自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

我小朋友初學時買1/8,真係成個玩具咁,我係去工廠買的,FB 找 Vixlin Brothers, 幾佰蚊一個,我覺得ok, 跌爛都唔肉痛。那裡有平有貴violin, 試過才買,我覺得好ok。現在我通常在學校買其他學生換size的二手琴或問教琴老師有無其他學生賣的二手琴,等小朋友真係大定了,才買一隻屬於他的貴琴。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

野原美冴 發表於 16-11-29 10:20
咁就梗係有分別啦!

原來樂團可以代買琴,平果個800多全包,貴D果隻就1200多全包.
如果樂團收呀女,便會買個1/2=800多來試下.
Carol mama

珍珠宮

減齡達人勳章

拉小提琴發出gee gee怪聲,是因為支弓運用未得,太用力壓落去拉,或者支弓未放直與琴弦成90度,唔關個琴平貴事。

小提琴每次使用前都必須調音,走音係正常的,如果有睇專業的管弦樂團表演,會發現表演前會先有一樂手響起A音,然後眾樂手會一同響起A音,用意係對一對是否已經tune好自己件樂器。即使100萬的琴,也需要表演前tune一tune琴弦。

penpen    發表於 16-11-29 12:16

珍珠宮

減齡達人勳章

TONGKITYI 發表於 16-11-29 10:38
原來樂團可以代買琴,平果個800多全包,貴D果隻就1200多全包.
如果樂團收呀女,便會買個1/2=800多來試下 ...

如果得$800、$1200揀,揀$800好了,因為音質分別幾乎聽唔出,尤其初學,除非天生是耳朵非常非常非常靈敏。

假設是$300與$1200,老師拉的話,能聽出音質分別。初學拉的話,拉出來的音質冇分別

珍珠宮

野原美冴 發表於 16-11-29 10:20
咁就梗係有分別啦!

我都冇叫樓主買個成萬蚊嘅琴嚟初學,只係唔好太平同發出gee gee聲就可以了。

珍珠宮

野原美冴 發表於 16-11-29 10:41
拉小提琴發出gee gee怪聲,是因為支弓運用未得,太用力壓落去拉,或者支弓未放直與琴弦成90度,唔關個琴平 ...

但我有見過有啲琴,剛調好音,拉完一次放好再攞出嚟拉,已走音到離晒譜,啲線已鬆晒。

男爵府

我想問小提琴盒,有些硬盒,好多顏色㨂的,看上去很漂亮的,好用嗎?重嗎?

珍珠宮

野原美冴 發表於 16-11-29 10:41
拉小提琴發出gee gee怪聲,是因為支弓運用未得,太用力壓落去拉,或者支弓未放直與琴弦成90度,唔關個琴平 ...

我講會走音同發出gee gee聲當然唔係一個正常情況下所謂調音啊!

珍珠宮

Pura_milk 發表於 16-11-29 10:58
我想問小提琴盒,有些硬盒,好多顏色㨂的,看上去很漂亮的,好用嗎?重嗎?
...

硬盒好靚喎啲通常係full size先有.

珍珠宮

skmibb 發表於 16-11-29 10:13
但手工做同機器做出嚟,就算係同一個老師拉都一定有分別啊!

人哋其實一直講初學不需要買太貴啫!

penpen    發表於 16-11-29 11:41

男爵府

TONGKITYI 發表於 16-11-29 10:32
即係大人學?
其實學拉小提琴都係我由小到大的夢想. 一個月前啲起心肝想同呀女報,正巧看見有一個弦樂團 ...

我個女想學,

珍珠宮

減齡達人勳章

Pura_milk 發表於 16-11-29 10:58
...

硬盒一般有2種物料,一種係炭纖,好輕,約$1500以上。

另一種係玻璃纖維,好重,幾百元有。唔好買,拎住重到想死⋯⋯

男爵府

skmibb 發表於 16-11-29 10:59
硬盒好靚喎啲通常係full size先有.

若小提琴唔係full size可以用嗎?會唔會"浪"黎浪去?謝謝!

珍珠宮

sarali 發表於 16-11-29 11:02
人哋其實一直講初學不需要買太貴啫!

對!我沒講初學一定用貴,只係唔好gee gee聲。因為真係見過學生啲琴剛調好,放一放低,啲弦線就鬆晒。

珍珠宮

Pura_milk 發表於 16-11-29 11:07
若小提琴唔係full size可以用嗎?會唔會"浪"黎浪去?謝謝!

應該唔係咁好。所以我都放棄了,用返原裝盒。

男爵府

skmibb 發表於 16-11-29 11:09
應該唔係咁好。所以我都放棄了,用返原裝盒。

明白了,先忍手,謝謝!

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-29 10:14
當我cheap囉買咗老師先出聲,個琴冇得退㗎喎

你誤會了,我係針對如果用太平唔掂的話,老師會出聲!
不是手執一個靚琴就可以拉出驚為天人的琴聲的

珍珠宮

skmibb 發表於 16-11-29 11:08
對!我沒講初學一定用貴,只係唔好gee gee聲。因為真係見過學生啲琴剛調好,放一放低,啲弦線就鬆晒。
...

我女頭一兩年真係割鷄聲,好難頂,但冇你所講的鬆曬

珍珠宮

skmibb 發表於 16-11-29 11:08
...

你教小提琴?

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

sarali 發表於 16-11-29 11:10
你誤會了,我係針對如果用太平唔掂的話,老師會出聲!
不是手執一個靚琴就可以拉出驚為天人的琴聲的:funny ...
我都係同你吹下水講下笑姐

首頁
34567...9

尾頁

跳至