自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果太太打工會唔會好d? 個個月負數點生活,要交學費點攪?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果太太打工會唔會好d

原帖由 good_pig 於 16-11-24 發表
如果太太打工會唔會好d? 個個月負數點生活,要交學費點攪?
35歲的黃偉強,月入3.5萬港元,是其家庭的唯一經濟支柱。他與太太同樣是大專畢業生,以8500港元租住葵芳的私人屋苑葵芳閣。現時,夫婦二人育有一名2歲的兒子,由太太全職照顧。

在香港,政府對中產沒有官方定義,據智經研究中心於2013年7月委託香港中文大學香港亞太研究所進行的民意調查顯示,45.5%受訪者認為中產的個人月入應達3至6萬港元。香港大學社會學系教授呂大樂則認為中產應以職業劃分,泛指行政人員、經理及專業人士。

相對基層家庭,黃偉強自覺屬於中產階層︰「起碼,我還有能力讓兒子讀一間比較好的Pre-Nursery(幼兒中心學前預備班),還能為老婆、兒子買保險。」

兒子出生後,黃偉強為一家三口購買危疾保險,每月花費2500港元,而兒子的每月學費及興趣班費用合共5400港元,加上夫婦二人供養父母的每月6000港元,總共1.39萬港元,佔其總開支的 41.6%。

按香港統計處的《住戶開支統計調查》顯示,黃偉強所付的教育、供養父母及保險供款開支,全非《住戶開支統計調查》內的開支項目,屬於「隱性開支」。這提醒港人在計算家庭收支時,別遺忘這些開支,否則隨時墮進入不敷支的困境。

黃偉強指「隱性開支」並非必要,但若經濟許可,他傾向維持現狀,盡力改善家人生活。

公爵府

2024勳章

good_pig 發表於 16-11-24 19:16
35歲的黃偉強,月入3.5萬港元,是其家庭的唯一經濟支柱。他與太太同樣是大專畢業生,以8500港元租住葵芳的 ...

呢啲 case 老婆應該做份工, 或者減使費, 每個月都負數,點掂呀?

公爵府

回覆 good_pig 的帖子

呢個CASE 好奇怪.
1) 8500 如果租到葵芳閣應該係舊租約...新租點都過萬
2) 小朋友兩歲要 5XXX 教育費? 返PN 原來要咁貴?
3) 搵35K一個人洗 就當自己中產JEK, 但一家人洗除3分就係基層啦....(當然好多人會話佢覺得無問題唔洗問人借就可以了).

但問題係, 一加租咁點???唔通愈住愈細? 咁用錢法唔通第時要住割房?

當然人地點用錢係人地既事.....如果我自己係呢個CASE :

- 取消NP - 慳番5K
- 等小朋K1返全日, 自己出去搵份夾到時間的長工OR AT LEAST PART TIME
- 儲番個錢先, 唔好話買唔買樓, 加租時都要做仲有得選擇

伯爵府

回覆樓主:

2歲返咩都係冇必要嘅

寶石宮

引用:回覆 good_pig 的帖子呢個CASE 好奇怪.1) 8

原帖由 koko2000 於 16-11-25 發表
回覆 good_pig 的帖子

呢個CASE 好奇怪.
我覺得老婆搵份半日工都要,而家一加租就 5-8% 咁加

珍珠宮

回覆樓主:

呢種家庭生活質素可能差過住公屋,除非請工人整個成本貴過太太份工,無可能唔返工。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

回覆樓主:

今時今日唔番pn是否無K1收?

個個都話要讀Pn。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

子爵府

屋租唔駛一萬咁平?
水電煤預1000會唔會太少?

兩歲小朋友,而老婆是FTM的話,
教育方面都唔駛5000+啦

如果將來小朋友真係讀非學券幼稚園,
開支更甘呢!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

教育咁貴

公爵府

回覆 nz 的帖子

其實都唔係, 除非真係想入名校.我朋友生左 TWINS, 兩個搵錢都唔少但佢地好知慳識儉. 外母每日去幫佢地湊, 佢地輪住盡量放早D, 可以接外母更. 唔請工人, 當然有比錢外母湊仔費, 放工就一個睇仔, 一個做家務.....竟然好WORK.

唔返PN, 直報K...已收左, 最近佢地家的一間...

佢地以方便為原則, 儲錢為小朋友未來, 看看放在什麼資源上.....

當然一定要兩個人都可以接受, 我見佢地好開心, 每年去一次旅行.....

珍珠宮

koko2000 發表於 16-11-25 17:39
回覆 nz 的帖子

其實都唔係, 除非真係想入名校.我朋友生左 TWINS, 兩個搵錢都唔少但佢地好知慳識儉. 外母 ...

是否要反思一下,讀咗pn也不一定入名校。

你朋友好識想,當然也多謝有4大長老。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

太太唔返工,預唔出街食,洗乜$6500呀?network費用兩大人既手機加屋企上網都冇必要去到$1000咁貴啦,教育更加可以慳,反而我覺得醫療預少左就真

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

nz 發表於 16-11-25 16:26
今時今日唔番pn是否無K1收?

個個都話要讀Pn。
香港地,係人有我有架啦

tsung    發表於 16-11-25 17:57

寶石宮

引用:Quote:nz 發表於 16-11-25 16:26 今時今日

原帖由 vivibabyvivi 於 16-11-25 發表
香港地,係人有我有架啦
但負數咁點?

首頁

尾頁

跳至