論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,如果有人證,有錄影簽收,工人唔會唔認收過$,想知法例上是否可以?怕工人變壞,到走時唔認攞過

因為老人家有認知障礙,只認到呢個工人,故用長服奬勵佢,因為佢做得好好。

無論佢走定我地炒都一定比長服佢,想比部份當奬勵亦令工人安心(因為工人一定想攞長服,但佢亦會諗僱主反口唔比)

我希望做到win win , 我留到個工人,工人收左$又開心。工人係好姐姐從冇開口攞,係我地想比佢

男爵府

steplovebb 發表於 16-11-25 16:33
如題,如果有人證,有錄影簽收,工人唔會唔認收過$,想知法例上是否可以?怕工人變壞,到走時唔認攞過

因 ...

長期服務金無得預支,就算有人證物證佢都可以扮傻,話呢啲係贈送,同埋難保佢攞咗呢啲錢唔會走佬同博炒,工人做咗幾耐?如果真係做得好好寧願加佢人工

翡翠宮

回覆樓主:

長服還長服,佢走我先比
我工人ok la,我加佢人工
比部分長服搞乜,吾好煩

水晶宮

回覆樓主:

工人都未走, 個服務年期未定到, 僱主做咩每月比長期服務金工人? 工人一口咬定d錢係bonus 不是长服, 僱主就蝕啦。
唔好做埋d 奇異野令自己蝕底

大宅

mini1204 發表於 16-11-25 23:23
長服還長服,佢走我先比
我工人ok la,我加佢人工
比部分長服搞乜,吾好煩

已經6年了,因為我唔想佢為長服而變差,怕我唔比博炒係镸服加一個月加成萬蚊請新人,所以我寧願早D比等佢安心工作,講真長服太吸引,我怕佢比人教壞,博炒呃長服

其實人工一向有加,因為份工辛苦,老人家唔瞓覺,工人經常冇得瞓

大宅

我會每半年俾一次bonus姐姐,當俾啲推動力佢做好啲

佢要學壞,俾完錢佢都可以學壞嘅啫,想獎勵佢就直接啲啦

複式洋房

要留人有好多方法㗎嘛!
同意錢係直接了當,咁可以買吓衫,護膚品,平時伙食好啲,都可以。
重點解釋呢啲係佢辛勤工作換返嚟,要識得珍惜。

子爵府

真係唔好冇個樣,搞個樣,搞亂市場

工人又冇話唔做,自由社會,唔驚得咁多

工人又冇要求預支,自己何必提出,攞嚟煩!

首頁

尾頁

跳至