用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 543|主題: 878606

巴士上的男人⋯⋯

大宅

國民生產總值:3199

BKXmas勳章

尋晚搭巴士返家,巴士滿座,我坐係前排,到咗某個站,有個男人上咗車,冇位坐,就坐係樓梯度。
收工時間,可能大家都好攰,車上好靜,冇人講嘢,除咗坐係樓梯呢個男人。呢個男人係度不停用佢嘅聊天軟件對話,傾解對像應該有三個。

啱啱開始,同D同事傾解,
傾到差不多的時候,佢又開始用佢非常之不標準嘅普通話同一個講國語嘅女仔傾,
一陣又話掛住你,一陣又話想去搵佢玩,一陣話自己想帶幫員工去旅行,總之一聽就知係係度溝女啦。

再之後,佢又播咗一段用純正廣東話講嘢嘅留言,因為女人講嘢把聲都算清晰,洪亮,所以特別清楚,大致係講,老公,我返到屋企啦,依傢出去買餸。聽完後〇曬嘴,原來有老婆,仲係巴士度咁大聲溝女,真係好過份。

唔好話我八掛聽人哋講嘢,實情係巴士上好靜,得佢一個人講嘢,而佢嘅溝通方式全部係用聊天軟件的語音功能,而且次次都要播出來俾大家聽,而我離佢又近,想唔聽都唔得。

覺得做佢老婆好慘,六點幾收工,返到屋企就要即刻出去街市買餸煮飯,老公却係度溝女,仲要一邊同老婆講嘢,一邊溝女,真係好賤格。

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

彩鑽殿

國民生產總值:822593

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

自己用EARPHONE聽歌...唔會想聽佢講嘢

大宅

國民生產總值:3199

BKXmas勳章

wcpcelia 發表於 16-11-25 09:43
自己用EARPHONE聽歌...唔會想聽佢講嘢
我唔係好鍾意聽歌,鍾意打機或者睇新聞多D。

wcpcelia    發表於 16-11-25 10:35
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

水晶宮

國民生產總值:53380

2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章

最憎呢啲人 迫人聽佢對話

瑪瑙宮

國民生產總值:135905

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章

引用:最憎呢啲人+迫人聽佢對話

原帖由 girlbear 於 16-11-25 發表
最憎呢啲人 迫人聽佢對話

子爵府

國民生產總值:12478

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

坐上層我鍾意塞住隻耳訓,不過都好憎人大大聲用語音,又唔用handfree,全車人局聽。

珍珠宮

國民生產總值:35007

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章 BKXmas勳章

兔兔小馬甲 發表於 16-11-25 09:39
尋晚搭巴士返家,巴士滿座,我坐係前排,到咗某個站,有個男人上咗車,冇位坐,就坐係樓梯度。
收工時間, ...

聽到嗰個對話又唔等於真係溝女,而家好多人吹水唔抹嘴。不過在公眾場所大聲傾計真係好討厭,尤其是大家都想休息。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎