自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

首先去琴行試吓要用乜嘢size ,然後睇吓二手有冇,我覺得$1000差唔多,因為琴細都唔會靚聲得去邊,我個女用十分一,初時佢就拉得好難聽,但係同一個琴老師就拉得好好聽,所以證明係技巧問題。

penpen    發表於 16-11-27 00:04

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

skmibb 發表於 16-11-26 22:36
1000蚊都唔算太平啦!我係指平嘅幾百蚊有找。
咁你所謂靚琴嘅定義都......

子爵府

skmibb 發表於 16-11-26 22:40
我只知我小朋友老師不是任何人都收為學生
都有唔少老師會揀學生,唔覺有咩咁值得一提

子爵府

skmibb 發表於 16-11-26 22:35
我小朋友未考過,老師話唔好嘥時間去練考試歌,一考就考8級,但照拉嘅琴譜已達6級了。
...
大把人有演奏級程度都唔考,考試歌唔係淨係考試先用,考試歌都一定有技考上嘅要求

子爵府

skmibb 發表於 16-11-26 22:31
我只係回應樓主要問點買琴,我小朋友初學,去凱聲買,但最後老師借部靚琴,錢都唔駛。直至學了3年要換琴先買。 ...
係牙,咁啱我小朋友換過3部琴都唔洗錢,連弦都唔洗錢

子爵府

Nateric 發表於 16-11-26 22:40
首先去琴行試吓要用乜嘢size ,然後睇吓二手有冇,我覺得$1000差唔多,因為琴細都唔會靚聲得去邊,我個女用 ...
同一部琴老師拉好好聽......,真係比你點醒咗,你早d出聲我就唔洗同果個人爭論啦

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

penpen 發表於 16-11-27 00:22
同一部琴老師拉好好聽......,真係比你點醒咗,你早d出聲我就唔洗同果個人爭論啦 ...

謝謝大家的意見 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
其實我比小朋友學小提琴是想增強她的專注力;如果她真的有興趣就梗係 very good. 希望唔好浪費左個琴就好啦 (emoji)(emoji)
Carol mama

子爵府

TONGKITYI 發表於 16-11-27 00:39
謝謝大家的意見 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
其實我比小朋友學小提琴是想增強她的專注力;如果她真的有 ...
你哋要一齊加油呀,多d鼓勵佢,初學每日肯拎起個琴練已經好好,唔好迫得太緊,小學生應該會早d適應到,我識個幼稚園學嘅就真係要多好多時間去適應喇

珍珠宮

TONGKITYI 發表於 16-11-27 00:39
其實我比小朋友學小提琴是想增強她的專注力;如果她真的有 ...

這都是我想小朋友學琴的最主要原因,考唔考試都其次,就算考,考到如何亦不重要。

珍珠宮

同一部琴老師拉好好聽......,真係比你點醒咗,你早d出聲我就唔洗同果個人爭論啦 ...

冇嘢要爭論,我只係帶出唔好買得太cheap(幾百蚊貨仔,求其買)。

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-27 00:05
咁你所謂靚琴嘅定義都......

靚琴.....應該唔係1000左右嗰啲

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-27 00:06
都有唔少老師會揀學生,唔覺有咩咁值得一提

只係你話自己小朋友用$1000左右琴都考到5級琴。

珍珠宮

同一個琴老師拉嘅當然同小朋友拉嘅唔同啦!但個琴識音質唔太靚,就算老師拉嘅都不是最好聽。

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-27 00:09
大把人有演奏級程度都唔考,考試歌唔係淨係考試先用,考試歌都一定有技考上嘅要求 ...

想請問你本身是學琴的人嗎?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:想問135cm小胖女(約80多磅)應該用那個siz

原帖由 TONGKITYI 於 16-11-25 發表
想問135cm小胖女(約80多磅)應該用那個size 的小提琴比較合適?
我仔118買左1/4,估計你女要1/2以上

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:首先去琴行試吓要用乜嘢size+,然後睇吓二手

原帖由 Nateric 於 16-11-26 發表
首先去琴行試吓要用乜嘢size ,然後睇吓二手有冇,我覺得$1000差唔多,因為琴細都唔會靚聲得去邊,我個女用 ...
有十份一咁得意? 咪超细🙀

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

大宅

piglet0529 發表於 16-11-27 08:51
有十份一咁得意? 咪超细🙀

因為佢五歲未夠,又細粒,8分1仲有大,我希望佢明年四月考試可換大一碼;琴始終越大越好音。

伯爵府

Nateric 發表於 16-11-27 09:17
因為佢五歲未夠,又細粒,8分1仲有大,我希望佢明年四月考試可換大一碼;琴始終越大越好音。
...

最好考完先換或者拉一排先考,因為琴大咗D手指位差少少,會走音。

penpen    發表於 16-11-27 09:40

伯爵府

135cm 應該用1/2

子爵府

skmibb 發表於 16-11-27 07:57
只係你話自己小朋友用$1000左右琴都考到5級琴。

我係話識揀嘅唔洗1000蚊都有音色好嘅琴,冇講過我小朋友用1000左右嘅琴考到5級,更何況,我小朋友考5級都只係用唔over 700蚊嘅琴咋喎,我係話唔over 1000蚊考8級換咗弦呀~ 其實我講我小朋友用咩價錢嘅琴考試同你個老師唔係個個學生都收有咩關係

首頁
12345...9

尾頁

跳至