自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:學習遲緩

剩係言語遲緩?有冇其他問題?咁3個月又唔係好多的

龍馬精神.......

子爵府

如果你唔覺得佢同同齡的小朋友有分別,點解要同佢去做評估?

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

yiu3ma 發表於 16-11-25 09:26
帶仔仔做智力測驗, 醫生話佢3歲9個月, 但發展得3歲半, 要排言語治療, 但成年幾後先有得做其實差3個月, 人人 ...

方間的只會向錢看
拎去份報告去政府或有資助的中心
唔好join 私人既pain

男爵府

回覆樓主:

遲果少少,唔緊要
照排政府先啦,
我仔幼稚園時間,
k2果時,有個同學仔係發展遲緩,
遲左大半年,
k2留班一年,
依家小一,
聽佢媽講,學業成績,自理果啲都冇問題,
同同學相比,
其實冇咩大分別,
祗係大左一年,
而且成績唔錯呢,
慢慢黎,
總有啲係快啲,有啲係慢啲,
加油。。。

禁止訪問

珍珠宮

請問可以係邊度做評估, 我小朋友3歲, 但係健康院又吾理我

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

yiu3ma 發表於 16-11-25 10:20
回覆 julieko 的帖子

知道我有同老師講, 老師話一來佢係細b, 2來我們新轉校, 所以比起其他同學係n班讀上係 ...

如果真係膽心去搵社區中心做多次評估
唔洗估估下

大宅

引用:帶仔仔做智力測驗, 醫生話佢3歲9個月, 但發

原帖由 yiu3ma 於 16-11-25 發表
帶仔仔做智力測驗, 醫生話佢3歲9個月, 但發展得3歲半, 要排言語治療, 但成年幾後先有得做其實差3個月, 人人 ...
唔駛理,唔make sense. 又唔係慢1年。我唔明D standard點解要咁strict?唔通D小朋友發展每個月都要一模一樣跟standard?馮咩話慢3個月?慢咗D咩

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

係咪係政府兒童評估中心做? 係既做完有份報告比你, 先問中心有咩轉介❨要排好耐❩, 再拎份報告返去幼稚園有咩幫到個小朋友。

利申: 我仔當年差年半添, 佢發展遲援, 語言都遲, 好快入左i位
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 yiu3ma 於 16-11-25 發表帶仔

原帖由 gagakong 於 16-11-25 發表
唔駛理,唔make sense. 又唔係慢1年。我唔明D standard點解要咁strict?唔通D小朋友發展每個月都要一模一樣 ...
唔好亂講,政府邊有咁多資源做冇謂野。
遲半年唔太多,但都要正視,樓主唔想 join 其他治療都要諗吓自己點幫小朋友追返,唔一定係自然就會好的

總有離別的時候

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

遲 3 個月?唔達標唔代表有問題,可能只係小朋友自信心不足影響評估

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

yiu3ma 發表於 16-11-25 09:26
就咁聽遲3個月其實就好似好少事. 但係政府資源咁緊都比你排期又無妨喎...同埋排言語治療好耐架如果到佢真係確疹先排就可能等到過晒黃金期....
你小朋友是否識講到句子? 那時我仔2歲做評估, 姑娘話小朋友3歲會識講好多句子..

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yiu3ma 發表於 16-11-25 17:18
回覆 言多必失 的帖子

謝謝

重讀應該係K2,K3除非有醫生寫紙唔係好似唔俾重讀,你問清楚學校

首頁

尾頁

跳至