自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

珍珠宮

scarlett1014 發表於 16-11-25 15:29
如題
個個小朋友唔同架喎...有D係$0但成績好好, 亦識人每個月過萬但還是好差...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

父母都返工, 放工教功/温習, 可以係$0

珍珠宮

回覆樓主:

去今日補習社上咗新聞果間,可能有discount

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔P.1, 暫時唔需要補習, 學校下午有功輔堂, 佢每日返到屋企大約30-60min內可完成功課。

珍珠宮

wcpcelia 發表於 16-11-25 15:35

我就係咁,不過超勞氣+辛苦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

winifredwin 發表於 16-11-25 15:47
我就係咁,不過超勞氣+辛苦

當然明白, 所以都有唔少人外判做功課+温書比出面

至於收費, 都係視乎你揾邊間中心, 形式等,

如果一對一, 會貴好多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無喎
放下自在

伯爵府

好媽媽勳章

wcpcelia 發表於 16-11-25 15:35

我係呢種喎!我兩個小朋友都小學,
一個小六,一個小二,
我唔想小學就補習,怕養成依賴,被動既性格,
有功課唔識,放工自己教,幫佢溫習,
直到佢地自己可以獨立處理.
阿囡小四開始完全放手,只係督促下佢,
成績托賴中規中距..
不過前提係我唔要求佢每科90分以上...
只要佢盡左力就OK的...
所以補習費係0,但有學興趣班.

雲母殿

雲妮彭 發表於 16-11-25 15:55
我係呢種喎!我兩個小朋友都小學,
一個小六,一個小二,
我唔想小學就補習,怕養成依賴,被動既性格,
你兩個小朋友都好主動做功課, 真係

雲妮彭    發表於 16-11-25 16:04

侯爵府

回覆:讀官津小學校一個月大約要用幾多錢去功輔班和外補?

$0

珍珠宮

環保接龍勳章

scarlett1014 發表於 16-11-25 15:29
如題

$0。 冇功課班,冇補習。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

回覆樓主:

我平日自己跟仔功課,同佢溫中,數。英文搵NET上1星期上3小時小組oral,另加一位本地老師跟返本地課程1星期1次1小時。大約3千幾1個月

男爵府

女皇駕到 發表於 16-11-25 17:29
我平日自己跟仔功課,同佢溫中,數。英文搵NET上1星期上3小時小組oral,另加一位本地老師跟返本地課程1星期 ...

小朋友幾大呀?

子爵府

$0

我同老公放工教,我仔小二,
學校最尾一堂是導修堂,比佢地做功課,
所以雖然勞氣,
成績一般(有時七,八或九字頭,甚至100,好飄忽),
但我都未諗住外判。

不過難保當細果個上埋小一時,
能否保持到。

男爵府

scarlett1014 發表於 16-11-25 17:32
小朋友幾大呀?

小四,但其實一開始已差不多係咁,之前讀國際小學,但轉本地小學,唔想英文差左所以咁補。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:讀官津小學校一個月大約要用幾多錢去功輔班和外補?

我要返工,所以2個仔仔返託管,無額外補習

水晶宮

好媽媽勳章

如題
大仔S2 細女P5

暫時係大仔P2果年返過1年功課班, YMCA的到校服務,$750一個月

2兄妹都無額外中英數嘅興趣班, 係到測考時先會認真望下佢地D功課有咩唔識, 平日只會檢查做完簽名.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

$0 我仔全自動波

男爵府

回覆樓主:

小2,
冇補習,
自己教,
成績算唔錯,
主科都90以上,
但唔會主動做功課,
要叫先會做,
一做就好快,
自己做,唔洗理,(英文除外)
英文有時要教,
做完同佢對,
錯左叫佢自己再做,
打算小2下學期,or小3 補英文同普通話,
英文教到好勞氣,
有興趣班,
一個月支出大概500。

wcpcelia    發表於 16-11-26 22:35

首頁

尾頁

跳至