自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細細個已經聽媽媽咁講: 逢係夢見親人, 即係代表先人冇錢, 要去燒金銀衣紙俾佢地架....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk 發表於 16-11-28 10:45 如

原帖由 Wonderlady 於 16-11-28 發表
所以點解一定要追仔,過繼都要
好後生或未婚果d又點算?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 Bingb 的帖子

話明老人病呀,往生之後已經唔再係老人家架啦,好多人都會有咁經驗,話先人走左之後再夢到架,多數見先人後生左,我父親78歲過身,唔算老人家,其實我好多時都會夢到佢,佢走左大約6個月,我見到佢個樣好精神,已經唔係78歲個樣,係大約50歲,著住陪葬果套孖襟深藍西裝,笑笑口,表示佢仲係屋企住,其實過身唔係好耐的先人,係未能開口講野架,大家只係用心去互通架咋.
因我父親係心臟病突發過身架,我有問佢個心點呀,佢話舒服哂啦,即佢走左半年已經醫返好,新山前佢又返來帶我去佢屋企,係一間綠色屋,後來去拜新山,先知我細佬幫父親用左綠色雲石,有次父親仲返去叫我妹買馬,果次我妹執左馬會萬幾蚊,原來父親叫我妹買個馬場比佢,我妹話比d誠意金我,先有銀兩買架...佢比左4場no我妹...點解唔比我呢?因為我唔識賭錢,聽唔明點買.

3年前我夢到父親著住白色有金光袍,佢同我拜拜,我問佢去邊,佢話上天啦,你亞媽來啦....隔左幾個月,我媽都過身,但我父親就冇再出現啦.
<br><br>

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

睇完呢個post好想喊,好感人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Wonderlady 發表於 16-11-28 02:21
有D人話外嫁女摺既衣紙係收唔到,只有內孫,仔,新抱先可以,真唔真?
...

唔會掛,不過我聽係收一半,另一半比男家祖先囉。

男爵府

chinatea 發表於 16-11-29 00:59

話明老人病呀,往生之後已經唔再係老人家架啦,好多人都會有咁經驗,話先人走左之後再夢到 ...

咁你地有冇定時燒衣紙俾佢?

定只係清明去拜就算?

珊瑚宮

一夢到就要烧衣纸
玩具萬歲!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章

父親過身五年, 只夢過他一次, 大概在他過身九個月後, 他說他未好, 仲係病, 自此就再未有夢過他, 但每年清明都會拜祭他。但今年清明前父親有報夢畀阿媽話佢冇錢洗, 所以我們燒了很多金銀畀佢。

大宅

夢到先人,在夢中係知道佢已經去咗嘅但係一齊吃飯講嘢又唔覺得有乜問題好奇怪

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

升唔升天係要睇返當時佢係行咩教儀式,道教的話,就會有一張黃紙寫明先人去咩道,但因為而家d人唔係幾鍾意睇到先人入畜道,所以都會寫成仙道.
咁要睇返先人當時個狀況,如果入仙道,佛道的人,佢雙腳係8字咁架,而且身體感覺柔軟,好似訓左訓架.

其實我都會好常同親人有照應架,好似我外公,佢60年過世,但到90年代,我外婆過身前2年先去投胎,佢去時,外公一家都係為錢不和,我有晚就夢見去左亞公屋企(西環一唐樓,條樓梯係屋外,好長,直上二樓,入屋有酸枝家俬,但全部顏色只係黑白,而且我未出世,但之後講比亞姨聽,我形容間屋,佢都驚一驚,因為50年代住過,搬左我先出世.)我當時係喊住同亞公講,見d舅父,亞姨,不和好傷心,亞公就好嘆氣,搖搖頭話:某年某日外公投胎去矣,吾家為錢而生惡,為父沒目而視.

亞公個影越來越淡時,突然覺得亞公同我講外婆就快來到,會同大外婆一齊生活.以後家事就同二舅父講.

所以人死唔係可以即時投胎架,而且都會有長短時限架.
<br><br>

水晶宮

回覆 Wonderlady 的帖子

自從佢同我拜拜之後,就冇再夢過佢,而我妹都話果次之後都冇見老豆啦,我就有買左個名位比佢,仲寫埋我亞麻同亞爺一齊,每日有人裝香,有空時都會去燒下衣包,我妹都會清明,重陽去拜,但佢地兩個仔...
我地呢d外嫁女,做左自己應該要做d事,都唔理得人地幾多架啦.
<br><br>

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

有一排我間中就夢到喺靈堂入面,已過身嘅先人喺棺木內,發夢時唔驚,但醒咗諗番嗰種氣氛係不寒而憟。。。我都想知有咩含意。

伯爵府

佢地收唔到錢
我老公都試過
燒番野比佢地就得
記住寫名

大宅

親子王國15週年勳章

kwclau 發表於 16-11-25 13:03
咁有無人夢見過信天主教或基督教嘅先人呀?駛唔駛燒野比佢地呀?
我表妹阿嫲生前信天主教, 過身過報夢比表妹話無錢駛.

首頁

尾頁

跳至