用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 6087|主題: 909028

有無遇過同事鐘意賴死係公司唔放工  

大宅

國民生產總值:2291

BKXmas勳章

唔明點解公司的男同事咁鐘意留返的野係放工後先做,做多一兩個鐘完全唔介意,返工時間就打機吹水,男人係咪真係唔痴家?但都可以搵朋友銷譴下呀?點解咁鐘意留係公司呢?真係唔明

問題係其中一個男主管話我成日無teamwork,成日一收工就叫走,我真係莫名其妙,佢又有無諗過佢地返工hea緊時,我係隔黎陷陷聲咁做緊野?如果果日忙,我當然會一齊留低,但好多野明明返工時間都可以做晒,點解要OT?

宜家新公司,有個女同事又係咁,我地估佢應該公司的人走晒,佢先可以靜靜咁做野

大宅

國民生產總值:1525

BKXmas勳章

pinky-peach 發表於 16-11-25 12:59
唔明點解公司的男同事咁鐘意留返的野係放工後先做,做多一兩個鐘完全唔介意,返工時間就打機吹水,男人係咪 ...

我公司有位女士都好勤力,晚晚留到九點,十點先捨得走,但其實冇野忙的

侯爵府

國民生產總值:22365

BKXmas勳章

如果我單身,無家無拖拍,
我可能都會悶爆留喺公司hea或吹水,
但如果有家室,通常個個都趕住收工

侯爵府

國民生產總值:20036

BKXmas勳章

你個男主管結婚同有小朋友未?

寶石宮

國民生產總值:307951

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

有啲人係咁, 好似我果TEAM咁, 基本上一夠鐘我就閃, 同TEAM同事都係十分鐘之內就閃, 我地平時個個準時仲早好多返工, 咁做晒啲野你走阿姐都唔會理

但有啲人係..... LIKE扮忙, LIKE開OT

nieualma    發表於 16-11-25 14:23

珍珠宮

國民生產總值:49494

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

呢d就要睇你個老細係咩人啦,有d老細好鬼鍾意睇到d伙計做到放哂工仲唔停手,最好做埋第二日,第三日d野,但有d老細就覺得成日做野做到要加班先做得哂,呢d人一定能力有限.

又有d亞頭好鍾意日日都做多小小時間比老板睇,以示佢有責任心架喎....辦公室就係好多唔同生態架.
<br><br>

子爵府

國民生產總值:10102

BKXmas勳章

我以前有同事係日日留到十點幾十一點,以為佢忙到咁,後尾發現其實佢因爲用公司電腦上網做功課,做私人野,d野拖長曬黎做

大宅

國民生產總值:1716

BKXmas勳章

回覆 naylaw 的帖子

嫁唔出又冇人約, 又唔俾人留係公司, 想人去跳海咩!!
BTW, 我公司都有件咁野架!!

CACACAROL    發表於 16-11-25 17:58
bb081090    發表於 16-11-25 16:35
wbrenda    發表於 16-11-25 16:30

男爵府

國民生產總值:5579

BKXmas勳章

有d老闆上司係鐘意呢種文化架,ot等於勤力,準時走就係早走!但係有d公司夠鐘就趕人走,唔好浪費資源!

大宅

國民生產總值:4156

BKXmas勳章

回覆樓主:

我以前都遇過,返工時間蛇王,放工就做野,日日都勁ot! 我呢啲返工時間做野,放工準時走就係罪,會俾上司話“早走”,搞到明明可以放工,都要拖返半個鐘先走得

伯爵府

國民生產總值:16032

FRISO飲奶勳章 雞年勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

Ot 有冇pay?
以前我公司有個靚妹入職冇耐,就同個男同事一齊左(個男同事曾經帶過ex出席公司annual dinner),跟著佢地2個成日hea到最後先走,大家心照啦不過我多野做果陣,睇住佢2個吼住我幾時肯走,我就好大壓力。

侯爵府

國民生產總值:20373

BKXmas勳章

有啊, 公司果d單身嘅同事同高層就係, 但係佢地有d留係度唔係做野, 係做私人野. 有個單身女同事, 好多時放假都會番公司嘅

我覺得無所謂, 佢地留低就留低, 我有我放工

男爵府

國民生產總值:6803

BKXmas勳章

回覆 pinky-peach 的帖子

做過間學校, 啊會計明係無野做, 漂出漂入裝下裝下, 得閒揾人咬耳仔

d 野散左比助理做, 以為佢嫁唔去完來有女, 呢d 肯定婚姻有問題

唔係點會係學校full day 6日無長短周!

男爵府

國民生產總值:6803

BKXmas勳章

回覆 sjnl43 的帖子

d 同事對於hea係公司死唔走,除左話怪之外, 比人係有家歸不得家庭有問題,無朋友約

就算同99住唔想返屋企, 可以自己睇電影, hea圖書館打big球........

好過日日被同事數, 扮聽唔到

子爵府

國民生產總值:12134

BKXmas勳章

pinky-peach 發表於 16-11-25 12:59
唔明點解公司的男同事咁鐘意留返的野係放工後先做,做多一兩個鐘完全唔介意,返工時間就打機吹水,男人係咪 ...

我舊同事,佢係711,佢返屋企係為沖涼睡覺換衫。

子爵府

國民生產總值:10082

BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆 pinky-peach 的帖子

OT有無補水先? 呢個係重點.

係公司9個鐘仲唔夠? 唔係呱
BTW, 我舊公司位OLD C FOOD真係鐘意係公司HEA, 因為有$之餘返屋企都係一條友.

侯爵府

國民生產總值:20572

BKXmas勳章

有d人生理時鐘令到佢要晏先做到野,我唔會理,上司話我我有貨交佢都奈我唔何掛?

象牙宮

國民生產總值:207756

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

引用:唔明點解公司的男同事咁鐘意留返的野係放工

原帖由 pinky-peach 於 16-11-25 發表
有,有d做自己野

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

別墅

國民生產總值:917

BKXmas勳章

Same here...我公司都有1件女士日日17:50先開始做野, 正常工作時間就吹水講電話. 最騎尼仲要日日番9:45, 遲到45分鐘, 佢以為自己係番10:00囉

大宅

國民生產總值:1525

BKXmas勳章

yuki_dimdimbb 發表於 16-11-25 14:00

Same here...我公司都有1件女士日日17:50先開始做野, 正常工作時間就吹水講電話. 最騎 ...

我公司位女士番10:15,自動調節上班時間
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎