跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我17年1月打算帶小朋友返多倫多讀書,本身小朋友同老公係加藉,我大安主意諗住係加拿大申請夫妻團聚物移民,但香港某間顧問公司話如果係加拿大申請期間唔能夠出境而且比海外申請時間長,但我如果係香港申請我只淨返一個半月去搞,我屋企人叫我自己搞慳返d錢,但我怕自己搞文件萬一唔齊,我人又唔係香港,我唔可能處理到,想請教各位:
1)我如果係香港先Submit 咗申請先走,我係咪唔可以離開加拿大直至攞到PR為止
2)我如果七月返香港再以Visitor入境,如唔會唔俾我入境?
3)我如果係加拿大先申請,出入境有無問題

男爵府

你持甚麼護照?

複式洋房

回覆:dlee_ca 的帖子

我係香港永久居民

大宅

Inland and Outland application just the methodology. You can apply Outland even you in Canada. I applied through my lawyer in Canada. As long as no interview required, you don't need to be stayed in Hk to wait. The bad thing is you have no health insurance coverage before you approved, you can't go to school, got driver license, etc

男爵府

如果我是你:
即入 application 連 Medi
希望走之前有 number
即攪良民証
如果沒有,就要加拿大申請香港的良民証
有 confirmation 就出境重做一次正式 landing

應該最快

但要有香港地址,家人幫你收信

男爵府

跟上面位網友分享一樣,如要 interview 則要回港。

複式洋房

引用:如果我是你:即入+application+連+Medi希望

原帖由 dlee_ca 於 16-11-26 發表
如果我是你:
即入 application 連 Medi
希望走之前有 number
如果係加拿大申請期間可以出境嗎?其實我兩個女已經係Resident,我唔急於申請,只怕政府唔俾我居留

男爵府

老實說我未聽過或看過這條文,打電話去領事館問一下,佢哋最淸楚。

子爵府

CM818 發表於 16-11-26 23:32
如果係加拿大申請期間可以出境嗎?其實我兩個女已經係Resident,我唔急於申請,只怕政府唔俾我居留

...

可能係申請待批期間你要出出入入去retain visitor 身分?所以話唔出得境。其實自己入紙無問題,不過填好一份form加你揾資料都需要一定既時間。

有無得delay走既日子?
我係你會delay till 2017 summer, 用呢段期間火速填form + 入紙。

大宅

CM818 發表於 16-11-26 23:32

...

我case一樣,但好夠文件,相,證據要交,我上年找加拿大會計師(成日回港)代辦,當然要比錢,但所有野佢幫你跟。。。不過,之後係bk睇番好多人意見,都話好易攪。。。

你唔好諗住慢慢攪身分,因為無健康卡,睇醫生好貴,買保險又貴。我唔sure小朋友牛奶金係咪要父母一齊報稅先可申請,要問清楚,反正要攪,早啲攪吧!

首頁

尾頁

跳至