用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 18|主題: 75195

次次換片都有少量便便

大宅

國民生產總值:3808

囡囡2歲,平時唔多肯飲水,便便多數2,3日先得一次,呢幾日都痾得唔乾淨咁,次次都得少少,但顏色果d都正常既,想同佢唧pat pat 又唔知有冇問題……冇有mami知道怎做嗎?

王國熱話
不定期更新市場分析/股票/新股介紹 **(updat...
家庭收入40K,有一個小朋友,要供樓,學費...
收期權金
想停FⅩD The one

回覆 晞mama 的帖子

您好 晞mama,囡囡飲水飲得少有機會影響便便架,依家大便質地會唔好乾或硬呀?
最近胃口點呀?

大宅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-11-25 18:26

您好 晞mama,囡囡飲水飲得少有機會影響便便架,依家大便質地會唔好乾或硬呀?

硬就唔係好硬,發完燒後胃口更差,囡囡不嬲都唔肯食野,食家喂水,湯,奶都要用針筒夾硬喂㗎咋……真係冇曬辦法

別墅

國民生產總值:720

回覆樓主:

我女2歲半都有咁既情況, 有時一日6,7次細粒便便, 疴到pat pat兩邊紅哂損左都試過勁喊。 試過飲西梅汁、 食麒麟果有時都work會疴返大舊。

小朋友病完胃口係會差左架,可以俾粥仔,通心粉等清淡嘅食物佢食,媽媽可以試下係水到加D 生果片,例如蘋果片,雪梨片等以天然果香味吸引BB 去飲水,BB 病完補充番足夠水份好重要架。當BB 腸胃好番D 時,媽媽可以時常改變食材﹑進食方式﹑以顏色鮮艷/味道突出/造型特別既食物吸引BB食慾,例如整星星粉、烏冬等等,再配合唔同既新鮮天然食材俾BB,亦可以整卷旦、用熟食物整既壽司,三文治等等俾佢揸住黎食去增加佢進食興趣。

大宅

ballx2 發表於 16-11-28 09:14
我女2歲半都有咁既情況, 有時一日6,7次細粒便便, 疴到pat pat兩邊紅哂損左都試過勁喊。 試過飲西梅汁、 食 ...

好多謝您既建議丫~我囡呢兩日連奶都唔飲……對咩野食都冇興趣,去到公園都冇心機玩,需唔需要帶佢去醫院check下呢?

別墅

國民生產總值:720

晞mama 發表於 16-11-28 14:27
好多謝您既建議丫~我囡呢兩日連奶都唔飲……對咩野食都冇興趣,去到公園都冇心機玩,需唔需要帶佢去醫院ch ...

睇醫生問下有咩意見都好, 我之前有懷疑過一次疴到好痛咁可能佢怕痛唔肯疴。

翡翠宮

國民生產總值:79180

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我個女都係咁, 幾日一次大便. 醫生按佢個肚, 摸到硬屎, 醫生開乳果糖俾佢飲, d 便便冇話蕉形, 但至少唔係便秘.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎