自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

今日放工時間、6點3左右喺港島搭巴士返大西北、去中環時有兩個老太太行左上上層、在樓梯口喺度話冇位座好累、講左一陣見冇人讓、跟住在上層巡來巡去睇下有冇位(當時巴士開緊)、又問啲人落車未、落就比佢坐、有後生話部巴士返元朗、緊係元朗先落啦、最後我同個同事頂唔順佢地行來行去、費事佢地有意外跌親、讓左比佢地座。

以前覺得企同坐都冇所謂、有得讓咪讓、唔知係咪現在啲人成日少少事就批鬥人唔讓座、發覺自己潛意識都開始唔想讓。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今日放工時間、6點3左右喺港島搭巴士返大西

原帖由 OforOsaka 於 16-11-24 發表
今日放工時間、6點3左右喺港島搭巴士返大西北、去中環時有兩個老太太行左上上層、在樓梯口喺度話冇位座好累 ...
佢去關愛位叫人讓囉...長途車收工時候就係想坐下

珍珠宮

畀面勳章

OforOsaka 發表於 16-11-24 21:40
今日放工時間、6點3左右喺港島搭巴士返大西北、去中環時有兩個老太太行左上上層、在樓梯口喺度話冇位座好累 ...

上次上架長途車都見到同樣情況,明知滿座都上去搵位,等人讓座

子爵府

Well 佢地可以行得上去上層,即係唔係行動不便或極有需要啦。咁攰點解唔叫下層d 人讓先?
Anyway 老人家真係唔好上上層啦,有時樓梯好斜,有d 司機又會突然開車或突然煞車,我前日搭個司機突然再開車,有個女人由上層跌左將級落下層咋

小小蕃茄    發表於 16-11-25 17:27
funfun759    發表於 16-11-25 15:41
boccioni    發表於 16-11-25 11:43
wendylau1988    發表於 16-11-25 10:42
wcpcelia    發表於 16-11-25 09:45

伯爵府

回覆樓主:

如果佢老奉要人讓我唔會讓,放工坐長途都係希望休息下,最憎人俾說話人地聽

小小蕃茄    發表於 16-11-25 17:27
Msolivialeung    發表於 16-11-25 10:51

水晶宮

咁樣我唔會讓長途車個個都攰架啦

男爵府

回覆樓主:

講真,坐上層我唔會讓,
讓左我又要行返落去,
其實都危險,
同埋,行得上上層,身體都冇問題啦,
理得佢講咩,
坐下層,見老人家冇位,唔洗佢出聲我都會讓,

伯爵府

good_pig 發表於 16-11-24 21:48
佢去關愛位叫人讓囉...長途車收工時候就係想坐下

個心唔想讓、但見佢地係咁行又驚佢跌親call白車就成車人唔駛返屋企。

我同事仲講笑話我們讓其實係助長歪風。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔係呀嘛?佢有本事上到上層,我會當佢身體好好,絕對唔會再讓囉!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上到上層咁精神,把口仲唔做,使咩讓座俾佢

大宅

其實有需要個D,行動不便個D,就上唔到去上層拉!
我唔會讓

子爵府

依家搭交通工具坐下都有壓力
後生嘅攰想坐下都唔得,後生就唔應該坐
以前我都係樂意讓座嘅人,自從上次搭mtr坐普通座都畀阿婆單打之後,我都似樓主咁諗。

男爵府

講真,我唔會讓
佢兩個有本事行樓梯上到上層即係隻腳都唔會有咩問題而唔企得啦
咪由佢喺度發up風發到番元朗囉

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

龍蝦 發表於 16-11-24 22:12
依家搭交通工具坐下都有壓力
後生嘅攰想坐下都唔得,後生就唔應該坐
以前我 ...

有啲阿婆真係好乞人憎,持老賣老,有關愛座唔坐要揀自己鍾意既位,真係好討厭

子爵府

做左成日嘢已經好攰,讓左要由中環企翻元朗係我我都唔會讓,最憎D老人家侍老賣老

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

上層我唔會讓,佢有能力上上層即有能力企,而上層係唔可以企,如果司機唔出聲佢有咩事就係巴士公司的事,係上層無義務讓比佢,如果佢真係想坐可在下層問下,或到總站上車。

水晶宮

回覆:原來現在坐巴士上層都要讓坐

維權意識強,自然變得主動。 不過,讓坐應該冇分上下層。

珍珠宮

回覆樓主:

我講得樓主真係唔應該助長哩班人。Well, 如果真心敬老,讓座,我絕對支持。但不情不願,讓完又話人哋唔啱?咁為何要助長不正之風呢?

ivy14    發表於 16-11-24 23:03

伯爵府

畀面勳章

依家D人一定要人讓咁~唔讓就眼超超你

首頁
12345...6

尾頁

跳至