用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5613|主題: 869551

請屋企人的男或女朋友食飯  

大宅

國民生產總值:1082

請問大家係咪都係甘,我同細妹都無男朋友,,每次家姐男朋友來同我地一家出街時食飯時,我同細妹都要夾份請埋家姐男朋友份飯錢,,我覺得unfair.,我人工本身低,同埋家姐男朋友又有收入,,點解我同細妹要夾錢請父母份飯錢之外,,仲要請埋男朋友食呢?我我唔明白。。。,我問過一個朋友,,佢話佢家習慣都係甘wor,,

男爵府

國民生產總值:9777

動物勳章

回覆樓主:

咁你咪同你家姐講,下次叫佢男友夾錢食飯咪得law

男爵府

國民生產總值:6187

我個人認為係你家姐個男朋友什至你家姐唔識做, 我姐夫同C6 重係男朋友時, 都會識做主動比錢

wendylau1988    發表於 16-11-25 10:36

男爵府

國民生產總值:8809

回覆樓主:

你家姐男友好唔識做,你父母對佢印象都應該普通?

大宅

1314625 發表於 16-11-24 22:34
我個人認為係你家姐個男朋友什至你家姐唔識做, 我姐夫同C6 重係男朋友時, 都會識做主動比錢 ...

我同朋友以為呢個係個個家庭都係甘,我覺得好似有問題先上來問大家係咪都係甘la

大宅

國民生產總值:3296

咁奇怪,你家姐男朋友無錢開飯要痴餐嗎?
男朋友唔請都唔緊要,基本禮貌都應該夾番自己果份啦,咩鄉下有咁怪的習慣?

伯爵府

國民生產總值:17124

我屋企就唔興夾錢食飯,中意每人請一次,輪到妳請個次就食乜,去邊食,叫咩人黎食都係妳話事。

公爵府

國民生產總值:28109

ansonbbb 發表於 16-11-24 22:26
請問大家係咪都係甘,我同細妹都無男朋友,,每次家姐男朋友來同我地一家出街時食飯時,我同細妹都要夾份請 ...
我係你,我自己返屋企煮即食麵算,唔出去食。問就話:唔好意思,我真係人工低,真係比唔起錢食飯。

侯爵府

國民生產總值:22592

1314625 發表於 16-11-24 22:34
我個人認為係你家姐個男朋友什至你家姐唔識做, 我姐夫同C6 重係男朋友時, 都會識做主動比錢 ...

我老公同妹夫當年都係咁。佢地輪流請

子爵府

國民生產總值:12495

動物勳章 熱血勳章

回覆樓主:

如果係家姐男朋友,通常會請哂全部人就真

波羅雞一味靠痴,印象好差

wendylau1988    發表於 16-11-25 10:37
hksunshine    發表於 16-11-25 10:18
wcpcelia    發表於 16-11-25 09:19

大宅

國民生產總值:3537

ansonbbb 發表於 16-11-24 22:38
我同朋友以為呢個係個個家庭都係甘,我覺得好似有問題先上來問大家係咪都係甘la
...

你家姐本身性格點?冇男友時點計數?

子爵府

國民生產總值:14306

回覆樓主:

無理由要你請, 應該你家姐男友請就真, 最小佢都要出返份錢, 咁佢同你家姐兩個食飯, 邊個俾?

別墅

國民生產總值:881

我屋企都係除開原本家庭成員嘅份,
男友老公果啲無計,
坦白講一家人姐~日日食?

珍珠宮

國民生產總值:36959

醒目開學勳章 環保接龍勳章 2016夢想成真

回覆樓主:

我老公會請晒
我覺得最基本都自動夾返份啦,或者你家姐夾2份先岩

大宅

珂洛艾伊 發表於 16-11-24 22:39
咁奇怪,你家姐男朋友無錢開飯要痴餐嗎?
男朋友唔請都唔緊要,基本禮貌都應該夾番自己果份啦,咩鄉下有咁 ...

咁佢又唔係痴餐,,,係一家人食飯叫埋佢

大宅

家文 發表於 16-11-24 22:37
你家姐男友好唔識做,你父母對佢印象都應該普通?

普通啦

大宅

brindlewin 發表於 16-11-24 22:54
你家姐本身性格點?冇男友時點計數?

無男友時,,我地三個人夾

多謝大家意見,,原來都唔係一定要,,甘我下次識點做啦,,,我真係以為must要請埋佢份

水晶宮

國民生產總值:65317

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我係男人就唔會坐度食唔比錢囉,就算你家姐唔出聲,佢都唔好意思掛。。。。覺得比唔比錢事少,叫你家姐換男朋友事大。 我覺得個男嘅好核突,聽你咁講唔止一次,把鬼,比我飛得

Winyi    發表於 16-11-25 12:16

男爵府

國民生產總值:7084

回覆:請屋企人的男或女朋友食飯

唔爭住埋都應該夾番份,最怕d男人側側膊, 你家姐又唔出聲

水晶宮

國民生產總值:65317

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ansonbbb 發表於 16-11-24 23:06

咁佢又唔係痴餐,,,係一家人食飯叫埋佢

呢啲情況,一係比晒,一係唔去,一係就點都比自己同女朋友嗰份囉,呢啲唔洗叫啦吓化,自己識做。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎