用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

種植園地 今日: 1|主題: 5407

請教 - 銹球花

男爵府

國民生產總值:5317

响花墟見到好靚忍唔住買左返屋企,但唔識打理,想請問係咪種種下會變色?因為我買曀係紅色,但種種下變綠色同埋開始有謝,謝左係咪就咁剪左個頭定成支剪?同埋想問幾時落肥至啱?

求解答,謝謝

王國熱話
818 有冇人用過Air Bnb
英 瑞 法 觀光 滑雪 迪迪尼 親子遊 * 巴黎 U...
網上免稅店瘋狂購物
2017 Summer London Trip

洋房

國民生產總值:71

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
GARDENERS 發表於 16-11-25 18:37
响花墟見到好靚忍唔住買左返屋企,但唔識打理,想請問係咪種種下會變色?因為我買曀係紅色,但種種下變綠色 ...

泥及水ph值,係會令佢變色
請問種咗幾耐就變色?
我都想知種植方法,我早幾個月買,可能太熟熱,回來一星期左右生白粉病,最终D葉剪走晒,唔知仲會唔會生

男爵府

國民生產總值:5317

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

引用:Quote:GARDENERS 發表於 16-11-25 18:37 响

原帖由 yoyolaw 於 16-11-29 發表
泥及水ph值,係會令佢變色
請問種咗幾耐就變色?
我都想知種植方法,我早幾個月買,可能太熟熱,回來一星期 ...
我係10月頭買架,11月中已開始變色。

洋房

國民生產總值:71

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
GARDENERS 發表於 16-11-29 23:12
我係10月頭買架,11月中已開始變色。

I see我都唔識種,但應要多水,我種咗半個月左右就死了,都唔知係咪買之前已經有病

別墅

國民生產總值:932

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
http://blog.yam.com/ling8134/article/7705517

要多水但疏水良好,淋太多會爛根
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎