自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

厚多士 發表於 16-11-25 01:25
係呀!嗰頭話"唔掂", 轉個頭就買架兩球的新車,我真係唔明咩叫唔掂
...
可能原本睇中四架新車呢~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lafield 發表於 16-11-25 05:54
佢抑鬱可能係因為事業失敗,除左錢啲人都想追求成功感既
AGREE! 一個男人生意失敗, 就等同女人婚姻失敗一樣, 人生陷入低谷。
除了金錢既損失, 自己既才能都會被否定。
你睇緊既係「佢重剩幾多」, 但佢在意既係「自己失去幾多」。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

厚多士 發表於 16-11-24 23:39
朋友話佢老公近排抑鬱,因為好唔掂!佢講到好似末日咁,我以為佢老公快要破產!原本佢個富二代老公,做生意 ...

好似考試分數咁,有啲學生考開100分,最低都98。如果無啦啦有次得80幾,佢會覺得大鑊!會覺得全世界風雲變色!甚至有部份人想唔開真係走去C。講緊係80幾分喎!其中一次考試咋喎!
所以,呢啲嘢,好個人化嘅。
佢係接受唔到就係接受唔到,
亦等於靚女個下巴生粒常人肉眼難發現的粉刺,個靚女可以唔開心一星期,日日遮遮掩掩,覺得自己好鬼醜樣。直到粉刺消失了後,個靚女會仍然害怕粉刺又返來。
你可以話,個靚女喺鼻頭生粒大孖瘡都靚其他人幾條街,但係個靚女係介意就係介意囉~

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:厚多士 的帖子

貪得無厭

伯爵府

wendylau1988 發表於 16-11-25 10:49
心情唔好正常~一直失敗...幾多錢都唔夠佢再失敗落去啦~挫折感十足

所以唔好再做生意,靠收租食老本,反而仲可以食埋過世。我係佢一定不會再搞生意。

wendylau1988    發表於 16-11-26 09:32

翡翠宮

good_pig 發表於 16-11-25 16:26
大家見到mpf 冇左節都唔開心啦

我又冇喎,仲有咁耐先埋單,到時先算啦......

伯爵府

開心吸收勳章

QQfishma 發表於 16-11-25 07:33
幾千萬喎!
好似如果你有一千萬冇咗500萬你都會抑鬱啦!

伯爵府

是是但但 發表於 16-11-25 16:46
AGREE! 一個男人生意失敗, 就等同女人婚姻失敗一樣, 人生陷入低谷。
除了金錢既損失, 自己既才能都會被否定 ...

對!半杯水的道理。v

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

HoshiSora 發表於 16-11-25 16:57
好似考試分數咁,有啲學生考開100分,最低都98。如果無啦啦有次得80幾,佢會覺得大鑊!會覺得全世界風雲 ...
同意, 即係你不嬲100磅, 突然變了130磅, 覺得自己好肥時, 阿2百磅肥妹話你唔知足一樣。我覺得又唔可以話個男人唔心足既, 有錢姐, 咁佢都係人, 冇了一大截身家, 唔開心都好正常!
如果我阿爸剩落一千萬我, 我做生意冇了5百萬, 我都一樣會覺得好灰, 覺得自己冇用, 好正常。

利申, 我只係窮蛋。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

是是但但 發表於 16-11-25 17:39
同意, 即係你不嬲100磅, 突然變了130磅, 覺得自己好肥時, 阿2百磅肥妹話你唔知足一樣。我覺得又唔可以話個 ...

係呀。
尤其是樓主個朋友個老公,眼白白睇住自己啲錢敗咗喺自己主理的幾單生意上。
佢覺得悶悶不樂係正常。我覺得有部份唔開心係因為冇咗一大筆,亦有更多係唔開心自己幾單生意上的失手囉!

無疑剩餘的錢仲係好多,可以講係富豪人家。但心理素質人人不同。佢確實係睇唔開嘛。未必係佢唔知足,我覺得佢自責自己的失誤。

首頁

尾頁

跳至