自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大家真係要好小心~

單親媽媽娟姐只接了一個cold call電話,就被騙走辛苦供斷的物業。(張軍攝)

單親媽媽娟姐只接了一個cold call電話,就被騙走辛苦供斷的物業。(張
貪低息貸款而墮入財仔騙局的受害個案多不勝數,惟近日吸血中介再有新手法,一名有私樓揸手、生活無憂的單親媽媽,不料一個「cold call」電話讓她墮入騙局。騙徒以一張巨額備用金額的信用卡作餌,再用假銀行卡片冒認銀行經理,在完美佈局下騙走她市值700萬元單位,還背負每年逾130萬元的債。 記者:林熊 龔蕙芝 張軍

「你個底好,我哋批核咗一張有幾百萬元的信用卡畀你,唔用唔收費,用咗息口都係0.08%!」50歲的娟姐8月中接到一個cold call(推廣電話),對方自稱永隆銀行財務批核部李小姐,以娟姐信用度好為由,為她批出一張年息只有0.08%的400萬元備用金額信用卡。

「我唔係等錢使,又唔急用錢;只係對方強調簽賬先計數,唔用乜都唔使畀。我覺得攞咗張卡又冇壞。」娟姐儍儍的就跟對方聊起來,估不到在短短數分鐘,被對方套得一些個人資料,最關鍵是得知她有物業。「其實我都有懷疑過,後來李小姐來過幾次電話,當時我要求一定要見荃灣永隆銀行分行經理才接受申請。」惟每次李小姐都以各種藉口推搪。

過了兩天,一名自稱是創富港企業策劃有限公司姓何的理財分析師來電,聲稱可安排娟姐見永隆銀行分行經理,相約到旺角亞皆老街美聯金融大廈見面詳談。怎料,娟姐到達後對方送上一張永隆銀行分行經理的卡片,並稱與永隆是合作關係,會安排二人電話傾談,她信以為真,但實情已走進鱷魚潭,「個辦公室好細,又見到幾個金毛後生仔喺度食煙,個心都覺得唔妥;想落樓走人,但何生又話會張卡批核出來,仲按佢要求填咗啲資料。」娟姐回家後心知不妙,翌日即致電何先生要求取消申請,並強調:「我見唔到永隆銀行分行經理,乜卡都唔會要。」

其後,娟姐果真接獲一名自稱永隆銀行分行財務部經理姓司徒的男子來電,對方安撫她說將屋契拿到上環一間律師行,只要以屋契交低作保證金,就可以得到銀行批出的低息巨額信用卡,同時強調該筆款項只是備用,「不用不收費的」,娟姐深信不疑,之後一切就任由擺佈。9月初她帶同屋契到律師樓;8日後,何先生來電告知將446萬元款項存入娟姐的中銀戶口,並安排2名職員翌日陪她到銀行取出全部現金,再着存入信貸中心作保證金便成。

「我傻更更咁捧住幾大袋一共446萬現金,跟住兩個男人上私家車,去到尖東港晶中心7樓的香港環球按揭中心及律師事務。」她交出所有現金後,職員只給她一張收據便離開。她事後才得知屋契用來抵押,借貸450萬元,並扣除4萬元律師費及手續費。

至10月中噩夢開始,一間財務公司來信指娟姐貸款450萬元,年利率30%,一年利息為135萬元,月供利息為11.25萬元,如她無力償還,她的物業隨時被釘契及沒收,這一刻娟姐才驚悉自己墮入騙局,立即荃灣警署報案,始知警方曾接獲類似個案,於9月21日已持搜查令到亞皆老街美聯金融大廈搜查,而位於尖東那間按揭中心及律師事務已人去樓空,據知該公司才開業半年,9月底突然結業,事後曾有警員多次到場調查。

永隆銀行發言人回覆《蘋果》稱,該行不設財務批核部;而負責信用卡審批的職員不會主動致電客戶提高客戶信用卡的信用額,現時該行信用卡簽賬為劃一息率。另永隆在處理客戶有關按揭申請時,除客人主動要求介紹,否則不會轉介到指定的律師樓辦理。而涉事自稱為永隆銀行職員所派發的卡片,該行指並非由永隆發出,呼籲客戶如曾向不明來歷人士披露個人資料,應報警或向銀行反映情況。

大律師陸偉雄指,即使事件涉及詐騙,警方需找到證據方可提控,惟現時涉事兩間公司已告結業,包括中介人公司及按揭中心,將難有人證和物證,而相關的財務公司在銀行紀錄上,屬事件中的債權人,「即使骨子裡知道間財務公司可能有問題,但法律上佢的確係債權人,有權追債,除非搵得返中介公司,先有機會搵到證據。」

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20161125&s=10829391&a=55962230

961123    發表於 16-12-1 16:16
LambMiffy    發表於 16-11-26 02:55
ririloveriri    發表於 16-11-25 17:04
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:大家真係要好小心~ 單親媽媽娟姐只接了一

原帖由 大力大力 於 16-11-25 發表
大家真係要好小心~
其實我估有內情既多

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

救命, 咁都落答

日月水火    發表於 16-11-25 20:44
ririloveriri    發表於 16-11-25 17:04
家家公主    發表於 16-11-25 15:09
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

回覆:單親媽媽為一張信用卡 失700萬私樓

係好慘
不過普通人家,無啦啦要張幾百萬credit 既信用卡做咩
你比我,我都怕跌左

LambMiffy    發表於 16-11-26 02:56
Lihoma    發表於 16-11-25 21:09
日月水火    發表於 16-11-25 20:45
yumui61    發表於 16-11-25 19:08
小小蕃茄    發表於 16-11-25 15:22
山豬    發表於 16-11-25 15:16
OM123321    發表於 16-11-25 15:06

大宅

所以話:人唔可以冇知識

熱狗媽    發表於 16-12-1 16:09

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sfuhsg 發表於 16-11-25 14:54
係好慘
你比我,我都怕跌左

又唔係簽咗唔使還

你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+16-11-25+發表大

原帖由 good_pig 於 16-11-25 發表
其實我估有內情既多
係啦

邊有咁簡單

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

正常做咩拎屋契比人先??
放下自在

伯爵府

好媽媽勳章

一聽到話預先批核貸款XXX,每日只俾0.00XX....既電話我就會收線!!

記住 便宜莫貪,就無人呃到你!

wcpcelia    發表於 16-11-25 15:37
siamsiam    發表於 16-11-25 15:02

用戶要求終止服務

伯爵府

回覆樓主:

批張咭要帶埋屋契,真係諗都唔通,成件事好似著魔咁

公爵府

sfuhsg 發表於 16-11-25 14:54
係好慘
你比我,我都怕跌左

咪係
次次銀行打來話幫我加大個信用額,我都拒絕
我要咁多信用額來做乜

sfuhsg    發表於 16-11-25 15:45

男爵府

回覆樓主:

請講明備用,點解冇啦啦有幾百萬收??仲要攞屋契添???信用卡果part係咪實情先。。。。。。。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆:單親媽媽為一張信用卡 失700萬私樓

點會咁都中計

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仲特登取屋契上律師樓,有冇咁豬?

siu05    發表於 16-11-25 15:16

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

可以碌幾百萬又點丫? 又唔係唔駛還既? 咁既卡俾我都無用.可能佢一時迷失就上當...

象牙宮

應該另有內情不過無講.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:係好慘+不過普通人家,無啦啦要張幾百萬cre

原帖由 sfuhsg 於 16-11-25 發表
係好慘
你比我,我都怕跌左
咪喺

子爵府

唔好取笑人, 老千把口, 非一般咁叻, 當事人好似比鬼迷咁。

我有個朋友就係咁, 中年男, 平時個人都醒醒目目, 個情景同呢個CASE差不多, 不過係私人貸款, 所以無幾百萬咁多, 依家欠落幾十萬。佢自己回想個過程, 都覺得唔明點解會上當。

大家提高警覺就是了, 唔好笑人, 誰都有呢個機會, 視乎老千看不看到個缺口而已。

wynnehung    發表於 16-11-25 16:44

水晶宮

回覆樓主:

係唔係俾人催眠咗?

首頁
12345...6

尾頁

跳至