用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

湊B百科 今日: 5|主題: 1001

流口水~~

大宅

國民生產總值:3692

BKXmas勳章

請問bb嵗半...但仲唔識吞口水, 大滴大滴咁流出黎, 有咩辦法教佢吞口水???

王國熱話
^0^相聚一刻談天室Part29^0^
佛理及靈異事同夢境既朋友請入黎,一齊講...
有冇美劇推介?
牛棚吹水站~離開這一刻感覺不會忘記~part12...

複式洋房

國民生產總值:156

BKXmas勳章

回覆樓主:

佢食固體食成點?
通常歲半都仲流口水流到咁激,好大機會佢咀嚼肌唔夠發達,即係話佢食固體食得唔夠好。
佢應該而家係食大人飯啦,啲餸唔好整到好碎俾佢,等佢有機會自己咀嚼啲食物。食得好左,佢自然唔會流口水。

大宅

國民生產總值:3692

BKXmas勳章

deenpo 發表於 16-11-26 01:34
佢食固體食成點?
通常歲半都仲流口水流到咁激,好大機會佢咀嚼肌唔夠發達,即係話佢食固體食得唔夠好。
佢 ...

佢係已經食固體食物,除左菜芯個d太長會剪短少少俾佢食之外,其它都係等佢自己咬。食野唔覺佢有咩問題。但佢用吸管飲水就識吞無問題,但用杯飲就學極都唔識,唔知係唔係同唔識吞口水一樣....我自己估咋...

回覆 cherriehahaha 的帖子

Hello cherriehahaha,歲半小朋友仍然處於出牙仔階段,出牙仔係會流多左口水架。加上小朋友吞嚥能力尚未發展成熟,有時未能完全吞下分泌出來嘅口水。如果小朋友吞嚥固體食物能力都OK 就唔需要太擔心,可以多D 提示BB合埋口仔吞口水。媽媽可以先選擇顏色鮮艷吸引到BB既學習杯(附有軟咀/軟身既飲管),初時要輔助下BB再因應BB吸吮同吞嚥能力控制水嘅流量。媽媽俾D時間BB慢慢適應,慢慢佢就識自己揸住飲喇!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎