自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我過大禮一切從簡, 所以都係我同C6 自己出錢出力攪掂, 當日也是C6自己單拖, 婚前婚後同99關係都OK

我叔仔過大禮要足傳統, 不過事前都係自己攪, 當日我同老公幫手運送, 6299都無跟住去

琥珀宮

引用:由於我99開到口話當年佢嫁咩都冇,現在咩都

原帖由 Huuu 於 16-11-25 發表

由於我99開到口話當年佢嫁咩都冇,現在咩都唔會識,其實都好明 ...
以前點同而家,而家好多父母幫手安排埋酒席同新屋tim!

老一輩有d當年成長年代又家窮,可能結婚都好簡單無野攪,咁唔識呢d傳統野一d都唔出,咁講清楚費事做得唔好比人話姐。

我結婚,我男女家都唔識,都係用封「百樣利是」攪掂。當年都係咩都係自己攪掂無要父母幫忙!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Huuu 發表於 16-11-25 16:10
由於我99開到口話當年佢嫁咩都冇,現在咩都唔會識,其實都好明確表示就算我哋出錢佢出力和面都唔想主動幫手 ...

冇,零參與,我和老公兩個攪惦所有野。無謂煩到父母。

你朋友既說話無謂上心,而且都過左去,唔好令自己有條刺,唔好令自己唔開心~~

大宅

婚多結左,其他人點做仲重要咩?
最緊要老公錫你,其他野都多餘。

公爵府

回覆 Huuu 的帖子

一般6299 唔會幫仔送過大禮既野....通常係叫男家的親戚.
不過好老實咁講, 咩都要講傳統的話, 今日香港都好難結到婚....既然有d野可以唔講傳統, 其他野亦不必一定要跟.

我當時係我自己買好生果仲自己整果藍, 加一盒唐餅, 其他全部用利是. 係我同我老公一齊攞去我父母家的.......最初都覺得唔係幾好, 最後唔理啦, 所有野以方便攪得掂為原則就算.

子爵府

超級特務 發表於 16-11-25 16:44
我大哥, 細佬簡單簽紙, 冇點搞呢d儀式。
二哥外母乸麻煩多嘢搞, 由得佢地一手包辦, 過大禮果日係我幫佢搞。 ...

外母就外母,點解要叫外母毑?
你老公都係叫你媽做外母毑?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

2籃生果利事攪掂

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我反而覺得而家呢代乜都自己嚟,唔使問男女家意見。同埋我媽話我地呢代唔知點解要咁傳統,佢地嗰時係好求其,所以咩都唔識

我自己結婚都好求其,無買椰子無上頭,總之乜都精簡唔想煩

男爵府

回覆樓主:

當年四大長老都唔識呢啲嘢,老爺奶奶淨負責買金器,我老公便去灣仔啲摩登come姐幫手搞。出嚟效果都好有體面,至少我爸媽感覺男家俾面

大宅

回覆樓主:

我過大禮,禮金咩都無,雙方家長都唔識,我又唔想煩,齋註冊擺酒。
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:過大禮相方父母有冇幫手?

一封利是搞掂,無需擇日就交比媽媽,雙方都唔識呢d繁文縟節,簡簡單單,大家都非常happy
再講過去了無謂講返轉過,覺得重要的話,將來子女結婚,你可以幫手搞搞佢

水晶宮

回覆樓主:

點解要99幫手。

老公自己搞掂。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:過大禮相方父母有冇幫手?

當年係我同老公去訂過大禮套裝,唐餅都係我地自己買咋喎,6299就買d海味咁囉

我又冇聽過男家父母要一齊去過大禮喎

公爵府

Huuu 發表於 16-11-25 16:58
睇返轉頭知道為人,的確不拖不欠多自在。
可惜只限我自己,我老公還被她數緊欠她養育恩情,試過 ...

咁講句公道話,你c6確實欠佢的
我一向奉行一個宗旨: 只要佢唔影響我,我屋企,我小朋友,我話知佢要c6做乜
總之我乜都唔會理架啦
我只會做個徹頭徹尾的外人
什麼大時大節佢唔洗旨意我有任何表示
我d細路就算病晒,工人走佬我亦唔會求佢幫忙
以貫徹自己是個外人的身份
人生這才自在。

siamsiam    發表於 16-11-25 23:15

男爵府

由於我99開到口話當年佢嫁咩都冇,現在咩都唔會識,其實都好明確表示就算我哋出錢佢出力和面都唔想主動幫手 ...

我媽話佢乜都唔識,99要返工。 我自己搞掂。

侯爵府

回覆樓主:

我由擇日子,買樓,过大礼,安床,全部都係自己攪……因我唔想二边老人家辛苦,當然,有扮吓野,问佢地意見!

大宅

其實唔幫手仲好,即係你話哂事。如果長老多多要求,就麻煩啦!

禁止訪問

珍珠宮

過大禮全部奶奶一手一腳預備,男家親戚送上來。

依家好多新一代奶奶唔懂人情世故,真是無乎,重點是你父母點看?

首頁

尾頁

跳至