用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 498|主題: 870126

醫院做文職

伯爵府

國民生產總值:15329

第一次響醫院返工,做文職,之前呢度有唔少jm話醫院d人衰,階級觀念重,原來係真!

個個當自己是醫生,高高在上,覺得文職低級,同部門見到唔打招呼,當你透明,之前都有主動同佢地講早晨,佢地都係冷淡點應,依家講都費事。面口難睇,要睇佢地面色咁,特別是做得耐的老pat pat

funfun759    發表於 16-11-25 16:07
wcpcelia    發表於 16-11-25 14:47
nieualma    發表於 16-11-25 11:46

大宅

國民生產總值:2936

男爵府

國民生產總值:9383

CSS701 發表於 16-11-25 11:06
第一次響醫院返工,做文職,之前呢度有唔少jm話醫院d人衰,階級觀念重,原來係真!

個個當自己是醫生,高 ...

病房?

伯爵府

sharon_pig 發表於 16-11-25 11:15
病房?

no

男爵府

國民生產總值:6235

D OLD SEAFOOD 態度勁差, 完全唔識尊重人

大宅

國民生產總值:2496

其實每間公司都有可能係咁,唔只係醫院,醫院都只係其中一個工作環境,但並唔係每間醫院、每個部門都係咁。
學習平常心

大宅

國民生產總值:2943

回覆樓主:

絕對認同. 西口西面是常識吧! 對病人也如此

親人老婆做護士都做到個人好忟, 連帶對屋企人都係..... 我一年見一倆次都feel倒團"火"同氣炎

大宅

國民生產總值:1207

搵倒錢又點,根本唔會開心

男爵府

國民生產總值:5727

引用:其實每間公司都有可能係咁,唔只係醫院,醫

原帖由 lamimama 於 16-11-25 發表
其實每間公司都有可能係咁,唔只係醫院,醫院都只係其中一個工作環境,但並唔係每間醫院、每個部門都係咁。 ...
同意,有朋友係醫院做文職,
仲要做病房個邊,但佢同啲同事關係好好,
經常有講有笑

但都有識人有樓主咁嘅情況,
都係睇下咁啱入左咩部門,
有冇黑人憎嘅老屎忽係度

大宅

國民生產總值:2496

sg51244 發表於 16-11-25 11:30
同意,有朋友係醫院做文職,
仲要做病房個邊,但佢同啲同事關係好好,
經常有講有笑

其實黑人憎嘅人隨處可見,如果做得唔開心,可以內部調職。
學習平常心

伯爵府

亞路 發表於 16-11-25 11:21
絕對認同. 西口西面是常識吧! 對病人也如此

親人老婆做護士都做到個人好忟, 連帶對屋企人都係.. ...

形容得好,西口西面

大宅

國民生產總值:2943

CSS701 發表於 16-11-25 11:36
形容得好,西口西面

有朋友都係文職高層..... 好彩朋友關係, 對我無咩野, 佢都話做到心理唔平衡 但我都feel倒佢唔好"野"

樓主過埋年睇下走唔走倒啦.

男爵府

國民生產總值:6566

我以前做個個病房又係D人好好架, 不過梗有1~2個老PATPAT既

但我唔會比呢D人影響到我點對人

即使佢黑面我都會照同佢講早晨, 我只係做好我自己

日久見人心, 我同好多同事都好好朋友, 即使已經走左4~5年都KEEP CONTACT

加油做好自己, 我做左4年幾病房, 終於轉左做OFFICE, 幸運地際遇幾好, 當年入職$7000人工, 現在已經入職時既3倍

加油

侯爵府

國民生產總值:20942

其實唔只醫院,
就算普通公司都係,
緊有一,兩個賤人或老XX喺左近,

男爵府

國民生產總值:6470

CSS701 發表於 16-11-25 11:06

個個當自己是醫生,高 ...
我不是做公院,但不時與醫院管理層的秘書、文職聯絡,階級觀念好深,低級文職不可直接與達官貴人講電話

複式洋房

國民生產總值:198

皇以為做醫院比私人公司人事簡單。

侯爵府

國民生產總值:22623

回覆樓主:

其實要視乎入咩部門。我而家個部門全部都係高層,但佢地無乜架子。

別墅

國民生產總值:885

HA話晒大機構,咩人都有,睇你好唔好彩架咋。

樓上JM講得啱,可以內部調升,不過我渣D,做咗7年文職,人工先3級跳。

比起以前做私人機構,穩定好多,係人事同處理公事方式要重新適應。

加油呀

子爵府

國民生產總值:12548

引用:Quote:CSS701+發表於+16-11-25+11:06+第一

原帖由 Teletrend 於 16-11-25 發表
我不是做公院,但不時與醫院管理層的秘書、文職聯絡,階級觀念好深,低級文職不可直接與達官貴人講電話

...
公司低級文員都唔可以同高層通電話啦

複式洋房

國民生產總值:385

我眼見係做得耐嘅人係惡過醫生,有日入日間病房,個文員勁串,連護士都要聽佢講,睇佢面色!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎