自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

反正政府有得排,咪照排囉,你自己多啲同小朋友練習追下進度,其實問題不大,我女5歲半佢發音有問題,我都排東區跟進,再日日抽時間同佢練發音,其實問題不大,你唔駛咁緊張

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

果d言語評估,真係好難明。我個仔2歲識講:媽媽我好寂寞。到4歲半都俾評遲咗一年,原因係佢唔識"量詞",即係唔識講:一架車,一支筆,一本書…所有野都係一隻同一個…
就係咁,到今日阿仔p3都上言語治療。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

yiu3ma 發表於 16-11-25 09:26
帶仔仔做智力測驗, 醫生話佢3歲9個月, 但發展得3歲半, 要排言語治療, 但成年幾後先有得做其實差3個月, 人人 ...

如果你係係政府度做評估,咁就照排先,話就話一年,但佢會睇完報告,冇需要就會提早,反正排政府之仔做訓練都係有限錢。
我仔(一月出世)細時都經健康院轉介去做評估,當時仔兩歲三個月去排評估,做完話佢智力大一年,表達遲一年,語言表達遲年半,安排排期去做言語治療,個期都耐架,咪即刻搵n班比佢返學,點知好好彩,n班未開學,就比我地排到做訓練,好記得果時十堂一個course,每三星期一堂,我一齊去上,上完就返屋企就日日同佢練,一共三個course,治療師話我地好彩,可以係幼稚園畢業前就完成,好記得治療師話一定要唱好"一閃一閃小星星"煽首歌先可以畢業。雖然完晒訓練重有啲音未正,但姑娘話正常;因為有啲音係難啲,到大啲會慢慢糾合。好好彩上到小學學校都有言語治療,佢都上左兩年,幫左佢再進步。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 Chowying 的帖子但個問題係我唔知落後

原帖由 yiu3ma 於 16-11-25 發表
回覆 Chowying 的帖子

但個問題係我唔知落後個3個月係差d咩佢係對陌生人有點怕羞, 唔會點出聲, 中意企係我 ...
份報告有冇話智齡有遲呀,冇就留意吓小朋友講野,政府應該有 單張講吓唔同年紀要識講 d 咩,miss 左咩就訓練咩喇,加油呀。

總有離別的時候

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

yiu3ma 發表於 16-11-25 09:26
帶仔仔做智力測驗, 醫生話佢3歲9個月, 但發展得3歲半, 要排言語治療, 但成年幾後先有得做其實差3個月, 人人 ...

係,3歲幾仲係細,3-6個月嘅發展分別唔太大,如果遲緩9個月或以上就要特別留意。相差幾個月可以透過訓練追返。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

yiu3ma 發表於 16-11-25 17:20
回覆 julieko 的帖子

社區中心係咪屋企樓下學野個d? 我唔覺有得做既

你去問下,唔係間間有,不過好多有政府資助都有得做評估,起碼嗰d唔會亂叫人報班

珍珠宮

yiu3ma 發表於 16-11-25 17:19
回覆 kaka80 的帖子

正常唔會理你你要去中大個d做, 好似2-3千

請問可以pm資料給我嗎? 洗吾洗醫生轉介?謝謝你

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

yiu3ma 發表於 16-11-25 17:25
回覆 jojoplanet 的帖子

識講句子, 仲好長, 有時仲會好老積例如早幾日講, 媽咪, 我好愛你啊, 不過我第日大 ...

喺屋企會講, 對住外人唔肯講, 已經係有問題, 社交都會影響埋。而家遲3個月, 你可以自我幻想佢大大吓無事, 但同樣地其實佢可能有機會越大越差得遠。重點係,人地願意分資源比你, 你應該開心先係,如果有位你真係要比佢上堂。 你話佢見外人怕羞講得少, 你而家要重點訓練, 多啲帶佢見外人, 要佢開口同人講嘢,對答.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

yiu3ma 發表於 16-11-25 17:21
回覆 小雄維尼 的帖子

係啊, 有份報告, 我kepp左在家, 同左老師講, 都無話有咩特別留意

i位係學前訓練, 通常合資格要排既都5係好事黎

如果5係差太多, 無需要太擔心, 小朋友一路成長都會有進步, 5係差太多, 無謂參加咩私人訓練
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珍珠宮

yiu3ma 發表於 16-11-25 17:25
回覆 jojoplanet 的帖子

識講句子, 仲好長, 有時仲會好老積例如早幾日講, 媽咪, 我好愛你啊, 不過我第日大 ...

咁我覺得佢又問題不大。記性係天生。我大仔記性好又鐘意唱歌宋夠3歲返左幼稚園三個月己識唱好多歌。但細佬幼稚園畢業都無乜歌可以成首唱。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

排政府服務

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

。。。。。。3歲幾就4歲....差3個月

按理唔會差別好大...

你確定醫生冇老點你?