用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 48|主題: 25099

又一駁嘴事件

大宅

國民生產總值:1220

ILLUMA Inspired by Nature勳章 BKXmas勳章

話說昨天下班回到家 99告訴我bb弄壞了杯子 還有沒有杯子用 我就拿一個出來 99說BB很喜歡這款喔 今天去公園 bb看到一個兩歲多小孩也拿著這款杯子 想去拿不過那小孩很兇 想推開bb 之後bb爬樓梯 那小孩又想用腳踢bb 99當然馬上開口阻止 說你這麼那麼沒禮貌 那麼兇 然後那小孩的爺爺說是我教他要兇一點 不要像他哥哥一樣 整隻"庵春" 99又話 哇 你點教個孫ga
我聽到這裡 就開口和99說 那就抱開bb lo 那麼小孩又不懂 跟住99話個bb沒家教 62猜那小孩有過度活躍症 我說那如果小孩真的是這樣 那就更不要計較 何況公園是給兩歲以上的小孩玩 bb就自己看緊一點囉 當初也是bb要搶那小孩的杯子 那小孩才會這樣 而且bb長大說不定也像那小孩一樣 然後99說bb一定不會這樣沒禮貌.... 公園又不是只有他一個的 我不喜歡bb被人欺負 之後我說那你不想bb被人欺負 那就一定要比人兇 那bb就變成你口中不會變成的那種人

結果就係我99 面都黑晒離開我家

王國熱話
夏天係咪會刮腳刮得勁d??
Merries花王學習褲好差!
大pat BB學習褲
點解呢到甘多p牌打手?

水晶宮

國民生產總值:59283

BKXmas勳章

要教識小朋友唔係以暴易暴,唔好理99面黑

Jolin_Yuen    發表於 16-11-25 12:40

大宅

國民生產總值:2740

BKXmas勳章

其實你黑面對奶奶都唔係一個好嘅身教

大宅

國民生產總值:3103

BKXmas勳章

其實有乜好駁咀, 呢d情景係公園日日都發生, 又唔係吵架, 最重要bb安全, 唔好講到身教咁嚴重, 係我都唔高興啦!

大宅

ILLUMA Inspired by Nature勳章 BKXmas勳章

回覆 ssl1102 的帖子

我無黑面對住99WOR 我平常TONE同99講 是他黑面走人WOR

大宅

回覆 littleyan 的帖子

我不覺得我係駁嘴 不過我99一定覺得我係

大宅

回覆 dinosaurmum 的帖子

我係99面前同BB講 下次去到公園見到D惡哥哥就去遠D玩 自己小心D

大宅

國民生產總值:2740

BKXmas勳章

謝家大少奶 發表於 16-11-25 14:10

我無黑面對住99WOR 我平常TONE同99講 是他黑面走人WOR ...

唔好意思
I mean駁嘴

其實你點對上一代
你下一代就會點對你

大宅

國民生產總值:4253

BKXmas勳章

樓主你都係講道理啫
唔覺得你係駁咀吖
唔通一個家庭要一言堂至係正常咩
況且講嗰陣嘅語氣如果係正正常常
根本唔需要為聽嗰人有咩反應而介懷

大宅

如果你真係我覺得係駁嘴 我無所謂 不過我0吾想我自己個BB被人教到我被蝦 我就要蝦翻人 個D細路

珍珠宮

國民生產總值:40341

畀面勳章 BKXmas勳章

其實你99只係同對方爺爺溝通,我相信應該唔係嗌交,只係多口講多一、兩句,佢又冇凶人地個B,又冇教你BB還拖,似乎同你既教育理念冇乜違背,好多野其實可以聽左就算。

翡翠宮

國民生產總值:94880

BKXmas勳章

呃,所以人哋先話儘量唔好隔代教育,尤其係老人嘅教育意識唔強嘅時候,自己辛苦D都要湊番,等小朋友養成好習慣大個先會好教架
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎