網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

已連續2次

第一次賣家發貨到淘寶集運,系統顯示已簽收,但多日都未能入庫轉運香港,佢回覆表示快遞錯誤訊息,從沒有簽收,要我聯絡快遞,但快遞堅持集運已收貨,最終問題原來是包裝不合規格,集運拒絕收貨,最終賣家好在肯重新再發貨到另一中轉站。

今次第二次同樣都是這個問題,但現在已2日,都搵唔到發生咩問題,快遞同集運互相推黎推去,而家已申請退款,叫賣家處理,賣家死又話再查吓,又話要等老闆返黎先處理,咁我係咪直接㩒退款便可,不用理會佢回覆

究竟係快遞問題定集運問題?

子爵府

因為你未收貨可以按左退款先保障自己,賣家一見你按退款,他會即刻做野,
他可能會拒絕退款,會有拒絕理由;如果他無反應,過幾日就會退返D錢比你
如果你覺得他無理拒絕,你可以再次提出退款好似要6日內提出
不用怕無收到貨很大道理要求退款

別墅

kittykwok385 發表於 16-11-25 15:45
因為你未收貨可以按左退款先保障自己,賣家一見你按退款,他會即刻做野,
他可能會拒絕退款,會有拒絕理由;如果 ...

賣家而家話叫快遞核實再叫快遞打電話比我,我已回應我不在國內收不到電話,又話再核實先回覆我,死都唔跟進退款

子爵府

再按退款,呢個賣家甘快拒絕你都係有D.... 你可以要求淘寶介入,

打 30183610 禁集運,之後禁1再禁0

別墅

kittykwok385 發表於 16-11-25 16:24
再按退款,呢個賣家甘快拒絕你都係有D.... 你可以要求淘寶介入,

打 30183610 禁集運,之後禁1再禁0

Thx

子爵府

用香港電話唔得,852又唔得,個賣家又拒絕我退錢,我係咪焗比錢

子爵府

回覆 Abby_han 的帖子

隔甘上下要再按一次退款,吾好比它自動過數,或要求淘寶介入只要你有道理淘寶會幫你退款的

子爵府

你係米未實名架 ,打香港淘寶問

子爵府

kittykwok385 發表於 16-11-30 16:57
你係米未實名架 ,打香港淘寶問

未,唔知可以點,賣家一直拖,唔肯退錢,我又無法申請淘寶介入,昨日順風站已簽收,應該會放棄條褲了,唔想用多廿幾蚊運條褲落黎

首頁

尾頁

跳至