用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2071|主題: 869811

吾開心令到身體生病...

大宅

國民生產總值:3676

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

話說轉左新工後,上司、同事好自私現分化,攪到我好吾開心,成日哭及吾想返工!怎知近2-3個月,周身吾妥,頸和手痛,現在還發現有乜婦科病添(都吾知需吾需要做手術)!我知有負面野會生病,我都吾想,哎,日日都諗生存有什麼意義?

wcpcelia    發表於 16-11-25 09:46

別墅

國民生產總值:650

回覆樓主:

加油,共勉之,我都係咁
唯有諗將來會好

別墅

國民生產總值:536

ILLUMA Inspired by Nature勳章

只是工一份,唔開心就搵過第二份啦,無謂日日累鬧累,辛苦自己
不要影響心情同身體,為佢地,唔值得,還有其他值得你開心的事等緊你

大宅

國民生產總值:3676

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

carebearmui 發表於 16-11-25 08:51
只是工一份,唔開心就搵過第二份啦,無謂日日累鬧累,辛苦自己
不要影響心情同身體,為佢地,唔值得,還有 ...

正「苦」工,走吾到

;-)

別墅

國民生產總值:650

回覆樓主:

我都係喎

男爵府

國民生產總值:7068

常歡笑 發表於 16-11-25 08:55
正「苦」工,走吾到

辭職!想走怎麼都走得了

大宅

國民生產總值:2822

flowerrain 發表於 16-11-25 09:16
辭職!想走怎麼都走得了

唔捨得鐵飯碗。
走了只會有更差待遇的人,才會不捨得。
一般有實力的人不會有此顧慮。

男爵府

國民生產總值:7068

平平常常 發表於 16-11-25 09:27
唔捨得鐵飯碗。

但健康沒了就什麼也都沒了!孰重孰輕自己判斷

808280    發表於 16-11-25 11:02

大宅

國民生產總值:2822

flowerrain 發表於 16-11-25 09:42
但健康沒了就什麼也都沒了!孰重孰輕自己判斷

很多人在健康還不算差的時候願意把金錢放在第一位,忽視健康的重要性。

到年紀大了,健康開始出問題,就會願意用以前犧牲健康換來的金錢來換回健康,不過後面這次交換往往是不對等的,可能是幾倍的金錢加上無盡的痛苦煎熬,可能也無法復原。

我年輕時也犯過這樣的錯誤,輕視健康,飲食不定時,經常熬夜,任意揮霍健康,後來知錯即改,改變飲食和作息習慣。

子爵府

國民生產總值:10016

畀面勳章

常歡笑 發表於 16-11-25 08:55
正「苦」工,走吾到
我覺得健康緊要D

無健康, 有錢都無用, 一係就放鬆自己, 一副理得佢死既樣

伯爵府

國民生產總值:18339

常歡笑 發表於 16-11-25 08:25
話說轉左新工後,上司、同事好自私現分化,攪到我好吾開心,成日哭及吾想返工!怎知近2-3個月,周身吾妥, ...

轉工囉。又唔係你老公。就算老公都可公轉啦。

別墅

國民生產總值:535

未習慣環境嗟~做耐咗落...乜都係小事啦,儘量調整下自己嘅心態,往好處想,向錢看

水晶宮

國民生產總值:73611

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

調整心態,返工咪等收工,夠期有糧出咪算,諗太多賠上健康唔抵
I 大蚊豬   

禁止訪問

國民生產總值:114

侯爵府

國民生產總值:24433

常歡笑 發表於 16-11-25 08:25
話說轉左新工後,上司、同事好自私現分化,攪到我好吾開心,成日哭及吾想返工!怎知近2-3個月,周身吾妥, ...
不要為個D閒雜人唔開心, 呢d人只是過客, 又不是做人世

子爵府

國民生產總值:10016

畀面勳章

wendylau1988 發表於 16-11-25 10:52
未習慣環境嗟~做耐咗落...乜都係小事啦,儘量調整下自己嘅心態,往好處想,向錢看 ...
有時唔岩自己就真係唔岩

我有舊同事做到抑鬱, 正"苦"工, 但係我眼中, 佢個位唔算好差, 只係佢唔岩依個位

我心諗, 咁又何苦呢, 不過走出去, 佢都係無競爭力既人, 所以..

子爵府

國民生產總值:11650

其實身體好聰明, 當有負能量..唔開心. 佢會令你身體有病病.
所以真係要正視, 搵方法去解決.
有時不要太執著, 要懂得自己調節一下心態. 返工係咁, 放左工搵朋友/搵野學RELAX下.
有唔舒服要睇好佢. 有唔開心要同人呻呀, 唔好屈埋屈埋

大宅

國民生產總值:1748

積極D 去面對, 剛轉工有時係須要磨合既時間. 但如果過多1-2個月都真係頂唔到就唔好迫強, 始終身體緊要D, 正所謂東家唔打打西家.

大宅

國民生產總值:4678

平平常常 發表於 16-11-25 09:56
很多人在健康還不算差的時候願意把金錢放在第一位,忽視健康的重要性。

到年紀大了,健康開始出問題,就 ...

同意

子爵府

國民生產總值:11570

引用:Quote:flowerrain 發表於 16-11-25 09:16

原帖由 平平常常 於 16-11-25 發表
唔捨得鐵飯碗。
我都係正苦

就算走了!相同的問題會再出現!
要解決問題!將來就不會再出現同樣問題!

我都努力緊!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎