用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

想生BB 今日: 33|主題: 92208

點樣可以拎到信去排政府不育科?

複式洋房

國民生產總值:157

BKXmas勳章

我之前起私家不育中心做過檢查同埋一次IUI, 事隔大半年都未有聲氣, 打算排政府。除咗呢間私家, 我冇睇過其它婦科, 唔通叫呢間寫信? 會唔會寫架? 我又冇睇開婦科, 第一次睇會唔會出信?

子爵府

國民生產總值:10153

BKXmas勳章

回覆樓主:

你要睇婦科,佢會同你做d檢查先,如果真係唔得先會寫紙。你預排政府要2~3年先見到醫生再排期做,你要預排到做時未過35歲,因為過左政府唔會收。

大宅

國民生產總值:1254

BKXmas勳章

我果陣睇左家計會先, 家計會度做左子宮同輸卵管檢查, 又處方左排卵丸都冇聲氣, 醫生就會寫紙去排公家不育科~
如果佢俾信你排期果陣你未到35歲, 咁可以去排廣華, 聽聞廣華快D有得見, 不過佢唔收"到左或已過35歲"既太太~ ... 否則就只可以去排威記~
公家要等好耐, 由家計會到威記見到醫生我估你要預4年~ 等唔切既話你或者可以直接去睇威記私家症~

大宅

國民生產總值:4381

BKXmas勳章

絲絲入扣 發表於 16-11-25 12:57
我之前起私家不育中心做過檢查同埋一次IUI, 事隔大半年都未有聲氣, 打算排政府。除咗呢間私家, 我冇睇過其 ...

直接叫你私家不育中心醫生寫信啦,話想2邊都排就得。

複式洋房

BKXmas勳章

回覆 ascott 的帖子

ascott,
我住九龍區都可以排威院嗎? 唔係一定要新界人先可排嗎? 九龍除咗廣華仲有邊間可以排? Many thanks.

大宅

BKXmas勳章

絲絲入扣 發表於 16-11-25 16:47

ascott,
當年我排期果陣, 家計會話政府不育科得廣華同威爾斯度有 ... 唔理你住邊區, 都可以去排威記, 不過依家去排, 新症好似要等三年先有得睇~

洋房

國民生產總值:41

BKXmas勳章

我都係睇著家計會半年, 其實冇咩用如真有問題跟本check吾到, 又因年紀超標吾會𨍭介去政府, 唯有自己去广州睇著幾次, 3個後终於自然授孕, 就来两個月啦

洋房

BKXmas勳章

我都係睇著家計會半年, 其實冇咩用如真有問題跟本check吾到, 又因年紀超標吾會𨍭介去政府, 唯有自己去广州睇著幾次, 3個後终於自然授孕, 就来两個月啦

複式洋房

BKXmas勳章

回覆 LindaWong888 的帖子

咁你起廣州睇搵唔搵到係咩原因?

洋房

BKXmas勳章

回覆 絲絲入扣 的帖子

子宫貼連, 做個宫腔境手術就搞定

複式洋房

國民生產總值:405

BKXmas勳章

瑪麗都有公家症。
張相係我10月係威院影嘅。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

國民生產總值:509

BKXmas勳章

請問你係咪睇家計會嘅婦科檢查,定生育指導?

別墅

國民生產總值:509

BKXmas勳章

回覆 LindaWong888 的帖子

請問廣州邊間?

大宅

BKXmas勳章

joeylylee 發表於 16-12-4 16:25

請問你係咪睇家計會嘅婦科檢查,定生育指導?
我睇生育指導, 醫生開左幾個月排卵丸我地都唔成功, 由見醫生開始大約三四個月就轉介去威爾斯生育科度排新症~

大宅

國民生產總值:2057

BKXmas勳章

ascott 發表於 16-12-5 15:22
我睇生育指導, 醫生開左幾個月排卵丸我地都唔成功, 由見醫生開始大約三四個月就轉介去威爾斯生育科度排新症 ...

我想問要點排?親身去醫院不育科?係咪打電話唔得?要帶D咩去先可以排,我有封referral letter同丁丁報告,咁夠唔夠?

大宅

國民生產總值:2304

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

只要你同家庭醫生,或者私家診所婦科醫生,話同先生結婚後兩年期間,不停嘗試都未能懷孕,就可以羅呢封信去派不育科,羅政府期, 當然多D報告係手就好D, 威記政府去到2019年 5 月 , 我最後排左威記私家隊

大宅

BKXmas勳章

babyha 發表於 16-12-12 23:07
我想問要點排?親身去醫院不育科?係咪打電話唔得?要帶D咩去先可以排,我有封referral letter同丁丁報告 ...
如果你手上面封轉介信係話你需要睇不育科既話, 咁你應該係要親身攞信去威院(李嘉誠大樓唔記得幾樓婦科果層)度排隊登記, 姑娘會俾份FORM你填同叫你寫個回郵信封, 佢地會寄個期俾你聽講座, 聽完講座再俾個期(隔好長一段時間)見醫生 ... 我呢度講緊"公家症"~ 聽聞依家大約要等四年先可以做治療, 如果你已經36以上, 我勸你直接睇威院私家症OR私家~
如果你睇威院私家症, 咁你要上威院私家症不育科個網站睇要點做~

大宅

國民生產總值:2057

BKXmas勳章

ascott 發表於 16-12-13 10:52
如果你手上面封轉介信係話你需要睇不育科既話, 咁你應該係要親身攞信去威院(李嘉誠大樓唔記得幾樓婦科果層) ...

我今年32,我其實都等緊睇私家(Dr. 董 & Dr. Tay),不過都要排到17年中,所以諗住排埋政府,諗緊排廣華定威院好⋯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎