用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 480|主題: 868770

有冇人係無數學概念嘅可以入黎分享下

侯爵府

國民生產總值:23185

熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

阿女小五,自小教1+1, 都係冇概念嘅人!
即係佢識答你=2,係因為佢知道左答案,就死記了

所以返學,老師教嘅數,真係一概唔明!
因為時間關係,所以我好多時,會教佢條formula,等佢記熟左,就會好似無難度咁,過到關!

其實都小五啦! d堂課(都計分㗎! )真係嚇死人! 佢d堂課,隔好耐先會拎返屋企

佢係需要明個概念。用好多方法、實物等,都唔得。用實物,佢答到,但一變題目、數字,又計唔到。

而且題目轉一轉時,需要明概念,咪會識做嘛!

等佢大會明,學業成績真係唔比人等呀

有無人可分享吓,究竟無概念嘅人,係咩感覺? 解決方法如何會好d?
又有無人有好方法提供?
唔該大家。

珍珠宮

國民生產總值:34583

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

foggyao 發表於 16-11-25 05:36

過去幾年(小一至小四)教過嘅老師有冇講過呢個問題?還是5年班嘅數學,對你個女嚟講深咗?

另外,數學概念缺乏或非常弱,係讀寫障礙嘅其中一種,當然要睇埋日常嘅行為、思考及學習模式等才能判斷係唔係。

珍珠宮

國民生產總值:34583

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

foggyao 發表於 16-11-25 05:36

你問到,冇數學概念/數學概念差嘅人係咩感覺,我嘅觀察係其實佢哋冇咩感覺,基本上唔覺得自己有咩咁大問題,諗嘢唔複雜。我哋唔明白佢哋點解唔明,佢哋都唔明白我哋點解唔明佢哋 。透過訓練可以幫助佢哋容易記住。

你個女5年級,唔會仲係計緊1+1,不如講下而家d數學成點,乘除數有咩問題?代數?文字題?

伯爵府

國民生產總值:16998

BK Milk勳章

回覆樓主:

我自細就係數概好差既人,無得問點解,真係啊明就唔明,好多都靠死記。去到5,6年班就好明顯,上到中學仲差,真係要做多啲,唔明做到明,因為數概係好抽象既,唔明就唔明,尤其係用文字時,根本睇起上黎就只係一埋數字,仲點計落去?
所以我建議樓主幫女女做多啲練習,咁會好啲既。

洋房

國民生產總值:37

回覆樓主:

我係一個無數學概念既人
我識既數除左加減剩除外咩都唔識
我心算仲衰,有時找錢我俾$100出黎,件貨$65,應該要找幾多俾我我都要諗一餐
我以前中學數學老師教我教到佢自己都病埋
我經常性留堂都係因為數學
但係我其他科都好好,係數學完全唔掂

洋房

lovelycats1 發表於 16-11-25 06:07
我自細就係數概好差既人,無得問點解,真係啊明就唔明,好多都靠死記。去到5,6年班就好明顯,上 ...

講得岩!
不過做練習我覺得用日常生活既野黎同佢做練習會好啲
例如去撘巴士,一程巴士要$5,如果3個人去撘巴士總共要幾多錢咁~
(小學當然唔會咁簡單啦~要再難啲)

子爵府

國民生產總值:10771

如果小孩課堂上太弱,我覺得可以透過多操練,多做補充是可以幫到的,當有時問題轉左咁一定唔識答,就一定要透過多做,無辦法的!一定要將勤補拙

子爵府

國民生產總值:12996

引用:我自細就係數概好差既人,無得問點解,真係

原帖由 lovelycats1 於 16-11-25 發表
我自細就係數概好差既人,無得問點解,真係啊明就唔明,好多都靠死記。去到5,6年班就好明顯,上 ...
多口問,咁最尾呢一科能否pass?

翡翠宮

國民生產總值:90382

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Yanyan0904 發表於 16-11-25 06:12
我係一個無數學概念既人
我識既數除左加減剩除外咩都唔識
我心算仲衰,有時找錢我俾$100出黎,件貨$65,應 ...

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

國民生產總值:11680

好媽媽勳章

引用:我係一個無數學概念既人我識既數除左加減剩

原帖由 Yanyan0904 於 16-11-25 發表

我係一個無數學概念既人
我都係心算極差,所以成日比人找錯錢都唔知

大宅

國民生產總值:3904

我女由細到大都係冇數學概念的人,在她幼稚園時以察覺,佢4歲還不會按實物來數數,例如有5個萍果,佢只係會1到10咁數,唔知數到5要停,今年上到1年班,教她教得好勞氣,10以內加減有手指就計到,10+2有幾多都唔會計了,前面排了5個人,佢自己排第幾個,所有都不會理解,我也很擔心,我女和你女是一樣的,知道答案都係靠死記,我的心情和樓主完全一樣,日日同佢練個半鐘頭數學還係唔能理解,佢有唔想學,1年班已經大家身心疲累,會去出面幫佢搵下補數學,我也很煩

伯爵府

BK Milk勳章

芒果米池 發表於 16-11-25 06:58
多口問,咁最尾呢一科能否pass?

就係科科都合格,只得數學唔合格囉

男爵府

國民生產總值:7508

我計數都好差,不過唔同題目類型會有分別,例如我睇圖形,文字題特別快,但formula果d特別弱。咁唯有做卷時候做曬圖形文字題先。formula做到就做,做錯都有step分。你可以留意下你小朋友邊個類別強弱

伯爵府

BK Milk勳章

Yanyan0904 發表於 16-11-25 06:21
講得岩!
不過做練習我覺得用日常生活既野黎同佢做練習會好啲
例如去撘巴士,一程巴士要$5,如果3個人去撘 ...

我既經驗係,用實物係識㗎,完全明白添,但一轉用數字,就全軍覆沒,唔知點解㗎喎
所以我先話上到中學係一埋數字加附號,一定仲差㗎。而家開始要多啲俾練習佢做會好啲㗎

大宅

國民生產總值:3809

2015xmas

我其他科目全級係有名次的,唯獨數學
小學數我仲ok,因為都只係加減乘除,我嗰陣係睇圖同文字題最差
但上咗中學之後就死路一條,對住堆英文字根本都無能為力
我計數係要清楚知道每一個step嘅數字係點求番嚟,點解要咁樣計,點解計計下依個數字要擺過隔離,所以啲老師都嫌我煩唔so我喇
如果條題目係就咁代番啲數目字入條公式就計到嘅話就冇問題,但一要計其他野先求到個答案代入公式嘅話我就玩完,因為我個腦唔識轉彎,淨係識代啲數字入公式
同埋上到中學中一至中三個底一定要打得好,因為上到高中根本都係不停用番之前學嘅嘢。好似我咁打唔好個底,上到高中只有交白卷,因為打開份卷冇條識做,數學唔似其他科,冇得吹落去
結果我科數學攞u收場

男爵府

國民生產總值:7174

回覆 foggyao 的帖子

我小三時, 數學已經跟唔上. 加上果時個老師 鍾意侮辱學生. 我變得好驚數學. 無公式, 無例題, 我就唔識做. 人地解黎我聽時, 我明明地, 但自己做時, 就一片空白. 有公式, 例如statistics 果啲, 我先至識做. 其他全部都唔識.
怕左數學, 一遇到數學, 個腦就停. 同數有關既學科就搞唔掂. 我連econ都讀唔到.
而家, 百份比唔識. 折頭唔識計, 成班人食完飯夾返錢, 我又唔識計. 唯有同自己講, 呢樣唔係我強處.

一驚左數學, 就會好似我咁.將來做野, 會有啲限制. 我份工, 要睇少少數, 如果有機會升職上去既話, 要睇作盤數, 我會應付唔到. 就算讀書, 讀左文科, 碩士後, 想再讀上去, 要考GRE,有一part 係數,考過一次, 衰左, 自知無論再考幾多次, 都唔會pass.

無論點都好, 最緊要令個女唔好怕左數學. 佢合格就夠勒.

洋房

lovelycats1 發表於 16-11-25 07:33
我既經驗係,用實物係識㗎,完全明白添,但一轉用數字,就全軍覆沒,唔知點解㗎喎
所以我先話上 ...

um......點講呢。。。
我認為實物係一種依賴
用實物練得多之後都要靠實物去做,而唔係真正用個腦都諗
姐係好似數手指,幼稚園到小三都還可以依賴數手指
但係去小四五,要學剩數表同除法數唔到手指就停左係到,到時就覺得難同埋驚左佢
如果用日常生活黎同佢補,佢起碼會用個腦去諗
到學校題目有類似你同佢補既問題果時佢會醒返起:啊!媽咪都好似問過我呢啲數學
你可以參考下學校啲題目,係同佢撘車行街買餸既時候問下佢,學校啲題目應該多數都係用生活上既野黎問
我覺得咁樣會幫到佢多啲

大宅

國民生產總值:4336

動物勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

回覆樓主:

係生活上,俾多d小朋友接觸計數,例如平時買嘢,食飯咁。我會攞一百,五百,再俾小朋友計,要俾幾錢,找回幾錢……

一開始小朋友好有興趣,覺得好奇,好鍾意計,而且我自己本身數口唔叻,反而次次都係小朋友提我。現家佢就升中,數學科,佢一直都係排頭幾名……而且最大得著係佢仍然對數學十分有興趣,最鍾意數學呢科~

wcpcelia    發表於 16-11-25 08:35

大宅

國民生產總值:1348

其實在工作上,常遇到這些人,完全冇數學概念,講極唔明,轉唔到,讀書成績都只會是表面,將來工作上遇到的困難還多。

寶石宮

國民生產總值:261970

引用:Quote:Yanyan0904 發表於 16-11-25 06:12

原帖由 goosema 於 16-11-25 發表
鵝媽早!
我跟你,我都冇數學概念,我淨係有購物特價概念,hahaaaa

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎