親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

朋友係HK Airline 網上book機票打錯名無得改, 比手續費都唔得, 局住要買多一張機票!
假設全名姓CHAN 名TAI MAN

輸入了姓TAI名MAN

打錯名的機票只可退回機場稅, 到登機日no show, 個位空了?

水晶宮

Anka 發表於 16-11-25 09:25
朋友係HK Airline 網上book機票打錯名無得改, 比手續費都唔得, 局住要買多一張機票!
假設全名姓CHAN 名TAI ...
咁多野唔諗, 諗個位係味"吉"左??!!

禁止訪問

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

自己打錯....

花花真美好!

珍珠宮

clubman1800 發表於 16-11-25 10:31
如果 Chan Tai Man 入錯為 Tai Man, 其中一組姓(或名) 完全無左, 真係神仙難救.

你如果申請退回機場稅, 就 ...
應該會事先通知

珍珠宮

caca8j 發表於 16-11-25 11:09
自己打錯....
朋友打錯佢團友個名

珍珠宮

pbpk03845784 發表於 16-11-25 09:28
咁多野唔諗, 諗個位係味"吉"左??!!
唔明咪問下囉

大宅

即直打去HK AIRLINE問啦. 如果是HK EXPRESS個名小小錯更改費為HKD350.

侯爵府

咁都可以錯,冇計,取消機位申請退稅,所以搵旅行社買機票好,可以對清楚才比錢出,反正同價,而且錯名可以揾sales斟斟

侯爵府

直頭打漏個姓氏定姓同名掉轉先?我試過姓同名掉轉~ Chan Tai Man,打咗 Tai Man Chan check in 空姐同我講先知,重要係我問佢點解咁耐嘅?佢答我因為名打錯,同我改返。我即刻話唔好意思,我都唔知打錯咗。佢好好禮貌話無問題,成日都有人錯
唔好點評我

水晶宮

唔會有吉位,通常航空公司都會超賣。

珍珠宮

Melody511 發表於 16-11-26 17:41
即直打去HK AIRLINE問啦. 如果是HK EXPRESS個名小小錯更改費為HKD350.
朋友電話又打過, 又email 過, 比埋passport copy証明係同一個人, 都話唔可以更正個名, 叫我朋友買過張機票

珍珠宮

cfs 發表於 16-11-26 18:59
咁都可以錯,冇計,取消機位申請退稅,所以搵旅行社買機票好,可以對清楚才比錢出,反正同價,而且錯名可 ...
朋友係唔小心打錯同行其中一位友人, 即時收到email ticket 才發覺.

珍珠宮

你好嗎 發表於 16-11-26 19:26
直頭打漏個姓氏定姓同名掉轉先?我試過姓同名掉轉~ Chan Tai Man,打咗 Tai Man Chan check in 空姐同我講 ...
全名姓CHAN 名TAI MAN

輸入了姓TAI名MAN

侯爵府

Anka 發表於 16-11-26 21:48
朋友係唔小心打錯同行其中一位友人, 即時收到email ticket 才發覺.

如果在網上買真的冇法,如果係大旅行可以搵相熟sales搞

珍珠宮

diong 發表於 16-11-26 20:04
唔會有吉位,通常航空公司都會超賣。

珍珠宮

Anka 發表於 16-11-26 21:49
全名姓CHAN 名TAI MAN

輸入了姓TAI名MAN

咁錯法,冇得搞喇

珍珠宮

whyyou 發表於 16-11-26 23:00
咁錯法,冇得搞喇
比所謂手續費/改名費/行政費都唔得, 即時發覺都唔可以改, 張機票係2017年5月先出發, 航空公司的規例定得那麼死板 , 原因何在

禁止訪問

珍珠宮

Anka 發表於 16-11-27 10:38
比所謂手續費/改名費/行政費都唔得, 即時發覺都唔可以改, 張機票係2017年5月先出發, 航空公司的規例定得那 ...

間間航空公司都係咁,一來唔想俾人炒賣,二來我估唔想俾恐怖分子利用,就算喺旅行社訂機票職員都千叮萬囑要對清楚乘客名,之後要你簽名作實或者email confirm先出機票,仲要寫明後果自負,所以就算旅行社都冇辦法幫你改

首頁

尾頁

跳至