有腳,無考慮過綜緩,只係老人家開支好大,政府既補貼只有好小,所以身體健康好緊要、後輩都唔駛供養得咁吃力

大宅

國民生產總值:3995

畀面勳章 BK Milk勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

努力頂多大半年到細上小一,可以搵份兼職幫補下
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎