用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 2|主題: 75192

咳得耐無喘需要用哮喘藥嗎?

大宅

國民生產總值:4945

有無幼兒因咳了兩三個月要用哮喘藥?但小朋友完全沒有喘,主要是咳了很久,及容易反覆咳,平時就主要是早上起身咳幾聲,有時訓覺也會咳幾聲,因看了很多次兒科醫生也沒有好,所以今次就轉左睇耳鼻喉科,開左止咳抗過敏青蛙仔及氣管藥(尼幾隻平時兒科醫生也有開過類似),今次就多左尼兩盒哮喘噴藥,有點擔心因始終唔系兒科醫生開,所以想睇下有無小朋友都有類似情況?其實上年尾小朋友都試過咳左三個月,又系睇左好多醫生食埋青蛙仔都唔得,最後有一次發完高燒後就自己好返,所以我都唔知應唔應比佢食好?因怕咳得太耐又會變哮喘,謝謝

王國熱話

男爵府

國民生產總值:7419

畀面勳章

我自己兩個小朋友都要吸哮喘藥, 大嗰個只係咳唔會喘,細嗰個就唔會咳但係會喘……但佢地比起你小朋友嚴重好多 ,發作起上嚟完全停唔到, 一定要吸藥先至識得停……
聽落去你個小朋友只係氣管敏感…… 唔同時候氣管受刺激就會咳幾聲…… 靠西藥治標唔治本……個人認為小朋友盡量保暖條頸 …… 燉啲對氣管好嘅嘢俾佢飲……喉嚨痕咳嘅時候飲多兩啖暖水…… 買返部可以吸塵蟎嘅機或者睇中醫 ……可能比用西藥更有效…… 希望小朋友快啲好番

子爵府

國民生產總值:14264

JNFW 發表於 16-11-25 15:25
有無幼兒因咳了兩三個月要用哮喘藥?但小朋友完全沒有喘,主要是咳了很久,及容易反覆咳,平時就主要是早上 ...

似係氣管敏感,我仔都係咁樣況,我只比蟲草燉湯佢飲,你都可以試下冰糖燉檸檬佢飲(氣管飲都幾好),我都係上網買,唔洗自己燉咁煩。

別墅

國民生產總值:971

coffeeling 發表於 16-11-25 21:40
似係氣管敏感,我仔都係咁樣況,我只比蟲草燉湯佢飲,你都可以試下冰糖燉檸檬佢飲(氣管飲都幾好),我都 ...

請問你在那裡買?

大宅

國民生產總值:2067

回覆 JNFW 的帖子

老實講你聞的氣唔係哮喘藥,氣管敏感用得的。當年我仔咳左成9個月都係啱橙色支藥好氣管。不用怕啦!你睇得專科又唔信醫生。不要因為誤解而影響了小朋友氣管復原的時間

大宅

回覆 coffeeling 的帖子

請問冰糖燉檸檬系邊度買?蟲草你會點整?你小朋友幾大開始飲蟲草?我見網上又話小朋友太細唔好飲蟲草,咁你小朋友飲左系未真系好些?無咁易敏感?謝謝你

大宅

回覆 caliamama 的帖子

多謝你先,咁塵蟎機同燉湯你有無好介紹?謝

子爵府

JNFW 發表於 16-11-28 15:46
回覆 coffeeling 的帖子

請問冰糖燉檸檬系邊度買?蟲草你會點整?你小朋友幾大開始飲蟲草?我見網上又話小 ...

已pm你

大宅

國民生產總值:2037

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
似係氣管敏感,我仔都係咁樣況,我只比蟲草燉湯佢飲,你都可以試下冰糖燉檸檬佢飲(氣管飲都幾好),我都 ...

請問你係邊度買冰糖燉檸檬咖??

子爵府

yisang 發表於 16-12-3 15:42
請問你係邊度買冰糖燉檸檬咖??

已pm

大宅

國民生產總值:1584

pls pm me

子爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Miloeva 發表於 16-12-3 23:02
pls pm me

已pm
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎