用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1057|主題: 870147

咳得耐無喘需要用哮喘藥嗎???

大宅

國民生產總值:4955

有無幼兒因咳了兩三個月要用哮喘藥?但小朋友完全沒有喘,主要是咳了很久,及容易反覆咳,平時就主要是早上起身咳幾聲,有時訓覺也會咳幾聲,因看了很多次兒科醫生也沒有好,所以今次就轉左睇耳鼻喉科,開左止咳抗過敏青蛙仔及氣管藥(尼幾隻平時兒科醫生也有開過類似),今次就多左尼兩盒哮喘噴藥,有點擔心因始終唔系兒科醫生開,所以想睇下有無小朋友都有類似情況?其實上年尾小朋友都試過咳左三個月,又系睇左好多醫生食埋青蛙仔都唔得,最後有一次發完高燒後就自己好返,所以我都唔知應唔應比佢食好?因怕咳得太耐又會變哮喘,謝謝

珍珠宮

國民生產總值:38379

畀面勳章

引用:有無幼兒因咳了兩三個月要用哮喘藥?但小朋

原帖由 JNFW 於 16-11-25 發表
有無幼兒因咳了兩三個月要用哮喘藥?但小朋友完全沒有喘,主要是咳了很久,及容易反覆咳,平時就主要是早上 ...
放鬆氣管,等D痰容易咳出來!吸入式鬆氣管藥,副作用少,見效快!

珍珠宮

國民生產總值:37011

耳鼻喉已經係專科
睇得就信, 始終咳左咁耐.

記住出入都要帶頸巾

大宅

回覆 701003 的帖子

但我小朋友仲未識咳痰,同埋佢早晚咳唔覺有痰,但間唔中日頭咳先有痰,你小朋友都有用過嗎?謝謝

大宅

回覆 BIGPAT 的帖子

上一次都系咳左幾個月,無端端高燒嚴重咳完又自己好返,所以我先矛盾,謝謝。

子爵府

國民生產總值:11547

畀面勳章

回覆:咳得耐無喘需要用哮喘藥嗎???

搵個中醫睇吧。

複式洋房

國民生產總值:212

有冇聽下背脊,背脊聽到有hehe聲即係有哮喘發作

大宅

國民生產總值:3421

畀面勳章

回覆樓主:

藍色個隻唔一定係喘先聞,有致敏源或氣管收窄而引致咳唔停,呢隻都可以好快放鬆氣管止咳,同埋藍色無類固醇,唔洗擔心~另外下次問下醫生,你小朋友case係咪已經當哮喘咁醫

複式洋房

國民生產總值:163

JNFW 發表於 16-11-25 15:24
有無幼兒因咳了兩三個月要用哮喘藥?但小朋友完全沒有喘,主要是咳了很久,及容易反覆咳,平時就主要是早上 ...

我仔都經常要吸呢兩隻同食青蛙仔,藍色係咳得勁就吸!橙色早晚各一次,橙色有類固醇吸完要浪口!我仔都未致於叫哮喘,但係氣管好敏感!睇過好多專科都係叫吸(emoji)我都明你唔想比佢掂類固醇,我果時都好爭扎!但又真係睇極醫生都唔好(emoji)

男爵府

國民生產總值:6216

JNFW 發表於 16-11-25 21:43
回覆 701003 的帖子

但我小朋友仲未識咳痰,同埋佢早晚咳唔覺有痰,但間唔中日頭咳先有痰,你小朋友都有用 ...

朋友話可幫小朋友拍痰

男爵府

國民生產總值:5792

藍色氣管舒張劑,噴左會舒服D,我女果陣支氣管炎都有用,容易D咳到痰。
橙色唔知未用過。

大宅

國民生產總值:1627

喘樂寧副作用低,一定要跟醫生吩咐去吸,因為可以防止病情加重,比口服藥物安全。

利申:哮喘病人。

子爵府

國民生產總值:12034

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我7歲時試過咳左3個幾月,照過肺冇事,聞氣冇料到,都係冇喘架,後來經其他c9介紹轉左個家庭醫生,話係敏感咳,要遠離塵埃,唔好玩毛毛公仔,轉左啲抗敏藥丸,睇左2次就清晒。或者你考慮下係咪有致敏源自同轉醫生啦。

伯爵府

國民生產總值:18162

煲吓川貝咢魚肉或睇中醫啦,西藥離不開放鬆氣管。

伯爵府

國民生產總值:16729

回覆樓主:

食青蛙藥都唔好就要加吸氣,起碼止了咳過冬天先,通常二至三個月已好轉,不用長期咳,耳鼻喉科已經係專科,睇得就要信醫生,跟份量冇問題。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

國民生產總值:18359

回覆樓主:

唔控制好。好易變哮喘仲大鑊

珍珠宮

國民生產總值:38379

畀面勳章

引用:Quote:JNFW 發表於 16-11-25 21:43 回覆 70

原帖由 whywhywhywhy 於 16-11-25 發表
朋友話可幫小朋友拍痰
有時D痰太濃,拍到瘀都無用!朋友又唔係醫生藥物係用來減輕症狀,幫助痊癒,唔信醫生唔正確用藥,咁使乜睇醫生?氣管收縮抖唔到氣,小朋友好辛苦,擴張氣管藥可以令小朋友瞓到,吸幾日之嘛,又唔係要你噴曬成支,唔使擔心啦!

水晶宮

國民生產總值:58479

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小朋友細,就要幫佢拍痰,同埋俾d蒸氣吸下。可以幫到放松氣管。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

國民生產總值:6843

每個人身體狀況唔同, 你看看那些適合你

*洋葱放在床邊
洋葱內有消炎物質,可改善發炎症狀,例如痛症、關節腫脹、哮喘的敏感反應,呼吸系統如感冒時的鼻塞也能改善。切洋葱會流淚,可將洋葱放雪櫃一小時

*如果冇胃疼或濕疹,最天然方法每朝飲杯檸水,一至三星期見效,仲可以减少皮膚黑色素形成.

*每朝開一片(成人份量)康丐絲飲,7至10日見效

*一個月前,我煮2餐飯時候,會切碎D蒜頭(大概3粒仔)放係就熟的飯上面一齊煮,煮好一齊食,依家鼻敏感,濕疹减少左,應該係增加左抵抗能力啦!

我身質係虛不受補,開頭1星期食蒜頭,可能會成身會有D痕,如果身體有不適應 (有爆暗瘡/喉嚨痛/生飛滋/便秘),蒜頭要減份量或一日食一次

複式洋房

國民生產總值:445

氣管擴張劑都係等佢積啖係氣管咳返出來 未係止咳 係等佢唔好惡化

西醫有時未真係根治到問題 但咳一般都維持一、兩星期 可試下食物配合一下都無妨 洋蔥水 陳皮 無花果 我試過都有用 但次次咳唔同就唔定食果種

飲水一定最安全,試過一次食左成星期無效 最後無再食藥就係每次咳一聲就俾佢飲啖水 等佢唔好積係喉嚨 幾日後都自己好返

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎