用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 463|主題: 877600

大家有冇留意呢段新聞?9裝甲車闖港被扣

男爵府

國民生產總值:9330

BKXmas勳章

冇乜人提起嘅?

重型裝甲車壓境!海關前日在葵涌貨櫃碼頭一艘過境貨輪上,發現九部未有申報的新加坡陸軍AV-81八輪裝甲車及大批軍事物資,海關人員在「大軍壓境」後大為緊張,將裝甲車扣押,今日凌晨零時,用九輛拖頭拖往屯門內河船碼頭海關驗貨場存放,等候有關方面交涉。據了解,載有該批裝甲車的貨輪是由台灣高雄開往新加坡,前日途經香港,海關人員進行例行搜船時,發現十二個裝有九架裝甲車等受管制物品的貨櫃,正積極調查是否牽涉偷運軍火,或是純粹有人出錯漏報。

轉自方向報http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20161125/00174_001.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:3888

BKXmas勳章

我有見到啊 新聞有
不過唔係幾詳細 都未知咩事

珊瑚宮

國民生產總值:111268

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

新加坡認咗,有裝甲車 “ 滯留 ” 香港

ic34    發表於 16-11-25 14:25

水晶宮

國民生產總值:66057

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

應該係佢冇攞permit就諗住經香港轉往其他地方,唔啱手續,相信香港檢查完就比佢走。好似初步話冇爆炸品

ic34    發表於 16-11-25 14:25

彩鑽殿

國民生產總值:821341

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

有..不過原來一直都存在類似都事

禁止訪問

國民生產總值:119

BKXmas勳章

珍珠宮

國民生產總值:40798

BKXmas勳章

I9528 發表於 16-11-25 14:19
新加坡認咗,有裝甲車 “ 滯留 ” 香港

翡翠宮

國民生產總值:75120

2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

昨晚睇新聞台睇到,訪問咗唔記得係邊位,話台灣去新加坡都好近,其實無必要經香港。

珍珠宮

國民生產總值:40798

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔明為何要經香港?
冇直肮?

伯爵府

國民生產總值:18631

SS0303 發表於 16-11-25 14:33
唔明為何要經香港?
冇直肮?

有d古怪。
Nice to meet you!

珍珠宮

國民生產總值:45000

BKXmas勳章

回覆樓主:

有留意呢單新聞,奇怪點解唔直接送返新加坡,反而嚟咗香港。

男爵府

國民生產總值:8783

BKXmas勳章

呢D野, 真相係點, 我地小市民又點知!

珍珠宮

國民生產總值:31612

熱血勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

回覆:大家有冇留意呢段新聞

唔信係唔小心漏報

大宅

國民生產總值:2272

BKXmas勳章

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

瑪瑙宮

國民生產總值:135222

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章

引用:唔信係唔小心漏報

原帖由 Edithcsm 於 16-11-25 發表
唔信係唔小心漏報

男爵府

國民生產總值:9330

BKXmas勳章

Edithcsm 發表於 16-11-25 14:44
唔信係唔小心漏報

我都覺得軍用類物品好似冇乜可能咁大頭蝦

珍珠宮

國民生產總值:31261

引用:新加坡咁做,+應該無左TPP,+想比d面色某國睇

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

國民生產總值:62964

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

台灣同新加玻呢對組合好QK
都係果句
打死都唔信單純過境囉
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

別墅

國民生產總值:941

BKXmas勳章

virox 發表於 16-11-25 15:51
我都覺得軍用類物品好似冇乜可能咁大頭蝦

係架,呢類軍火嘢嚟香港轉口都要申請出入口證
其實搞呢d手續真係好麻煩,出口證一套文件,入口證又一套文件,仲要等貿易處批
成單嘢奇奇怪怪啦!
物流公司冇理由唔知要申請呢d證;又冇理由唔直返星加坡要嚟香港先,批車之前去台灣嗰時又唔見咁轉折嘅

珍珠宮

國民生產總值:35483

好媽媽勳章 BKXmas勳章

有留意⋯⋯新加坡今天仲捉咗⋯⋯百幾個中國黑市勞工⋯⋯

政治一向係咁㗎喇⋯⋯你做初一,我做十五!

bosch    發表於 16-11-25 23:52
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎