用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 385|主題: 49080

係瑪麗醫院生仔會唔會有班實習醫生睇甚至落手聯針嘅?

複式洋房

國民生產總值:321

係產房或病房會唔會有實習醫生睇或落手嘅情況?

定係入院時要事先聲明唔想實習生喺度?

伯爵府

國民生產總值:17687

應該無得request

珍珠宮

國民生產總值:30731

回覆樓主:

我3胎都係瑪麗順產都無成班實習醫生睇住我生和聯針喎

複式洋房

winifredwin 發表於 16-11-25 11:45
我3胎都係瑪麗順產都無成班實習醫生睇住我生和聯針喎

咁都安心D

男爵府

國民生產總值:6695

通常係教授級醫生至會帶住一班實習醫生,我囡係養和兒科留院,醫生都帶住幾個實習醫生嚟一齊睇~
不過,通常會事前通知聲/係病房門口貼住張紙話會有實習醫生/醫科學生~

大宅

國民生產總值:1900

Sabrina246 發表於 16-11-25 10:38

係冇得揀,入院聽肚果時都係會有資深護士同兩個學護一齊,除非你唔留醫/星期六/紅日就唔會有學生上來實習。佢地日日返工嫁。

間間醫院都會有一個資深帶幾個實習
因為生果時都已簽署協議,有幾多巴仙風險

大宅

國民生產總值:3593

瑪麗係教學醫院,最多醫科生 / 實習醫生 / 學護 係佢喎。連大陸或外國嚟學野既學生 / 醫生 都多啲架喎。

複式洋房

國民生產總值:191

回覆樓主:

我個時應該係學護同我聯針
我聽到個資深啲嘅一路教佢點聯

大宅

國民生產總值:2655

屯醫都有實習生,我都有比佢地摸肚仔,又唔覺得有咩問題

複式洋房

Loracfee 發表於 16-11-28 09:25

病人唔可以要求只由醫生檢查/聯針嗎?

上個星期去贊育產檢,門上有個牌:若不想由實習學生檢查請及早揚聲。

入到去見到一個神情緊張嘅男學生,醫生要檢查肚同胸時,我表明實習生只可以檢查肚,醫生亦喺度好似上堂咁問佢問題。後來醫生檢查胸時,男學生亦冇回避。我第一次遇到咁個情況,唔知有冇權要求佢回避。
之前去瑪麗醫院檢查,D學生只係從旁聽診,內診時會拉埋簾,只有醫生檢查。

第時生時,若一班學生睇或聯針真係會覺得好唔自在,希望夜晚或周六/日先生。

複式洋房

Jenny_lau 發表於 16-11-28 09:52
屯醫都有實習生,我都有比佢地摸肚仔,又唔覺得有咩問題

摸肚仔我ok,但若內診或生產會覺得唔舒服。

上次產檢遇到一個好緊張,唔識野嘅男學生,我見(emoji)手震,神情緊張,聽BB心跳時佢一開始攞聽診器出來,即刻被醫生鬧。

我當時好冇安全感,好彩只係比佢檢查肚仔。後來我講到分泌問題,醫生叫我上床攞分泌去驗,我拒絕咗,寧願駛錢去私家驗,唔想做活體教學。
唔知有冇權內診時要求d學生回避呢?

大宅

國民生產總值:2655

Sabrina246 發表於 16-11-28 09:59

摸肚仔我ok,但若內診或生產會覺得唔舒服。

咁唔知有冇得要求拒絕,聽講生完先比啲實習入去望

大宅

國民生產總值:1900

Jenny_lau 發表於 16-11-28 10:09
咁唔知有冇得要求拒絕,聽講生完先比啲實習入去望

係,不過做左你自己都唔會知係唔係實習... 做果時先知
做手術時先知有冇實習時間... 不過以前醫生係用生肉/解剖做定實習先,但現在就唔知

男爵府

國民生產總值:6922

Loracfee 發表於 16-11-28 09:25

我都係呀,學護妹妹好緊張,佢攪店走個陣問係咪整痛我。時間係長d,但有資深姑娘睇住無問題啦

我話:無事呀慢慢做得多就得

男爵府

國民生產總值:6695

Sabrina246 發表於 16-11-28 09:59

如果你真係好介意,我建議你就全部都唔好比實習醫生跟,咁佢地可能會比你去普通無實習醫生跟既醫生~
因為你都知睇証幾多人架喇~睇啲唔睇啲實際上又可能難安排啲~

別墅

國民生產總值:506

Sabrina246 發表於 16-11-25 10:38

所有公立醫院都有, 專科醫生的培訓就是依靠公立醫院的病人作為白老鼠畀新手試過先學識。 唔單止做手術,就連普通檢查都一樣。 呢樣嘢冇得要求咁多,政府免費服務就係咁。

別墅

國民生產總值:597

乜唔係有實習醫生跟d 主診醫生係勁D 同高級d 咩?如果俾我,就寧願有個勁d 嘅醫生睇,實習醫生都係從旁學習啫,好過搵個得一兩年經驗嘅小薯醫生做主診我仲驚,都唔知夠唔夠料處理突發問題。

複式洋房

國民生產總值:191

Fionhohoho 發表於 16-11-28 11:39

我都係呀,學護妹妹好緊張,佢攪店走個陣問係咪整痛我 ...

我都覺得個學護ok
起碼我唔覺得痛

利申,無剪,只聯一針

別墅

國民生產總值:506

popofat 發表於 16-11-28 13:57
乜唔係有實習醫生跟d 主診醫生係勁D 同高級d 咩?如果俾我,就寧願有個勁d 嘅醫生睇,實習醫生都係從旁學習 ...

有兩年經驗的醫生已經可以獨立做野, 得兩三年經驗,你都咪話唔驚。我以前係公立睇過耳鼻喉外科,個醫生話佢仲有幾年先考齊全部外科考試。。。。

別墅

國民生產總值:597

mombaibai 發表於 16-11-28 19:26
有兩年經驗的醫生已經可以獨立做野, 得兩三年經驗,你都咪話唔驚。我以前係公立睇過耳鼻喉外科,個醫生話 ...

係呀,所以我寧願俾個教授睇,後面帶住成班實習都冇問題,起碼人地教授級。你去私家睇個教授級醫生,產檢每次都過千蚊,接生更加唔止。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎